Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Η υπόθεση της Renault «σε καμία περίπτωση» δεν είναι συγκρίσιμη με αυτή της VW

Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Η υπόθεση της Renault «σε καμία περίπτωση» δεν είναι συγκρίσιμη με αυτή της VW

Η υπόθεση της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault, σε βάρος της οποίας άρχισαν πρόσφατα έρευνες, δεν είναι «σε καμία περίπτωση» συγκρίσιμη με εκείνη του ομίλου Volkswagen, όπου γινόταν ενσυνείδητη προσπάθεια παραπλάνησης των ελέγχων εκπομπών ρύπων των ντιζελοκινητήρων, υποστήριξε σήμερα από το Βερολίνο όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση για μια κατάσταση συγκρίσιμη με εκείνη της Φολκσβάγκεν», είπε ο Μακρόν ερωτηθείς για τις πρόσφατες έρευνες στη Ρενό από τη γαλλική υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος, τις οποίες αποκάλυψαν σήμερα συνδικάτα.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι παραμένει αμείωτη η «εμπιστοσύνη του στον όμιλο» της Ρενό και πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες του διεξήγαγαν «πολλούς ελέγχους και έρευνες από τον Σεπτέμβριο για να επαληθευτεί η αξιοπιστία και η ποιότητα των πληροφοριών που δόθηκαν στους καταναλωτές». Η Ρενό, η μετοχή της οποίας έκανε βουτιά που ξεπέρασε το 10% σήμερα (έκλεισε με πτώση -10,28%, στα 77,75 ευρώ, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η πτώση είχε φθάσει το 20%), ήταν απλά «ένας από τους κατασκευαστές που ελέγχθηκαν», συνέχισε.

«Είναι σημαντικό στις συζητήσεις με αυτόν τον όμιλο, όπως και με άλλους ομίλους και κατασκευαστές, που γίνονται στη Γαλλία με το τμήμα της ανεξάρτητης επιτροπής που είναι αρμόδιο για τη διεξαγωγή των ελέγχων (σ.σ. των εκπομπών ρύπων) και τις υπηρεσίες του υπουργείου μου, να δοθούν όλες οι αναγκαίες διευκρινίσεις», πρόσθεσε ο Μακρόν.

Πέραν των ελέγχων που κάνουν οι υπηρεσίες του Μακρόν διάφορα μοντέλα αυτοκινήτων γαλλικών εταιρειών έχουν γίνει αντικείμενο ελέγχων σε ό,τι αφορά τα πραγματικά επίπεδα εκπομπών αέριων ρύπων με πρωτοβουλία της υπουργού Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Η Ρουαγιάλ διέταξε τη διεξαγωγή των ελέγχων αμέσως μετά τις αποκαλύψεις περί του ότι η Φολκσβάγκεν εφοδίασε 11 εκατομμύρια κινητήρες της με ένα ειδικό λογισμικό ικανό να παραποιεί τα αποτελέσματα των ελέγχων των εκπομπών ρύπων.

Η Ρουαγιάλ επισήμανε νωρίτερα σήμερα ότι οι έλεγχοι που διεξήχθησαν στα αυτοκίνητα της Ρενό δεν αποκάλυψαν την ύπαρξη λογισμικού παραποίησης των αποτελεσμάτων των εκπομπών ρύπων των κινητήρων ντίζελ της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

«Δεν υπήρξε απάτη στη Ρενό. Οι μέτοχοι και οι εργαζόμενοι μπορούν να είναι ήσυχοι», υποστήριξε η Ρουαγιάλ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ