« Η Τουρκία χρειάζεται μια πιο ορθόδοξη νομισματική πολιτική»

« Η Τουρκία χρειάζεται μια πιο ορθόδοξη νομισματική πολιτική»

Η Τουρκία θα πρέπει να παρουσιάσει μια «περισσότερο ορθόδοξη» νομισματική πολιτική, δήλωσε σήμερα ο νεοδιορισθείς αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με τομέα ευθύνης την οικονομία, Μεχμέτ Σιμσέκ, προσθέτοντας ότι σχεδιάζει να ανακοινώσει έναν οδικό χάρτη για μεταρρυθμίσεις αυτή την εβδομάδα.

Σε κάποια από τα πρώτα δημόσια σχόλιά του από τότε που διορίστηκε στα τέλη του περασμένου μήνα, ο Σιμσέκ θέλησε να διαβεβαιώσει τους επενδυτές για τη δέσμευσή του στη δημοσιονομική πειθαρχία και την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

Είπε ακόμα ότι το χειρότερο σενάριο των «μηδενικών σχέσεων» με τη Ρωσία θα κόστιζε στην Τουρκία περίπου 9 δισεκ. δολάρια και ότι η τωρινή ένταση με τη Μόσχα ενδεχομένως να αφαιρέσει 0,4% από το ετήσιο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ).

Μιλώντας σήμερα στο δίκτυο NTV, ο Σιμσέκ δήλωσε ότι θα πρέπει να αυξηθεί η προβλεψιμότητα στη νομισματική και τη δημοσιονομική πολιτική.

«Θα πρέπει να παρουσιάσουμε μια περισσότερο ορθόδοξη νομισματική πολιτική», δήλωσε.

Αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον αναμενόμενο οδικό χάρτη μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ότι δεν προβλέπει αλλαγές στις «βασικές παραμέτρους» του προϋπολογισμού, αν και θα ληφθούν υπόψη οι νέες εξελίξεις και οι προεκλογικές δεσμεύσεις.

Σύμφωνα με τον Σιμσέκ, η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται φέτος στο 3,0-3,5%, ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι στο 4% ή λίγο υψηλότερα το 2016.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ