Φρένο στην παρανομία του ΔΟΑΤΑΠ από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους - Δικαίωση του Liberal.gr

Φρένο στην παρανομία του ΔΟΑΤΑΠ από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους - Δικαίωση του Liberal.gr

Κόλαφο για ολόκληρο το Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που κρίνει παράνομη και αντισυνταγματική την πρόσφατη απόφαση της ολομέλειας του ΔΣ του οργανισμού, η οποία "αξίωνε" για την αναγνώριση της ισοτιμίας των πτυχίων σε εξ αποστάσεως προγράμματα ξένων πανεπιστημίων, οι φοιτητές να μεταβαίνουν στις εξετάσεις και σε κάθε ομαδική συνάντηση στην χώρα όπου βρίσκεται η έδρα του πανεπιστημίου.

Από την πρώτη στιγμή το liberal.gr είχε πρωτοστατήσει με άρθρα και ρεπορτάζ προκειμένου να ακυρωθεί η αλλοπρόσαλλη αυτή απόφαση που εξέθετε τη χώρα και την κυβέρνηση στη διεθνή εκπαιδευτική κοινότητα (Βλπ. εδώ).

Μετά από ερώτημα του υφυπουργού Παιδείας κ. Βασίλη Διγαλάκη το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε άμεσα ότι η απόφαση του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.  είναι "διττώς παράνομη" επειδή: α) έχει εκδοθεί κατά παράβαση του άρθρου 43 παρ. 2 του Συντάγματος (δηλαδή χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση) και β) είναι αντίθετη κατά το περιεχόμενό της προς το άρθρο 16 παρ. 1 του Συντάγματος.

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους κατόπιν αυτού γνωμοδοτεί ότι η διοίκηση του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.  οφείλει άμεσα να ανακαλέσει την παράνομη και αντισυνταγματική απόφασή της, η ανάκληση δε αυτή πρέπει να ανατρέχει στο χρονικό σημείο της έκδοσης της απόφασης, δηλαδή στις 26 Ιουνίου 2020.

Αναμένουμε τόσο την αντίδραση της διοίκησης του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. μετά από το κανονικό αυτό “άδειασμα” από το ΝΣΚ όσο και της κυβέρνησης.

Θ.Μ.

Δείτε την γνωμοδότηση του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.