Η συμβολή των Eλλήνων επιστημόνων στο φάρμακο κατά της πνευμονίας από κορονοϊό

Η συμβολή των Eλλήνων επιστημόνων στο φάρμακο κατά της πνευμονίας από κορονοϊό

Στη συνεργασία 29 παθολογικών κλινικών στην Ελλάδα για την έρευνα δεδομένων του φαρμάκου κατά του κορονοϊού, Anakinra, το οποίο εγκρίθηκε από τον ΕΜΑ, αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευάγγελος Γιαμαρέλλος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τα όσα είπε, χάρη στην εντατική κλινική έρευνα ελλήνων επιστημόνων από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Νοέμβριο του 2020, το φάρμακο αυτό προστέθηκε στη φαρέτρα των αντιικών σκευασμάτων, χαρακτηρίζοντάς το ως κάτι συγκλονιστικό για τα ιατρικά δεδομένα της χώρας μας.

 «Είχαμε τα δεδομένα για ένα φάρμακο το οποίο κυκλοφορεί από το 2002 το οποίο αν επανατοποθετηθεί στη νόσο Covid-19 μπορεί να προλάβει τη χειρότερη επιπλοκή της νόσου που είναι η διασωλήνωση και η εισαγωγή στην εντατική. Όταν είχαμε αυτά τα δεδομένα, προσεγγίσαμε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ώστε το φάρμακο αυτό να αδειοδοτηθεί πανευρωπαϊκά», ανέφερε.

Όπως εξήγησε ο κ. Γιαμαρέλλος τα αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής έρευνας στην οποία συμμετείχαν κλινικές Covid-19 στην Ιταλία, δημοσιεύθηκαν και στις 16 Δεκεμβρίου 2021 το φάρμακο Anakinra αδειοδοτήθηκε για πανευρωπαϊκή χρήση με στόχο την πρόληψη στους ασθενείς με Covid-19.

«H χορήγησή του είναι συνάρτηση της επιθυμίας του θεράποντως ιατρού, της επάρκειας των νοσοκομείων» όπως διευκρίνισε, τονίζοντας ότι το φάρμακο αυτό είναι άμεσα διαθέσιμο στην ελληνική αγορά.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποια ήταν η προγενέστερη χρήση του διευκρίνισε ότι «η ένδειξη ήταν η ρευματοειδής αρθρίτιδα» και συμπλήρωσε πως το φάρμακο επανατοποθετήθηκε ιατρικά και για την αποφυγή πνευμονίας σε ασθενείς με κορονοϊό μετά από έναν συγκεκριμένο δρόμο κλινικής ανάπτυξης που ακολουθήθηκε.