Η Τουρκία καταγγέλλει παραβιάσεις του εναέριου χώρου του ψευδοκράτους

Η Τουρκία καταγγέλλει παραβιάσεις του εναέριου χώρου του ψευδοκράτους

Σε μια επίδειξη θράσους, Τουρκία και ψευδοκράτος κατήγγειλαν στον ΟΗΕ παραβιάσεις του «εναέριου χώρου της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» από την... Ελλάδα και την «ελληνοκυπριακή Διοίκηση» και μάλιστα παραθέτουν έναν κατάλογο εισόδου και εξόδου ελληνικών κυρίως αεροσκαφών στο FIR Λευκωσίας μεγάλο μέρος του οποίου οι κατοχικές δυνάμεις θεωρούν ως «εναέριο χώρο» του ψευδοκράτους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία με έμμεσο τρόπο επιχειρεί να εμπεδώσει την ύπαρξη και άσκηση «κυριαρχικών δικαιωμάτων» από το ψευδοκράτος, αλλά έχει ενδιαφέρον ότι πλέον επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις και στον ΟΗΕ, ενώ στον κατάλογο των «παραβιάσεων» περιλαμβάνει κυρίως πτήσεις ελληνικών C-130, C-12A,C 27J, αλλά και την πτήση του κυβερνητικού EMB-135 στις 23 Ιουλίου στη Λευκωσία

Η επιστολή η οποία κατατέθηκε από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη Φ. Σινιρίογλου έχει ημερομηνία 31 Οκτωβρίου και υπογράφεται από τον εκπρόσωπο του ψευδοκράτους Ι. Κορουκογλου και δημοσιεύθηκε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του ΣΑ του ΟΗΕ την 4η Νοεμβρίου (A/74/521–S/2019/853 )

Η επιστολή είναι η εξής:

«Μετά από οδηγίες της κυβέρνησής μου, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας σε 17 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου μεταξύ 4 Ιουνίου και 8 Οκτωβρίου 2019 από την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή διοίκηση . Αυτές οι προκλητικές δράσεις της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοικησης προκαλούν σοβαρή ανησυχία και αποτελούν κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

Τέτοιες προκλητικές ενέργειες αποτελούν επίσης σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών επιβατών. Είναι απαράδεκτο το αεροσκάφος που αναγράφονται στο υπόμνημα να μην απαντά στις ραδιοφωνικές κλήσεις του κέντρου ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας του Ερκάν, πάνω από τη διεθνή συχνότητα έκτακτης ανάγκης (121,5 MHz), με σαφή παραβίαση των κανόνων της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας σκοπό τη διατήρηση της ασφάλειας των πτήσεων.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι υπάρχουν δύο ανεξάρτητα, αυτοδιοικούμενα Κράτη στην Κύπρο, κάθε ένα από τα οποία ασκεί κυριαρχία και δικαιοδοσία στο αντίστοιχο έδαφός του, και ότι οι πτήσεις εντός του κυρίαρχου εναέριου χώρου της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου μπορεί να γίνουν μόνο με την πλήρη γνώση και την άδεια των αρμόδιων αρχών του κράτους μας.

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας για την παροχή υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας και αεροναυτικών πληροφοριών εντός του δικού της εθνικού εναέριου χώρου.

Με το παρόν διαμαρτυρόμαστε, με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο, για την παραβίαση του εναέριου χώρου της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, καθώς και για τις παραβιάσεις από την ελληνοκυπριακή διοίκηση και την Ελλάδα των διεθνών κανόνων και κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας, και τους καλούμε να σταματήσουν τις προκλήσεις τους. Καλούμε επίσης τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα να μην ανεχθούν αυτές τις προκλητικές ενέργειες που μπορεί να κλιμακώσουν την ένταση στην περιοχή μας και να θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών επιβατών. Θα ήμουν ευγνώμων αν η παρούσα επιστολή και το συνημμένο να κυκλοφορσουν ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου ασφαλείας.

Ισμετ Κορούκογλου»

N.M.