Η στάση Μητσοτάκη απέναντι στους ανεμβολίαστους, τα μηνύματα της δήλωσης

Η στάση Μητσοτάκη απέναντι στους ανεμβολίαστους, τα μηνύματα της δήλωσης

Με συναινετικό ύφος προς τους ανεμβολίαστους αλλά με ξεκάθαρη στόχευση την ενίσχυση του τείχους ανόσιας μέσα από τον περαιτέρω περιορισμό όλων όσοι δεν επιλέγουν να συμμετάσχουν στον πρόγραμμα «Ελευθερία», ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε  ένα βήμα παραπέρα, ξεδιπλώνοντας τον κυβερνητικό σχεδιασμό προς τα Χριστούγεννα.  

Τον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από τους κλειστούς χώρους με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ ακόμα και στην περίπτωση που διαθέτουν αρνητικό ράπιντ τεστ. Είναι προφανές ότι ο κ.Μητσοτάκης θέλει να προλάβει τα χειρότερα ενόψει και της χριστουγεννιάτικης περιόδου, την ώρα που η πανδημία έχει αρχίσει να ρίχνει ξανά βαριά τη σκιά της σε ολόκληρη την Ευρώπη. Χαρακτηριστικό είναι ότι η μία ευρωπαϊκή χώρα μετά την άλλη λαμβάνει καινούργιους περιορισμούς, αφήνοντας ορισμένες εξ αυτών μάλιστα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο του lockdown, όπως η Γερμανία.

Όπως σημειώνουν στενοί του συνεργάτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε την οδό της τηλεοπτικής δήλωσης προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες, για τα πραγματικά δεδομένα της πανδημίας, ώστε η κοινωνία να γνωρίζει από πρώτο χέρι το τί πραγματικά συμβαίνει και να μην είναι έρμαιο των fake news. 

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο πρωθυπουργός θέλησε να στείλει τέσσερα βασικά μηνύματα: 

  • H κοινωνία και η οικονομία δεν πρόκειται να κλείσουν ξανά. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα τόσο για τα οικονομικά μεγέθη  αλλά κυρίως για την ίδια την κοινωνία. 
  • Η Ενίσχυση του μηνύματος για τους εμβολιασμούς. Όχι μόνο για τις πρώτες δόσεις, αλλά κυρίως για τις αναμνηστικές, που είναι ιδιαίτερα σημαντικές προκειμένου οι πολίτες να μη χάσουν την προστασία τους από την πανδημία.
  • Η στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας, ιδιαίτερα στις περιοχές που αντιμετωπίζουν στην παρούσα χρονική συγκυρία τη μεγαλύτερη πίεση από πλευράς εισαγωγών και διασωληνώσεων. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να μπει σε μία λογική σκληρής διαχείρισης των ανεμβολίαστων, καθώς θεωρεί ότι η αντίδραση προκαλεί αντίδραση και μόνο λάθος μηνύματα στέλνει στην κοινωνία. Παρόλ' αυτά δηλώνει αποφασισμένος να φτάσει τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα "όρια" του συντάγματος, κάτι που φάνηκε και από το μέτρο για τους ανεμβολίαστους.