Φ. Κουβέλης: Είναι αναγκαία η συσπείρωση της ευρωπαϊκής αριστεράς

Φ. Κουβέλης: Είναι αναγκαία η συσπείρωση της ευρωπαϊκής αριστεράς

«Είναι ανάγκη η ενωτική και ενδεχομένως η οργανωτική συσπείρωση των δυνάμεων της ευρωπαϊκής αριστεράς» για να αντιμετωπιστούν με παράλληλο πρόγραμμα οι δύσκολες και επαχθείς προβλέψεις του τρίτου μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι, εξηγεί ο Φώτης Κουβέλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τους λόγους που οδήγησαν στη συγκρότηση της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς .

Ο κ. Κουβέλης διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται να την ίδρυση κόμματος αλλά πολιτικής κίνησης που απευθύνεται στις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, τον ΣΥΡΙΖΑ, κινήσεις και προσωπικότητες, αποκλείοντας τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και τις κινήσεις της Κεντροαριστεράς γιατί, όπως λέει , διέπονται από φιλελεύθερες αντιλήψεις.

Τονίζει την άμεση ανάγκη να ξεκινήσει ένα παράλληλο πρόγραμμα, με την εφαρμογή της συμφωνίας, ανάπτυξης με δίκαιη κοινωνική κατανομή των βαρών.

Επίσης σημειώνει ότι το προσφυγικό πρέπει να αντιμετωπισθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο με ανθρωπιστικά κριτήρια και ειρήνευση στις χώρες πολέμου.

Ολόκληρη η συνέντευξη με τον Φώτη Κουβέλη:

ΕΡ. Για ποιούς λόγους προχωρήσατε στην συγκρότηση της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, κύριε πρόεδρε;

ΑΠ. Στίς νέες πραγματικότητες που επικρατούν στη χώρα πιστεύω ότι είναι ανάγκη η ενωτική και ενδεχομένως οργανωτική συσπείρωση των δυνάμεων της ευρωπαϊκής αριστεράς. Η πρωτοβουλία των στελεχών που ανήκαν στη ΔΗΜΑΡ και αποχώρησαν αναφέρεται ακριβώς στην κοινή προσπάθεια αυτών των δυνάμεων και αποσκοπεί να συνενώσει και να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ τους , με τα δεδομένα που επικρατούν στη χώρα και την Ευρώπη.

ΕΡ. Ποιές συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προτίθεσθε να πάρετε για να προωθήσετε αυτή την πρωτοβουλία σας;

ΑΠ. Θα ήθελα να διευκρινίσω εξ αρχής ότι πρόκειται για τη δημιουργία πολιτικής κίνησης κι όχι για τη δημιουργία κόμματος. Δεν είναι στις στοχεύσεις της η μετεξέλιξη σε κόμμα. Οι πρωτοβουλίες αφορούν στην ανάπτυξη του διαλόγου , την διακίνηση των ιδεών και την καταγραφή στο δημόσιο λόγο συγκεκριμένων θέσεων και προτάσεων αναφορικά με τα προβλήματα της κοινωνικής πραγματικότητας, με δεδομένο ότι θα υπάρξουν προβλήματα στην ευρωπαϊκή πορεία που απορρέουν από τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρομαι στο τρίτο μνημόνιο. Αυτός είναι ο προσανατολισμός μας . Να διατυπώσουμε θέσεις που θα αφήσουν αποτύπωμα στην ελληνική κοινωνία.

ΕΡ. Η πρόσκλησή σας αφορά και στον ΣΥΡΙΖΑ και στα κόμματα του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς; Τα κόμματα της Κεντροδεξιάς φαντάζομαι δεν είναι στις στοχεύσεις σας;

ΑΠ. Όχι, δεν είναι στις στοχεύσεις μας οι δυνάμεις της κεντροδεξιάς. Ούτε στις στοχεύσεις μας είναι να προσεγγίσουμε τις δυνάμεις από τον υποτιθέμενο χώρο , της λεγόμενης κεντροαριστεράς , όπως αυτές καταγράφονται , όπως η κίνηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κι άλλες κινήσεις για το λόγο ότι συνεχίζει να είναι προσδεδεμένη στην φιλελεύθερη αντίληψη. Άρα, η πρόταση μας απευθύνεται στις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς , σε δυνάμεις που έχουν τον προσανατολισμό της ευρωπαϊκής Αριστεράς, ανένταχτες προσωπικότητες και πολίτες που αναφέρονται στην Αριστερά. Έχει προχωρήσει σε μια πανελλαδική δικτύωση και το επόμενο διάστημα θα έχουμε και τις πρώτες εκδηλώσεις μας, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και πανελλαδικά , για την ανάπτυξη αυτού του προβληματισμού και τη διαμόρφωση θέσεων.

ΕΡ. Ας περάσουμε στη τρέχουσα πολιτική πραγματικότητα. Πώς κρίνεται το πως τη διαχειρίζεται η κυβέρνηση; Σας δημιουργεί ευνοϊκές ή όχι συνθήκες;

ΑΠ. Η συμφωνία που έκανε η κυβέρνηση έχει δύσκολα και επαχθή μέτρα που αφορούν το σύνολο της κοινωνίας. Θα πρέπει άμεσα να προωθήσει εκείνες τις αντιρροπήσεις , όπου είναι επαχθείς οι δεσμεύσεις για ένα πολύ μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Δεν είναι εύκολος ο δρόμος αλλά πρέπει να διανυθεί με μια αριστερή ευρωπαϊκή πολιτική.

Σχεδόν όλα τα κοινωνικά στρώματα αντιδρούν σε ρυθμίσεις που προβλέπονται από τη συμφωνία.

ΕΡ. Εκτιμάτε ότι θα δημιουργηθούν συνθήκες που θα ευνοήσουν να προκύψει κάτι άλλο ή συνθήκες που θα φέρουν τη χώρα στο ναδίρ;

ΑΠ. Εκτιμώ ότι υπάρχει η δυνατότητα για να δημιουργηθούν οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις για την έξοδο της χώρας από τη κρίση. Το κυβερνητικό έργο βεβαίως οφείλει να είναι σαφές , καλά σχεδιασμένο να μην επιλέγει αποσπασματικές και επ΄ευκαιρία ρυθμίσεις. Και πρέπει να αρχίσει να υλοποιείται ένα παράλληλο πρόγραμμα.

ΕΡ. Θα το επιτρέψουν οι ευρωπαίοι εταίροι; Το αρνούνται μέχρι τώρα. Υλοποιείστε ότι συμφωνήσαμε, λένε...

ΑΠ. Υπάρχει πάντα η κοινωνικά δίκαιη επιμέρηση που είναι ένα παράλληλο πρόγραμμα. Η αναπτυξιακή διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει είναι ένα παράλληλο πρόγραμμα. Και αναφέρομαι στην ανάγκη να ξεκινήσει με συγκεκριμένους στόχους , άξονες και προτεραιότητες. Ασφαλώς η αναπτυξιακή διαδικασία έχει και πολιτικό χρώμα και πολιτικό περιεχόμενο . Ποιοί θα την κάνουν, πώς θα διαχυθούν οι πόροι; Να θυμίσω ότι και σ΄ άλλες περιόδους είχαμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά ποιό ήταν το αποτέλεσμα; Να θυμίσω ότι στην περίοδο διακυβέρνησης από τον Κώστα Καραμανλή ή του Κώστα Σημίτη είχαμε υψηλότατους δείκτες ανάπτυξης . Ποιός όμως καρπώθηκε το προϊόν αυτής της ανάπτυξης; Για παράδειγμα θα διαχυθεί το αποτέλεσμα της ανάπτυξης στους αρμούς της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας; Εάν δεν γίνει δεν θα έχουμε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Πολύ περισσότερο όταν υπάρχει και η ανάπτυξη με ανεργία. ''Αρα μαζί με την ανάπτυξη θα πρέπει να αντιμετωπισθεί το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας.

ΕΡ. Ωστόσο η κατάσταση στη χώρα επιβαρύνεται , από το εισαγόμενο πρόβλημα της προσφυγιάς. Πώς το εκτιμάτε και πώς βλέπετε να εξελίσσεται;Πως μπορεί να διαχειριστεί;

ΑΠ. Είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να δημιουργήσει ανατροπές στην πορεία και την εξέλιξη της Ευρώπης. Η αντιμετώπισή του δεν μπορεί να γίνει μόνο από την Ελλάδα. Με τη καθολικότητα και τις συνέπειές του πρέπει να γίνει απ όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με κεντρικό σχεδιασμό με συγκεκριμένους ανθρωπιστικούς άξονες και διαδικασίες που θα επιτρέπουν την απορρόφηση των συνεπειών του μεγάλου προσφυγικού προβλήματος. Εκτιμώ επίσης ότι θα ενταθεί. Παρατηρώ ότι η Ευρώπη δεν κινείται στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που γέννησαν το πρόβλημα στην αφετηρία του. Να σταματήσουν οι πόλεμοι και επέλθει ειρήνευση αλλά κυριαρχούν τα συμφέροντα. ΗΠΑ , Ρωσία , Τουρκία έχουν συμφέροντα στη Συρία κι όπου γίνονται πόλεμοι στη περιοχή. Εκεί θα πρέπει να παρέμβει η Ευρώπη , χωρίς να υποτιμάται το ζήτημα τί γίνονται αυτοί οι άνθρωποι που έρχονται από τις χώρες πολέμου και επιθυμούν να πορευτούν εντός της Ευρώπης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ