Η μετάδοση του κορονοϊού μπορεί να μειωθεί έως 20%
Αισιόδοξες ενδείξεις για καλοκαίρι

Η μετάδοση του κορονοϊού μπορεί να μειωθεί έως 20%

Σε νέα αμερικανική έρευνα η οποία εκτιμά ότι ο ήλιος, η υγρασία και η ζέστη μπορούν να περιορίσουν την διάρκεια ζωής του κορονοϊού αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της νόσου.

Ειδικότερα, ο κ. Τσιόδρας σχολίασε πως η αντοχή του ιού φαίνεται να επηρεάζεται από την αύξηση της θερμοκρασίας, την υγρασία και την υπεριώδη ακτινοβολία, επισημαίνοντας ότι «σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το ατσάλι, ο νέος κορωνοϊός υπό σκιά χάνει την δύναμή του εντός 18 ωρών. Σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών, η ζωή του ιού πέφτει στα 2 λεπτά» είπε και πρόσθεσε πως η έκθεση του ιού στην ηλιακή ακτινοβολία φαίνεται ότι βοηθάει, όπως συμβαίνει και με το αντισηπτικό διάλυμα.

Σύμφωνα με την έρευνα στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Τσιόδρας, ο ιός SARS-CoV-2 επιβιώνει καλύτερα σε εσωτερικούς χώρους και σε ξηρές συνθήκες. Αντίθετα χάνει την ισχύ του όταν αυξάνεται η θερμοκρασία και η υγρασία και κυρίως όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου, όπως δήλωσε ο Ουίλιαμ Μπράιαν, ο ασκών χρέη επικεφαλής στην Υπηρεσία Επιστημών και Τεχνολογίας του υπουργείου Εσωτερική Ασφάλειας των ΗΠΑ.

“Το πιο σημαντικό συμπέρασμά μας μέχρι στιγμής είναι η ισχυρή επιρροή που φαίνεται να έχει το φως του ήλιου στην εξόντωση του ιού, τόσο στις επιφάνειες όσο και στην ατμόσφαιρα”, επεσήμανε ο κ. Μπράιαν.

Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν τις ελπίδες ότι ο κορονοϊός θα μιμηθεί τη συμπεριφορά άλλων αναπνευστικών ασθενειών, όπως η γρίπη, η οποία γενικά είναι λιγότερο μολυσματική όταν αυξάνεται η θερμοκρασία, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι ο SARS-CoV-2 έχει αποδειχθεί θανατηφόρος σε πιο θερμά μέρη όπως η Σιγκαπούρη, προκαλώντας ερωτήματα για τον ρόλο που διαδραματίζουν οι κλιματικές συνθήκες.

Ο κ. Τσιόδρας πρόσθεσε ακόμα ότι σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις η μετάδοση του κορονοϊού θα μπορούσε να μειωθεί περίπου 20% όταν φτιάξει κι άλλο ο καιρός.

Ο ίδιος πάντως αναφέρθηκε σε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχουν νεότερα δεδομένα για το κατά πόσο η θερμοκρασία ή η υγρασία μπορεί να συμβάλλουν στην επιβίωση του ιού και υπογράμμισε ότι σε κάθε περίπτωση πως δεν πρέπει υπάρξει χαλάρωση και ειδικά πλήρη άρση των μέτρων.

Διαβάστε ακόμα:

Κορονοϊός: 27 νέα κρούσματα, συνολικά 2.490 - Στους 130 οι νεκροί