Γαλλία: Δύο Γάλλοι τζιχαντιστές καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 6 και 10 ετών

Γαλλία: Δύο Γάλλοι τζιχαντιστές καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 6 και 10 ετών

Σε κάθειρξη 6 και 10 ετών καταδικάστηκαν σήμερα από γαλλικό δικαστήριο δύο τζιχαντιστές που είχαν περάσει από τη Συρία, εκ των οποίων ο ένας επέστρεψε στη Γαλλία μετά από έξι μήνες ενώ ο άλλος παραμένει ενεργό στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Ζακαριά Σαντιλί, 28 ετών, ο οποίος είχε ενταχθεί για έξι μήνες σε μια οργάνωση που πρόσκειται στην Αλ Κάιντα, καταδικάστηκε σε κάθειρξη έξι ετών. Ο συνήγορός του, Μαρτέν Πραντέλ, έκρινε ότι το δικαστήριο κατανόησε ότι ο Σαντιλί "έχει πάρει αποστάσεις" από το παρελθόν του και τη δράση του και ήθελε να του δώσει μια ευκαιρία να επανενταχθεί στη γαλλική κοινωνία.

Στην κατάθεσή του, τον Δεκέμβριο, ο 28χρονος αφηγήθηκε πώς ριζοσπαστικοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2013, κατά την περίοδο του Ραμαζανιού. Καθώς, όπως είπε, ήθελε "να προσεγγίσει τον Θεό", διέκοψε κάθε επαφή με τους οικείους του, ανέβασε στον υπολογιστή του φωτογραφίες του Οσάμα μπιν Λάντεν και παρακολουθούσε στο Facebook μια σελίδα ενός στρατολόγου των τζιχαντιστών.

Τον Ιανουάριο του 2014 έφυγε για τη Συρία πιστεύοντας ότι θα βοηθούσε τους κατοίκους της χώρας αυτής απέναντι στον "τρόμο" που τους είχε επιβάλει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ. Εκεί γυμναζόταν και, όταν δεν ανέβαζε στο Facebook τις φωτογραφίες του γάτου που είχε υιοθετήσει, μάθαινε να χρησιμοποιεί καλάσνικοφ. "Δεν είναι πολύ δύσκολο. Ο καθένας μπορεί να το μάθει μέσα σε 15 λεπτά", υποστήριξε.

Ακολούθησε μια αποτυχημένη αποστολή "επιτήρησης" στα σύνορα και μια περίοδος αδράνειας. Στα τέλη της άνοιξης του ίδιου έτους, ο πατέρας του φρόντισε να επιστρέψει από τη Συρία και να φιλοξενηθεί από έναν θείο του στη Βρετανία, όπου και συνελήφθη τον Ιούνιο.

Όσον αφορά τον δεύτερο κατηγορούμενο, τον 22χρονο Ζιγιέντ Σουγιέντ που δικάστηκε ερήμην, ο πρόεδρος του δικαστηρίου έκρινε ότι είναι "επικίνδυνος" και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 10 ετών. Ο Σουγιέντ έφυγε για τη Συρία την ίδια εποχή με τον Σαντιλί αλλά, σε αντίθεση με τον σύντροφό του, δεν γύρισε ποτέ στην Ευρώπη και ορκίστηκε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες που διαθέτουν οι γαλλικές αρχές, έχει ενταχθεί στην "αστυνομία" της τζιχαντιστικής οργάνωσης και συμμετέχει στη στρατολόγηση ξένων μαχητών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ