Η Κίνα και ο ASEAN δεσμεύονται για τη σταθερότητα στη Νότια Σινική Θάλασσα

Η Κίνα και ο ASEAN δεσμεύονται για τη σταθερότητα στη Νότια Σινική Θάλασσα

Η Κίνα και ο Οργανισμός Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) επαναβεβαίωσαν σήμερα τις προσπάθειές τους για να «προωθήσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα, την αμοιβαία εμπιστοσύνη και την εμπιστοσύνη» στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Οι χώρες εξέδωσαν κοινή δήλωση μετά τη συνάντηση μεταξύ του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Γουάνγκ Γι και των ομολόγων του από τα 10 κράτη-μέλη του ASEAN στην πρωτεύουσα του Λάος κατά τη διάρκεια της 49ης Συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών του ASEAN.

Οι χώρες αναγνωρίζουν ότι "η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας υπηρετεί τα θεμελιώδη συμφέροντα των κρατών μελών του ASEAN και της Κίνας, καθώς και της διεθνούς κοινότητας".

Δεσμεύονται επίσης για την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή της διακήρυξης για τη συμπεριφορά των εμπλεκόμενων μερών στη Νότια Σινική Θάλασσα (DOC) και να εργαστούν ουσιαστικά προς την έγκαιρη υιοθέτηση ενός κώδικα δεοντολογίας (COC) με βάση τη συναίνεση.

Η δήλωση αναφέρει ότι η Κίνα και τα 10 κράτη-μέλη του ASEAN "επαναβεβαιώνουν τον σεβασμό τους και τη δέσμευσή τους για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και των υπερπτήσεων στη Νότια Σινική Θάλασσα, όπως προβλέπεται από τις παγκοσμίως αναγνωρισμένες αρχές του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)".

Δεσμεύει επίσης όλα τα μέρη να προσπαθήσουν να "επιλύσουν τις εδαφικές διαφορές τους και τις διαφορές για τη δικαιοδοσία με ειρηνικά μέσα, χωρίς να καταφεύγουν στην απειλή ή τη χρήση βίας, μέσα από φιλικές διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις από τα άμεσα ενδιαφερόμενα κυρίαρχα κράτη".

Η δήλωση απευθύνει έκκληση για την "άσκηση αυτοσυγκράτησης σε δραστηριότητες που θα περιέπλεκαν ή θα κλιμάκωναν τις διαφορές και θα επηρέαζαν την ειρήνη και τη σταθερότητα, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, της αποχής από τον εποικισμό ακατοίκητων μέχρι στιγμής νησιών, υφάλων, νησίδων και άλλων σημείων, και να διαχειρίζονται τις διαφορές τους με εποικοδομητικό τρόπο".

Επιτρέπει στα μέρη "να διερευνούν ή να αναλαμβάνουν δραστηριότητες συνεργασίας σε τομείς όπως η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, η έρευνα και διάσωση, η θαλάσσια επιστημονική έρευνα, η προστασία του περιβάλλοντος και η καταπολέμηση διεθνικών εγκλημάτων στη θάλασσα».

Βάσει της δήλωσης, η Κίνα και τα μέλη του ASEAN δεσμεύονται επίσης στο να ενθαρρύνουν άλλες χώρες να σεβαστούν τις αρχές που περιέχονται στη διακήρυξη για τη συμπεριφορά των εμπλεκόμενων μερών στη Νότια Σινική Θάλασσα (DOC) που εγκρίθηκε το 2002, λέγοντας ότι η υιοθέτηση του κώδικα δεοντολογίας (COC) θα "προωθήσει περαιτέρω την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή".

Η δήλωση αυτή έρχεται σε συνέχεια του κοινού ανακοινωθέντος που εκδόθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών του ASEAN νωρίτερα σήμερα.

Οι 10 υπουργοί δήλωσαν μετά τη συνάντησή τους ότι «Υπογραμμίσαμε τη σημασία της πλήρους και αποτελεσματικής εφαρμογής της DOC στο σύνολό της".

Προέτρεψαν επίσης όλα τα μέρη να εργαστούν γρήγορα για την έγκαιρη υιοθέτηση ενός αποτελεσματικού κώδικα συμπεριφοράς (COC).

Το έγγραφο δεν έχει κάποια αναφορά στην αβάσιμη απόφαση του Μόνιμου Διαιτητικού Δικαστηρίου για την κατάσταση στη Νότια Σινική Θάλασσα η οποία ελήφθη μετά από μονομερή αίτηση των Φιλιππίνων. Η Κίνα έχει απορρίψει την μεροληπτική απόφαση ως "άκυρη και χωρίς δεσμευτική ισχύ".

Η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε ότι είναι έτοιμη να συνεχίσει την επίλυση των σχετικών διαφορών ειρηνικά μέσω διαπραγματεύσεων και διαβουλεύσεων με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, βάσει του σεβασμού των ιστορικών γεγονότων και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ