Στα όριά τους οι ΜΕΘ σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα - Σενάρια διακομιδών με τρένα και C-130

Στα όριά τους οι ΜΕΘ σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα - Σενάρια διακομιδών με τρένα και C-130

Στα όρια τους βρίσκονται οι ΜΕΘ των νοσοκομείων σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, με αποτέλεσμα το υπ. Υγείας να εξετάζει διαφορά σενάρια, εφόσον απαιτηθεί και πλέον οι κλίνες δεν επαρκούν για να νοσηλευθούν ασθενείς που χρειάζονται εντατική. Ένα από αυτά είναι και οι διακομιδές σε άλλα νοσοκομεία, όπως της Αθήνας, με τρένα και μεταγωγικά αεροσκάφη C-130, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ. 

«Οι ασθενείς διακομίζονται μέσω του ΕΚΑΒ στα νοσοκομεία που έχουν διαθεσιμότητα κλινών στις όμορες περιοχές. Σοβαρά ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους διακομίζονται σε μονάδες εντατικής, πάλι μέσω ΕΚΑΒ, όπου απελευθερώνονται κλίνες εντατικής. Δεν έχει υπάρξει ανάγκη, ακόμη, για διακομιδή στην Αθήνα ή σε άλλες πιο απομακρυσμένες περιοχές», δήλωσε στο Liberal.gr ο γενικός γραμματέας Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, με αφορμή την ασφυκτική πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία στη Βόρειο Ελλάδα η οποία βρίσκεται στο "κόκκινο" από πλευράς θετικότητας του πληθυσμού στον ιό.

Ο κ. Κωτσιόπουλος υπογράμμισε πως «σε κάθε περίπτωση όμως, υπάρχει σχέδιο για απομακρυσμένες διακομιδές, όπως συμβαίνει με τα περιστατικά στα νησιά αν παραστεί αντίστοιχα τέτοια ανάγκη, οι όποιες διακομιδές χρειαστούν θα γίνουν με το C-130 και τις "κάψουλες" που διαθέτουμε πλέον στη χώρα, για τη μεταφορά ασθενών με λοιμώδη νοσήματα, με όλες τις συνθήκες ασφαλείας το σχέδιο υπάρχει και θα εφαρμοστεί, τα μέσα είναι στη διάθεσή μας και εύχομαι να μην παραστεί τέτοια ανάγκη»,

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ η χώρα διανύει τη δεύτερη εβδομάδα lockdown, τα ημερήσια κρούσματα ανήλθαν την Τετάρτη σε 3.209, με τις 
διασωληνώσεις να φτάνουν τις 480.

Στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι ακόμα δυσκολότερη, παρά το γεγονός ότι διανύει την τρίτη εβδομάδα lockdown. Χθες τα καταγράφηκαν 905 νέα κρούσματα. Στο «κόκκινο» βρίσκεται επίσης και η επιδημιολογική εικόνα σε Αττική, Λάρισα, Κιλκίς, Ημαθία και Πέλλα.

Σύμφωνα με τοπικά Μέσα της Λάρισας, στην πόλη επικρατεί κατάσταση συναγερμού καθώς οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία της πόλης έχουν ήδη γεμίσει ξέμειναν από ΜΕΘ, ενώ πλέον το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης εξυπηρετεί μόνο περιστατικά κορονοϊού και όλα τα επείγοντα χειρουργικά περιστατικά θα μεταφέρονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, η Χειρουργική Κλινική  του οποίου, θα εφημερεύει καθημερινά.