Η αυξητική τάση των εισαγωγών, ο δύσκολος Ιούλιος και τι δείχνουν οι δείκτες

Η αυξητική τάση των εισαγωγών, ο δύσκολος Ιούλιος και τι δείχνουν οι δείκτες

Με την εκτίμηση του αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Δημήτρη Παρασκευή, Α' αντιπροέδρου του ΕΟΔΥ πως στην επικράτεια υπάρχουν έως 200.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού, οι νέοι ηλικίας 18 έως 24 ετών οδηγούν αυτή τη φορά το έκτο πανδημικό κύμα. Τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στις τουριστικές περιοχές, δηλαδή στην Αττική, την Κρήτη, το νότιο Αιγαίο και το Ιόνιο, περιοχές στις οποίες η κορύφωση των κρουσμάτων ήταν μεγαλύτερη και καταγράφτηκε πριν από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, όπως εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής, ο δείκτης Rt είναι στο 1,3 με την Ο4 και την Ο5, τις δύο υποπαραλλαγές της Όμικρον να έχουν επικρατήσει και να αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 50%των κρουσμάτων στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη.

Οι περισσότερες περιοχές της Ελλάδας βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο στον επιδημιολογικό χάρτη του ECDC όπως ισχύει και για τις περισσότερες περιοχές της γηραιάς Ηπείρου καθώς το κύμα των δύο υποπαραλλαγών της Όμικρον είναι σαρωτικό- ωστόσο μέχρι στιγμής παρότι έχει προκαλέσει υπερτριπλασιασμό  των εισαγωγών στο νοσοκομείο σε απλές κλινικές Covid, δεν δείχνει να απειλεί τις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Για να παρακολουθήσουμε την πίεση στο ΕΣΥ χρησιμοποιούμε έναν δείκτη που αποτελεί τον λόγο εισαγωγών προς εξιτήρια στις ΜΕΘ και για την ώρα ο δείκτης αυτός παραμένει κάτω της μονάδας κάτι που σημαίνει ότι δεν ασκείται πίεση, ενώ έχουν ήδη περάσει 28 μέρες από την αύξηση των κρουσμάτων λόγω των δύο υποπαραλλαγών της Όμικρον, προσθέτει ο καθηγητής παιδιατρικής Θεοκλής Ζαούτης, πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Παρότι τα «σημάδια» από τις νοσηλείες είναι ανησυχητικά δεν  έχει καταγραφεί αύξηση αυτού του δείκτη πάνω από τη μονάδα, άρα η πρόβλεψη είναι ότι το κύμα θα είναι ήπιο και η πίεση στο ΕΣΥ θα είναι διαχειρίσιμη, εκτιμούν ο Δημήτρης Παρασκευής και ο Θεοκλής Ζαούτης.

Το κύμα ωστόσο θα κορυφωθεί μέσα στο καλοκαίρι με τον καθηγητή περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη να εκτιμά ότι θα έχουμε καταγραφές άνω των 25.000 κρουσμάτων ανά 24ωρο. Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων παρακολουθεί καθημερινά την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας ενώ και τα νοσοκομεία ανοίγουν περισσότερα κρεβάτια σε κλινικές Covid ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη πίεση από τις εισαγωγές που ξεπέρασαν τις 320, ανά 24ωρο.

Τα νοσοκομεία προετοιμάζονται γιατί, εκτός από τον παράγοντα 'αυξημένες εισαγωγές', υπάρχει και ο παράγων καλοκαιρινές άδειες του υγειονομικού προσωπικού αλλά και μετακινήσεις υγειονομικών προς τουριστικές περιοχές που δέχονται τεράστιο όγκο τουριστών σε σχέση με τον πληθυσμό τους, όπως ισχύει για παράδειγμα για νησιά σαν την Αμοργό που από 2.000 κατοίκους δέχεται συνολικά 70.000 τουρίστες ή για νησιά σαν το Κουφονήσι που από 300 κατοίκους βρίσκεται το Δεκαπενταύγουστο με 5.500 παραθεριστές.

Και οι θάνατοι καταγράφουν ήπια αύξηση τις τελευταίες ημέρες ξεπερνώντας το «φράγμα» των 20, αλλά όπως εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής φαρμακολογίας - κλινικής φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Παναγιωτακόπουλος Β' αντιπρόεδρος του εθνικού οργανισμού δημόσιας υγείας θα πρέπει να διερευνηθεί αν αυτή η αύξηση είναι περιστασιακή ή είναι τάση.

Για τη συγκράτηση του αριθμού των θανάτων είναι καθοριστικής σημασίας το να κάνουν οι άνθρωποι που κινδυνεύουν από σοβαρή νόσηση τώρα την τέταρτη δόση καθώς ειδικά για την άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω η διενέργεια της 4ης δόσης, σύμφωνα με μελέτη, μειώνει κατά 30 φορές τον κίνδυνο θανάτου, όπως εξηγεί ο Δημήτρης Παρασκευής. Επίσης είναι καθοριστικής σημασίας να δηλώνονται τα κρούσματα εγκαίρως να γίνεται ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος με τα πρώτα ύποπτα συμπτώματα ώστε να υπάρχει πρόσβαση στα  αντιιικά χάπια.