Η οργανωμένη διαχείριση των προσφύγων δεν θα επιβαρύνει τους κατοίκους

Η οργανωμένη διαχείριση των προσφύγων δεν θα επιβαρύνει τους κατοίκους

Η παρεμπόδιση της δημιουργίας δομών, όπου θα καταγράφονται και θα ταυτοποιούνται πρόσφυγες και μετανάστες, «μόνο αναταραχή στις τοπικές κοινωνίες προκαλεί», σχολιάζει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με αφορμή τις αντιδράσεις κατοίκων και δημοτικών αρχών για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής.

«Η απόσειση των ευθυνών των τοπικών αρχών, μόνο επιβάρυνση των τοπικών κοινωνιών επιφέρει και σ' αυτό συμφωνεί η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας, αλλά και των πολιτικών δυνάμεων του τόπου», επισημαίνει επίσης το υπουργείο σε σχετική του ανακοίνωση.

«Μέσα σ' ένα κλίμα απειλών από μεριάς ευρωπαϊκών κρατών, ενόψει της ανεξέλεγκτης εισόδου μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη μέσω της πατρίδας μας, μοναδική απάντηση αποτελεί η οργανωμένη και ελεγχόμενη διαχείριση των εισερχομένων πληθυσμών σε κέντρα υποδοχής, τόσο στα σημεία εισόδου όσο και στην ενδοχώρα, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς δεσμεύσεις και υποχρεώσεις της χώρας», προσθέτει.

Όπως διευκρινίζεται, στα σημεία εισόδου επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η συντομότερη δυνατή παραμονή των εισερχομένων, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο συγκέντρωσης μεγάλων πληθυσμών. «Η διαχείριση σε οργανωμένους χώρους δεν επιβαρύνει τους κατοίκους, δεν διαταράσσει την καθημερινότητά τους και προστατεύει τόσο τους πρόσφυγες όσο και τον ντόπιο πληθυσμό. Ειδικά στα νησιά, των οποίων η οικονομία κατά κύριο λόγο εξαρτάται από τον τουρισμό, η οργανωμένη διαχείριση των προσφύγων και των μεταναστών αποτελεί προϋπόθεση για την αποφυγή φαινομένων που δυσφημούν την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό», υπογραμμίζεται.

Στην ενδοχώρα η λειτουργία δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και προσώπων υπό εθελούσια επιστροφή και προαναχωρησιακών κέντρων για τις αναγκαστικές επιστροφές (τα τελευταία ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη), «συμπληρώνει το πλέγμα των δομών που είναι αναγκαίες για τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, αλλά και για τη διατήρηση του ελέγχου και της ασφάλειας που επιζητούν οι τοπικές κοινωνίες και προτάσσει η ΕΕ».

Υπενθυμίζεται ότι αύριο θα συνεδριάσει η Επιτροπή Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προσφυγικών Ροών, που απαρτίζεται από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, προκειμένου να συζητήσει το θέμα της χωροθέτησης και λειτουργίας των κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΚΕΔΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ