Φ. Γεννηματά: Η υπέρβαση της κρίσης προϋποθέτει γενναίες αλλαγές

Φ. Γεννηματά: Η υπέρβαση της κρίσης προϋποθέτει γενναίες αλλαγές

Το πολιτικό πλαίσιο για τη διαμόρφωση ενός νέου κοινωνικού κράτους που θα στηρίζει τους πολίτες που έχουν ανάγκη, αλλά θα αποτελεί και αναπτυξιακή παρακαταθήκη, ανέπτυξε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, το μεσημέρι, ανοίγοντας την ημερίδα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με θέμα «Μεταρρυθμίσεις στην πράξη: Αναγκαίες Αλλαγές για μία Κοινωνία Αξιοπρέπειας, Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Δικαιοσύνης».

Παρουσία εκπροσώπων κοινωνικών οργανώσεων, δημάρχων και φορέων κοινωνικής πολιτικής, η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι: «Η υπέρβαση της κρίσης προϋποθέτει σήμερα γενναίες αλλαγές, πάντα στη βάση των ιδεών και των αξίων μας, για ένα κράτος ευημερίας που εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση και την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και τη λογοδοσία και τη διαφάνεια με αποτελεσματικότητα της δημόσιας παρέμβασης. Έχει έρθει η ώρα για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις στην πράξη και όχι στα λόγια».

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προσέθεσε ότι οι δημόσιες παροχές αποτελούν ενεργητικές πολιτικές, που δρουν ταυτόχρονα στο μοντέλο ανάπτυξης και στις πολιτικές απασχόλησης και σημείωσε ότι η «αναδιανομή ήταν και είναι σκοπός, γιατί είναι συστατικό της κοινωνίας που θέλουμε».

Κατέθεσε τους άξονες των προτάσεών για ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος που αφορούν: Στη δημιουργία δικτύων Κοινωνικής Σύμπραξης και αλληλεγγύης σε κάθε δήμο, με στόχο την υποστήριξη των ευπαθών ομάδων και την αντιμετώπιση της φτώχειας, στη συγκρότηση Πανελλαδικού Δίκτυου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, στη δημιουργία Χάρτη Ποιότητας Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας και Αλληλεγγύης, σε στοχευμένες δράσεις για προγράμματα κατάρτισης για ευπαθείς ομάδες, προγράμματα στήριξης μακροχρόνια ανέργων, μονογονεϊκών οικογενειών, μεταναστών, κατοίκων ορεινών ή μειονεκτικών περιοχών.

Επίσης για να αντιμετωπισθεί η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε την αναγκαιότητα καθιέρωσης του Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος για όλους όσοι βιώνουν την ακραία φτώχεια, σ'' όλη την Ελλάδα, στη στέγαση και επανένταξη των αστέγων, καθώς και σε πολιτικές ένταξης ατόμων με αναπηρία.

Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έκανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην πρόταση νόμου που η Κοινοβουλευτική Ομάδα κατέθεσε πριν λίγες εβδομάδες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στην παρέμβασή του τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Η μείωση της ανεργίας είναι για εμάς πρώτη προτεραιότητα, γιατί αλλιώς κανένα από τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε δεν θα έχει κοινωνικά δίκαιη λύση. Διότι η ανεργία είναι αυτή που καθορίζει και τον βαθμό κοινωνικής δικαιοσύνης. Γι'' αυτό και η χώρα μας αποδεικνύεται ουραγός στη διασφάλιση κοινωνικής δικαιοσύνης ανάμεσα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την καλπάζουσα ανεργία να βαθαίνει το κοινωνικό ρήγμα και να διαλύει την κοινωνική συνοχή.

Για να μειωθεί, όμως, η ανεργία χρειάζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και βαθιές τομές σε κάθε τομέα πολιτικής. Χρειάζεται αρμονική συνύπαρξη και όχι σύγκρουση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως οι κκ Τσίπρας και Μητσοτάκης επιδιώκουν, από διαφορετική πλευρά ο καθένας».

Παρεμβάσεις έγιναν από εκπροσώπους των φορέων και των κοινωνικών οργανώσεων που είχαν προσκληθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ