Γ. Μουζάλας: Συνεχίζουν να ενοχοποιούν την Ελλάδα για το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα

Γ. Μουζάλας: Συνεχίζουν να ενοχοποιούν την Ελλάδα για το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να περισώσει τους δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους πρόσφυγες και μετανάστες που φθάνουν κατά κύματα στα νησιά του Αιγαίου, αλλά κάποιες “φωνές” στην Ευρώπη συνεχίζουν να ενοχοποιούν την Ελλάδα, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος υπογράμμισε ότι “το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό”.

Ο κ. Μουζάλας, μιλώντας στην εκπομπή “Δύο στις 12” με τους Νίκο Γιώτη και Φάνη Γρηγοριάδη τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες επικρατεί κακοκαιρία και στο Αιγαίο πνέουν άνεμοι έντασης 6 και 7 Μποφόρ οι ροές προσφύγων και μεταναστών από τα τουρκικά παράλια συνεχίζονται και αυξάνονται αντί να μειωθούν, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει τεράστιες ευθύνες, πολύ περισσότερες απ΄ ότι της αναλογούν.

Όμως, όπως τόνισε, ορισμένοι εκπρόσωποι ευρωπαϊκών χωρών συνεχίζουν να επιρρίπτουν ευθύνες στην Ελλάδα, με στόχο – όπως είπε ο κ. Μουζάλας – να καθησυχάσουν τους πολίτες τους για τις διαστάσεις που έχει προσλάβει το ζήτημα των ροών. “Αυτό το πρόσχημα το χρησιμοποιούν ορισμένα για να κρύψουν το πρόβλημα ή να καθησυχάσουν το δικό τους κοινό”, επισήμανε και τόνισε ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο και η Ελλάδα δεν έχει ευθύνη. “Αυτό το παιχνίδι ευθυνών που δεν μας ανήκει να σταματήσει”, είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για τις συνθήκες που επικρατούν στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου, αλλά και στα κέντρα φιλοξενίας ο κ. Μουζάλας τις χαρακτήρισε ικανοποιητικές και είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να τις βελτιώσει, λέγοντας χαρακτηριστικά “ κάνουμε μια προσπάθεια από το λίγο μας να προσφέρουμε όσο καλύτερα γίνεται”.

Ωστόσο, επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να φιλοξενήσει αυτές τις δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων που φθάνουν κάθε εβδομάδα στα νησιά και ότι οι ροές δεν μπορούν να ελεγχθούν μόνο από την Ελλάδα, ούτε να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα. “Ζούμε Ιστορία. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι μέσα σε 6 μήνες είναι κάτι που δεν είχε συμβεί από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο”, είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν μειώνει τις ροές. “Η Τουρκία δεν μειώνει τις ροές. Έχουμε βομβαρδισμό με 4.00 αφίξεις την ημέρα, παρά του γεγονός ότι έχουμε 6 και 7 Μποφόρ και αυτό δεν είναι κάτι φυσιολογικό”, είπε.

Ο κ. Μουζάλας, αναφερόμενος στους μετανάστες είπε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να υπερασπιστεί τα σύνορα της Ευρώπης, αλλά – όπως υπογράμμισε – είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψουν οι άνθρωποι αυτοί στις χώρες τους. “Η Ελλάδα από μόνη της δεν μπορεί να το κάνει, θα πρέπει να γίνει συμφωνία ΕΕ με το Μαρόκο και το Πακιστάν”, τόνισε επαναλαμβάνοντας ότι “ η μείωση των ροών δεν εξαρτάται από την Ελλάδα”.

Καταλήγοντας, χαρακτήρισε λάθος το ερώτημα που τίθεται για το πόσους μετανάστες μπορεί να υποδεχτεί και να φιλοξενήσει η χώρα, υπογραμμίζοντας ότι η σωστή απάντηση είναι αν το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως είπε, αν συνεχίσουμε να θέτουμε αυτό το ερώτημα τότε η χώρα κινδυνεύει να γίνει “αποθήκη ψυχών”, ενώ καταλήγοντας εξέφρασε την “εφηβική” - όπως τη χαρακτήρισε – πρωτοχρονιάτικη ευχή: “να σταματήσουν οι πόλεμοι για να σταματήσει η προσφυγιά”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ