Η αλήθεια για τις επιστημονικές μελέτες και η τυμβωρυχία του ΣΥΡΙΖΑ

Η αλήθεια για τις επιστημονικές μελέτες και η τυμβωρυχία του ΣΥΡΙΖΑ

Σ΄ αυτήν την terra incognita, την άγνωστη γη δηλαδή, που συνιστά η πανδημία του κορoνοϊού, αρκετοί επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο προσπάθησαν αυτά τα δύο χρόνια να εξιχνιάσουν τα μυστήρια της νόσου. Οι μελέτες τους δημοσιεύονται, αλλά καμιά από αυτές δεν έγινε αντικείμενο κομματικής εκμετάλλευσης. Καμιά και πουθενά! Εκτός από την Ελλάδα!

Κι αυτό διότι και σ’ αυτό το πεδίο, όλοι κατάλαβαν πως όταν όλα μοιάζουν με κινούμενη άμμο, τίποτε δεν είναι γραμμένο στην πέτρα.

Απόδειξη ότι έχουν ήδη δημοσιευθεί πολλές και αντικρουόμενες μελέτες. Μάλιστα, πολλές φορές μέσα στην ίδια μελέτη εμφανίζονται αντικρουόμενα στοιχεία, με τη μία παραδοχή να αναιρεί την άλλη.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η πιο συνηθισμένη φράση στο τέλος κάθε μελέτης – ακόμη και στο τέλος κάθε παραγράφου – η φράση που οι επιστήμονες επαναλαμβάνουν μονότονα είναι «remain to be explored», δηλαδή «μένει να ερευνηθεί».

Επιστήμονες σε όλον τον κόσμο μελέτησαν περιπτώσεις ασθενών που διασωληνώθηκαν νωρίς ή αργότερα, εντός ή εκτός ΜΕΘ, μεταφέρθηκαν σε ΜΕΘ αμέσως ή αργότερα, προηγήθηκε ή όχι η αγωγή με αναπνευστήρα.

Αλλά όχι μόνο αυτά: Οι έρευνες των επιστημόνων περιλαμβάνουν και ποσοστά ανθρώπων που επέζησαν εκτός ΜΕΘ ή πέθαναν εντός ΜΕΘ, επειδή για παράδειγμα οι δεύτεροι ήταν παχύσαρκοι και οι πρώτοι όχι.

Επομένως, το κριτήριο σε αυτές τις μελέτες δεν ήταν αποκλειστικά αν ένας άνθρωπος πέθανε εντός ή εκτός ΜΕΘ, αλλά και όλα τα επιβαρυντικά για την κατάσταση του ασθενούς στοιχεία, που πάντα επιδρούν αρνητικά.

Στην πραγματικότητα, το μόνο στο οποίο συμφωνούν όλοι οι μελετητές είναι πως κάθε ασθενής που έχει προσβληθεί από κορονοϊό είναι μοναδικός, όσον αφορά στην αντίδραση του οργανισμού του. Και πως τα περιστατικά πρέπει να αντιμετωπίζονται ανά περίπτωση (case-by-case). Κατέληξαν μάλιστα στο συμπέρασμα πως και η απόφαση για το timing της διασωλήνωσης πρέπει να αντιμετωπίζεται ανά περίπτωση.

Υπάρχουν μελέτες που καταλήγουν ότι σε ένα ποσοστό ασθενών μεγάλο ρόλο έπαιξε το timing της διασωλήνωσης, ενώ σε ένα άλλο ποσοστό το timing δεν έπαιξε μεγάλο ρόλο.

Υπάρχει μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Κίνα, Νότια Κορέα, Βραζιλία και Ιράν και περιέλαβε 24 μελέτες. Σύμφωνα με αυτήν, οι περισσότερες διασωληνώσεις διενεργήθηκαν σε ΜΕΘ, αλλά σε αρκετές χρειάστηκε η συγκεκριμένη ιατρική πράξη να εκτελεστεί και εκτός ΜΕΘ.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα η ανάγκη για διασωλήνωση παρουσίασε μεγάλες διακυμάνσεις ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς (από 5 ως 88%). Διαπιστώθηκε επίσης ότι η θνητότητα σε ΜΕΘ διασωληνωμένων ασθενών κυμάνθηκε μεταξύ 15 και 36%.

Μια άλλη έρευνα, που περιέλαβε 12 μελέτες, με τους επιστήμονες να μελετούν 8.944 περιστατικά, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το timing της διασωλήνωσης δεν επηρέασε καθόλου τη θνητότητα. Κατόπιν τούτου, η συγκεκριμένη μελέτη οδήγησε στο συμπέρασμα πως ίσως είναι προτιμότερη, όπως αναφέρεται, η τακτική του «βλέποντας και κάνοντας», κάτι που θα οδηγούσε με τη σειρά του σε λιγότερες διασωληνώσεις. Σημειώνεται πάντως πως πολλά από τα στοιχεία θα χρειαστεί ενδεχομένως να αναθεωρηθούν…

Από την ίδια έρευνα προέκυψε πως ασθενείς που διασωληνώθηκαν και βρέθηκαν σε ΜΕΘ πολύ γρήγορα έχασαν την ζωή τους (σε ποσοστό 45,4%), ενώ εκείνοι που διασωληνώθηκαν με καθυστέρηση (διότι έτσι έκριναν οι γιατροί) η θνητότητα ήταν 39,1%. Στατιστικά μιλώντας επίσης, δεν βρέθηκαν μεγάλες διαφορές ως προς την θνητότητα μεταξύ εκείνων των ασθενών που διασωληνώθηκαν και εκείνων που αντιμετωπίστηκαν με αναπνευστήρα.

Μια άλλη πάλι έρευνα, αυτή του κινεζικού Νοσοκομείου Χουασάν, όπου μελετήθηκε η πορεία 75 ασθενών covid, έδειξε ότι το 76% των ασθενών που εισήχθησαν σε ΜΕΘ δεν τα κατάφεραν και μόνο το 24% τα κατάφερε. Τρεις από αυτούς τους ασθενείς αντιμετωπίστηκαν μόνο με αναπνευστήρες και επέζησαν όλοι.

Αυτή η έρευνα έδειξε πως ουδείς από τους επιζήσαντες ήταν παχύσαρκος και ουδείς είχε άλλες συννοσηρότητες. Μάλιστα, η συγκεκριμένη έρευνα – σε αντίθεση με τις άλλες - κατέληξε κατηγορηματικά στο συμπέρασμα ότι το timing της διασωλήνωσης έπαιξε σημαντικό ρόλο.

Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή, όταν δεν υπήρχε πρόβλημα στις ΜΕΘ, οι επιστήμονες εξηγούσαν ξανά και ξανά πως ένας άνθρωπος κινδυνεύει περισσότερο να χάσει τη ζωή του αν είναι υπέργηρος, αν είναι υπέρβαρος, αν πάσχει από μια σειρά ασθένειες.

Τον περασμένο Νοέμβριο, μια άλλη έρευνα, στην οποία μελετήθηκαν τα στατιστικά στοιχεία 19 χωρών (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) έδειξε ότι οι χώρες των οποίων οι πολίτες κινδυνεύουν περισσότερο είναι αυτές με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού, τη μεγαλύτερη αναλογία ηλικιωμένων (ιδίως ανεμβολίαστων) και το μικρότερο ποσοστό ατόμων που έχουν ήδη αρρωστήσει από κορονοϊό.

Στις χώρες αυτές (εκτός από τη δική μας) περιλαμβάνονται η Αυστρία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Σλοβενία.

Συμπέρασμα: Πράγματι δεν υπάρχει καμιά έρευνα – ούτε αυτή των κυρίων Τσιόδρα και Λύτρα για την οποία τόσος θόρυβος έχει ξεσπάσει ελέω ΣΥΡΙΖΑ – που να περιλαμβάνει απόλυτες βεβαιότητες. Άλλωστε και η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα προτρέπει για προσεκτική έρευνα όσον αφορά στους περισσότερο βαριά πάσχοντες.

Επιπλέον, όλες αυτές οι μελέτες – αντικρουόμενες μεταξύ τους, με αντικρουόμενα στοιχεία, με εσωτερικές αντιφάσεις – δημοσιεύθηκαν με υπογραμμισμένες τις επιφυλάξεις των ίδιων των επιστημόνων.

Σε καμία χώρα του πλανήτη δεν χρησιμοποιήθηκαν για κομματικούς λόγους αποσπασματικά στοιχεία της μιας ή της άλλης έρευνας.

Σε καμιά χώρα δεν βρέθηκαν κόμματα που να επιλέγουν ένα από τα αντικρουόμενα στοιχεία για να εκτοξεύσουν ύβρεις περί «δολοφόνων» και «εγκλημάτων».

Σε καμιά χώρα του κόσμου δεν αναφέρθηκαν ποσοστά, χωρίς αυτά να συνοδεύονται από στοιχεία του ιατρικού ιστορικού των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους.

Παντού στον κόσμο, όλες οι πολιτικές δυνάμεις διαβάζουν τις έρευνες με υπευθυνότητα και καταλαβαίνουν πως οι ίδιοι οι ερευνητές βρέθηκαν μπροστά σε κολοσσιαία διλήμματα, σε ανεξήγητες καταστάσεις.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν τις έρευνές τους, αλλά προς το παρόν βρίσκονται στο «εν οίδα ότι ουδέν είδα».

Και μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτον τον κ. Τσίπρα, έχουν φορέσει το πηλήκιο του ερευνητή εντατικολόγου…

Η Σοφία Βούλτεψη είναι βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος