Γιατί ο πληθωρισμός δεν θα βάλει φρένο στις ψηφιακές επενδύσεις

Γιατί ο πληθωρισμός δεν θα βάλει φρένο στις ψηφιακές επενδύσεις

Μονόδρομος φαίνεται ότι έχει καταστεί για τις επιχειρήσεις η επένδυση σε ψηφιακές τεχνολογίες, σε σημείο που ούτε η ανησυχία για επίμονα υψηλό πληθωρισμό δείχνει ικανή να αντιστρέψει αυτή την επιλογή. Αντιθέτως, οι επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων έχουν σταθερά το βλέμμα τους στη διατήρηση ή την ενίσχυση των ψηφιακών επενδύσεων, εκτιμώντας ότι η τεχνολογία είναι αυτή που θα μετριάσει τις επιπτώσεις του πληθωρισμού.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την έρευνα που διεξήγαγε η Gartner μεταξύ 199 Οικονομικών Διευθυντών επιχειρήσεων, με άλλα ευρήματα να υποδεικνύουν ότι σχεδιάζουν μειώσεις κόστους σε άλλους τομείς, εάν ο πληθωρισμός επιμείνει φέτος, αλλά όχι στο κομμάτι της ψηφιοποίησης. Συγκεκριμένα, το 78% των ερωτηθέντων απάντησε ότι σχεδιάζει να διατηρήσει ή να αυξήσει τις ψηφιακές επενδύσεις τα επόμενα δύο χρόνια.

Το 46% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι κλιμακώνουν τα ψηφιακά τους σχέδια, ενώ το 32% απάντησε ότι δεν έχουν προγραμματιστεί αλλαγές σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση.

Πηγή: Gartner

Η προσήλωση που δείχνουν οι επιχειρήσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό δεν αποτελεί έκπληξη. Σύμφωνα με αναλυτή της Gartner oι εταιρείες που πραγματοποιούν τις σωστές ψηφιακές επενδύσεις έχουν 2,7 φορές υψηλότερα ποσοστά διατήρησης πελατών, 1,6 φορές υψηλότερα ποσοστά ικανοποίησης πελατών και 1,9 φορές υψηλότερη μέση αξία παραγγελιών. Επιπλέον, οι κορυφαίες ψηφιακές εταιρείες έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν αύξηση εσόδων και περιθωρίου κέρδους πάνω από τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται.

Τα δεδομένα έδειξαν προγραμματισμένη αύξηση των επενδύσεων σε ρομποτική αυτοματοποίηση διεργασιών (RPA), αυτοματοποίηση αναφορών και εξόρυξη διεργασιών, τεχνολογίες κρίσιμες για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών ρουτίνας και απελευθέρωση του προσωπικού, προκειμένου να επικεντρωθεί σε δραστηριότητες υψηλότερης αξίας και αυξημένη παραγωγικότητα.

Σύμφωνα με την Gartner, ο πληθωρισμός αποτελεί τον νέο καταλύτης που οδηγεί τις επιχειρήσεις στην αύξηση των ψηφιακών επενδύσεων με στόχο τη μείωση του κόστους της επιχειρηματικής δραστηριότητας και τον εντοπισμό νέων πηγών κερδοφορίας.

To γενικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η παγκόσμια περίσταση αναδεικνύει, όπως και με την πανδημία του κορονοϊού, ότι η τεχνολογία έχει πάψει να είναι μια «πολυτέλεια» που μπορεί να περιμένει για κάποια στιγμή στο μέλλον, αλλά έχει πλέον καταστεί κομβικός παράγοντας ανάπτυξης για επιχειρήσεις και οργανισμούς.