Γερμανός ΥΠΕΞ: Το σφράγισμα των συνόρων δεν είναι λύση

Γερμανός ΥΠΕΞ: Το σφράγισμα των συνόρων δεν είναι λύση

Το σφράγισμα των συνόρων δεν θα επιλύσει την προσφυγική κρίση της Ευρώπης, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών Frank-Walter Steinmeier.

"Η λύση δεν συνίσταται στο κλείσιμο των συνόρων", είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δήλωση του γερμανού υπουργού Μεταφορών, σύμφωνα με την οποία η Γερμανία πρέπει να προετοιμασθεί για κλείσιμο των συνόρων της.

Ο κ. Steinmeier πρόσθεσε επίσης ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπισθεί η σύρραξη στη Συρία, καθώς και η συνεργασία με τις γειτονικές χώρες της Συρίας για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, μαζί με τη σύσταση "hot spot" στην Ελλάδα και την Ιταλία για τη διαχείριση όσων εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι το Ιράν αποτελεί παράγοντα-κλειδί για τη σταθεροποίηση της περιοχής και πρόσθεσε ότι οι εντάσεις ανάμεσα στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία δεν θα εξαφανισθούν σύντομα, αλλά είναι δυνατόν να προωθηθεί η οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο ανταγωνιστικές για την επέκταση της επιρροής τους στην περιοχή περιφερειακές δυνάμεις.

"Σε ένα πρώτο βήμα, πολλά μπορούν να επιτευχθούν εάν και οι δύο πλευρές θέσουν υπό έλεγχο τη σημερινή κατάσταση και μιλήσουν η μία στην άλλη", είπε.

Αναφερόμενος στην ανατολική Ευρώπη, εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα αποσυρθεί στη δική της πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

"Ελπίζω ότι δεν θα φθάσουμε σε μία κατάσταση όπου η ανατολική Ευρώπη θα κλειστεί σε ένα επιμέρους τμήμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης", είπε.

Η γερμανική κυβέρνηση θα ήθελε να συζητήσει με τη Βαρσοβία τις ανησυχίες της για την πολιτική της νέας πολωνικής κυβέρνησης.

"Ισως δεν υπάρχει τόσο ευαίσθητη σχέση γειτονίας όσο αυτή που έχουμε με την Πολωνία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνομιλήσουμε για πράγματα που μας ανησυχούν, αλλά μπορεί αυτό να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο μιλούμε γιά αυτά", είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ