Η Λιβύη ζήτησε τη βοήθεια της Ρώμης για την αντιμετώπιση των διακινητών μεταναστών

Η Λιβύη ζήτησε τη βοήθεια της Ρώμης για την αντιμετώπιση των διακινητών μεταναστών

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Paolo Gentiloni δήλωσε σήμερα ότι ο Λίβυος ομόλογός του Fayez al-Sarraj του ζήτησε τη βοήθεια των ιταλικών πλοίων για την καταπολέμηση της διακίνησης προσφύγων μέσα στα λιβυκά χωρικά ύδατα.

Ο Sarraj «μου έστειλε μια επιστολή με την οποία ζητούσε από την ιταλική κυβέρνηση τεχνική υποστήριξη με ιταλικές ναυτικές μονάδες στην κοινή μάχη εναντίον των διακινητών ανθρώπων μέσα στα λιβυκά χωρικά ύδατα», δήλωσε ο Gentiloni στους δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση που είχε στη Ρώμη με τον επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης, που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα όμως δεν έχει καταφέρει να επιβάλει την εξουσία της πέρα από την Τρίπολη.

Το αίτημα αυτό «εξετάζεται από το υπουργείο Άμυνας και οι επιλογές θα αναλυθούν με τις λιβυκές αρχές και το ιταλικό κοινοβούλιο», συνέχισε ο Gentiloni.

Αν η Ιταλία απαντήσει θετικά στο αίτημα αυτό, «όπως πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να γίνει, αυτό μπορεί να αποτελέσει μια πολύ σημαντική εξέλιξη στη μάχη κατά της διακίνησης ανθρώπων», κατέληξε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Βάσει μιας συμφωνίας που έχουν συνάψει η κυβέρνηση του Sarraj και η ιταλική κυβέρνηση τα ιταλικά πλοία μπορούν να επεμβαίνουν στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, με προφανή στόχο να περιοριστεί η εισροή προσφύγων στην Ιταλία.

«Πρέπει να κάνουμε ακόμη πολλά περισσότερα ώστε το λιμενικό μας να είναι σε θέση να καταπολεμήσει την παράτυπη μετανάστευση και να διασφαλίσουμε ότι διαθέτουμε προηγμένες τεχνολογίες για τον έλεγχο των ακτών μας», επεσήμανε από την πλευρά του ο Sarraj.

«Θα ήθελα να επικεντρωθούμε στον έλεγχο των νότιων συνόρων (της Λιβύης) ώστε να καταφέρουμε να επαναπατρίζουμε τους εκτοπισμένους στις χώρες προέλευσής τους», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετανάστευσης, 111.514 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης από τον Ιανουάριο φέτος, εκ των οποίων σχεδόν 93.500 κατέληξαν στην Ιταλία. Περισσότεροι από 2.360 πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο.

Η ΕΕ δεσμεύθηκε χθες Τρίτη να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει την Ιταλία να αντιμετωπίσει την αυξημένη εισροή προσφύγων στις ακτές της.

Σε επιστολή του προς τον Gentiloni ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker δεσμεύθηκε να καταβάλλει επιπλέον 100 εκατομμύρια ευρώ στη Ρώμη, εκτός των 800 εκατομμυρίων που έχει ήδη υποσχεθεί.

P. Gentiloni: Ελπίζουμε να φέρει αποτελέσματα η συνάντηση του Παρισιού για την Λιβύη

«Ελπίζουμε να μπορέσει να φέρει αποτελέσματα η συνάντηση του Παρισιού για την Λιβύη», δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Paolo Gentiloni.

«Δεν θα είναι μια απλή πορεία, αλλά πιστεύουμε ότι αν εργασθούμε όλοι μαζί, θα μπορέσουν να υπάρξουν αποτελέσματα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Γαλλία και τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron, οι οποίοι εργάσθηκαν και κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για την συνάντηση αυτή του Παρισιού», πρόσθεσε ο Gentiloni. Υπογράμμισε, δε, ότι «αν γίνουν βήματα προόδου στην Λιβύη, η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα νιώθει ικανοποιημένη είναι ακριβώς η Ιταλία».

Ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός είχε σήμερα το μεσημέρι συνάντηση με τον Λίβυο πρωθυπουργό Fayez al-Sarraj. «Το πρωί συνομίλησα τηλεφωνικά με τη (Γερμανίδα) καγκελάριο Angela Merkel, η οποία με διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία στηρίζει τις ιταλικές πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών και προσφύγων, όπως και την ιταλο-λιβυκή συνεργασία» τόνισε ο Paolo Gentiloni.

Πηγή: ΑΠΕΠ-ΜΠΕ