Γκ. Μαγιορκίνης: Μην μας ξεγελά η ανάσχεση των κρουσμάτων

Γκ. Μαγιορκίνης: Μην μας ξεγελά η ανάσχεση των κρουσμάτων

Ενθαρρυντικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα καταγράφεται πτώση των κρουσμάτων του κορονοϊού, ο Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωση Τύπου για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, τονίζοντας όμως ότι είναι ένα γεγονός που δεν πρέπει να μας ξεγελά και υπογράμμισε την ανάγκη επαγρύπνησης. 

Ειδικότερα, ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Λοιμοξιολόγων του ΕΟΔΥ, ο οποίος θα αντικαθιστά τον Σωτήρη Τσιόδρα κάθε φορά που δεν θα μπορεί να δίνει το «παρών», επισήμανε ότι σήμερα συμπληρώνονται 6 μήνες από τη διάγνωση του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα, στις 25 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο αριθμός νέων μολύνσεων είναι ξανά μικρότερος των 200 σήμερα αλλά αυτό δεν πρέπει να δημιουργεί εφησυχασμό, τονίζοντας ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων υπερβαίνει τους 20 από τις αρχές του μήνα, ενώ σήμερα οι ασθενείς σε ΜΕΘ ανέρχονται στους 31.

Ωστόσο ο καθηγητής πρόσθεσε πως φαίνεται ότι η δραματική αύξηση των κρουσμάτων που θα οδηγούσε σύμφωνα με μοντέλα σε παραπάνω από 400 ανά ημέρα έχει περιοριστεί.

«Η επιδημία σιγοβράζει και χρειάζεται επαγρύπνηση απ' όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το δεύτερο κύμα είναι ηπιότερο του αναμενομενου με εκτεταμένη διασπορά στις νεότερες ηλικίες. Η επιδημία στις νεαρότερες ηλικίες δεν είναι «κλειστή» και μπορεί να δώσει επιδημίες στις μεγάλες ηλικίες, είπε ο καθηγητής εφιστώντας την προσοχή όλων για την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη χρήση μάσκας.

Επισήμανε ακόμα ότι είναι καλό όσοι επιστρέφουν από διακοπές, ειδικά από επιβαρυμένες περιοχές, να αυτοπεριορίζονται για να προστατεύσουν και τους γύρω τους, ενώ τόνισε τη σημασία της χρήσης μάσκας.

Ο κ. Μαργιοκίνης δήλωσε ότι η ανακοπή της αύξησης των κρουσμάτων που παρατηρήθηκε έρχεται ως αποτέλεσμα της γενικευμένης χρήσης μάσκας καθώς και της επιβολής περιοριστικών μέτρων σε επιβαρυμένες περιοχές.

Σχετικά με τη  διασπορά του ιού στην κοινότητα είπε ότι αυτή είναι χαμηλότερη από αυτή που είχαμε Απρίλιο-Μάιο. Ωστόσο, είναι δυσκολότερη η εκτίμηση της κατάστασης στον παρόντα χρόνο και αυτό μπορεί να καταστεί εφικτό μόνο με διενέργεια τεστ αντισωμάτων και επιδημιολογικές μελέτες. Στην πρώτη φάση εκτιμούσαμε ότι θα είχαμε 10.000 με 20.000 κρούσματα. Σήμερα εκτιμούμε ότι είναι λιγότερα, ενώ σημείωσε ότι ο δείκτης R0 είναι περίπου κάτω από το 1, αλλά αυτό το νούμερο προκύπτει κατά προσέγγιση.

Πρόσθεσε ότι αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με κύρια αιτία τη χαλάρωση των μέτρων προστασίας. Αναφέρθηκε, τέλος, στην επαναμόλυνση που ανακοινώθηκε στο Χονγκ Κονγκ λέγοντας ότι τα στοιχεία επαναμόλυνσης δεν έχουν τεκμηριωθεί επαρκώς.

Υπενθυμίζεται ότι η ενημέρωση θα γίνεται πλέον δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), από τον κ. Ν. Χαρδαλιά και τον κ.Σ.Τσιόδρα, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.