Ευ. Βενιζέλος: Όχι στις «ίσες αποστάσεις» και τους «συμψηφισμούς»

Ευ. Βενιζέλος: Όχι στις «ίσες αποστάσεις» και τους «συμψηφισμούς»

Η αυτονομία της δημοκρατικής παράταξης διασφαλίζεται με καθαρό προγραμματικό λόγο, με καθαρή στρατηγική και όχι με «ίσες αποστάσεις», εντός εισαγωγικών, και «συμψηφισμούς», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ομιλία του στην κοινή συνεδρίαση σήμερα των επιτροπών ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Κινήσεων Πολιτών. 

Όπως επεσήμανε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ "εάν έχουμε άγχος μη χαρακτηριστούμε ότι συμπλέουμε με τη ΝΔ, στη συνέχεια αποκτούμε νευρικότητα όταν διατυπώνονται παρατηρήσεις πως συμπλέουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και τελικώς καταλήγουμε αιχμάλωτοι αυτής της διπλής νευρικότητας. Ενώ η υπέρβαση είναι η αυτονομία του προγραμματικού λόγου και η στρατηγική συνέπεια. Εκτός κι αν αισθανόμαστε ένοχοι για επιλογές εθνικής διάσωσης που κάναμε από το 2010 έως το 2015 συλλογικά. Με κόστος. Και τις υπηρετήσαμε και δεν τις χαρίζουμε στη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη".

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως σε γενικές γραμμές συμφωνεί  με το κείμενο του Συντονιστικού Οργάνου των τριών φορέων που συγκροτούν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, αλλά "οι διατυπώσεις μας δεν ολοκληρώνονται και καμιά φορά το μήνυμά μας θολώνει".

Αναφερόμενος στην εναλλακτική κυβερνητική λύση, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως, "η θέση  μας, δεν είναι μια θέση σχετικά με τη συμμετοχή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε ένα κυβερνητικό σχήμα με υπουργούς. Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ επί ένα χρόνο δεν μετείχε με πολιτικά πρόσωπα. Στήριζε σημαντικές εξωκοινοβουλευτικές προσωπικότητες. Δεν έχει κανείς εδώ μέσα, πιστεύω, επιθυμία να αναλάβει καθήκοντα τα οποία είναι φθοροποιά και μερικές φορές προκαλούν και αντιδράσεις γιατί κάποιοι νομίζουν ότι έχουμε ένα πολιτικό προσωπικό το οποίο υπάρχει μόνο για να επιτελεί κυβερνητικά καθήκοντα. Όχι. Η μέριμνά μας είναι το εθνικό και κοινωνικό συμφέρον".

Εμείς, είπε, θα θέλαμε να είναι πρώτο κόμμα η Δημοκρατική Συμπαράταξη και γιατί όχι και αυτοδύναμη, αλλά πρέπει να λέμε πράγματα τα οποία είναι σοβαρά, είναι ρεαλιστικά, είναι ακριβή.

Εάν η πρόταση μας δεν είναι η αυτοδύναμη κυβέρνηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, πρέπει να πούμε ποια είναι η λύση που θέλουμε.  Κι αν θέλουμε άλλη Βουλή, αν θέλουμε να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, το δεύτερο που θέλουμε είναι να μην υπάρξει μία ανιστόρητη αυτοδυναμία της ΝΔ και, πολύ περισσότερο, μια ανιστόρητη και επικίνδυνη παντοδυναμία της ΝΔ.  Είναι ιστορικά άδικο η ΝΔ να επανέρχεται στα πράγματα σχεδόν αλώβητη παρά την ευθύνη που έχει για την περίοδο 2004 -2009. Είναι ιστορικά ατεκμηρίωτο να γίνεται λόγος δημοσκοπικός για αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ. Αλλά πρέπει αν σκεφτούμε μήπως εμείς προωθούμε άθελά μας επιλογές πολιτών που τείνουν στην αυτοδυναμία της ΝΔ, επειδή προκαλούμε μια αβεβαιότητα με τις τοποθετήσεις μας για το ποια είναι η δική μας θέση και η δική μας προοπτική;

Δεν πρέπει ούτε άμεσα ούτε έμμεσα ούτε ρητά ούτε υπαινικτικά εμείς να υποθάλπουμε, να ενθαρρύνουμε, ή να αποδεχόμαστε τη λύση μιας αυτοδύναμης «παλινόρθωσης» της ΝΔ.

Άρα ποια είναι η λύση; Η λύση είναι μία κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας όλων των πραγματικά δημοκρατικών, πραγματικά φιλοευρωπαϊκών και πραγματικά υπεύθυνων δυνάμεων του τόπου. Και ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να μετάσχει. Κι αν θέλει να αυτοαποκλεισθεί κάνοντας την μικροκομματική επιλογή μια νέας δημαγωγίας, ας την κάνει με τη δική του ευθύνη. Αλλά με αυτή τη σειρά των πραγμάτων: Εκλογές, ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι συσχετισμοί, άλλη κυβέρνηση όπως τη θέλουμε.

Για το ποιά θα είναι η προγραμματική βάση, ανέφερε πως αυτή είναι η μόνη εφικτή, υπεύθυνη και εφαρμόσιμη εθνική στρατηγική. "Δεν προσχωρούμε στην πολιτική κανενός άλλου. Συνεργαζόμαστε, δηλαδή, στην πραγματικότητα με όσους αποδέχονται το δικό μας στρατηγικό πλαίσιο, αρκεί να το διατυπώνουμε καθαρά χωρίς αμφιθυμίες, με ολοκληρωμένες διατυπώσεις, και σταθερότητα και πίστη και τεκμηρίωση". 

 Αυτό σημαίνει ότι, η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν τείνει χείρα βοηθείας ούτε δημιουργεί τις επικοινωνιακές εντυπώσεις ότι ενδεχομένως τείνει χήρα βοηθείας στον ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως στα θέματα τα σχετικά με τους δημοκρατικούς και δικαιοκρατικούς θεσμούς. Είμαστε πρωτοπόροι, μαχητικοί, υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, την πολυφωνία στα ΜΜΕ, όχι στο όνομα επιχειρηματικών συμφερόντων και των διακυμάνσεων που έχουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα ερχόμενα σε επαφή με την κυβέρνηση και διαπραγματευόμενα μαζί της, αλλά στο όνομα των δικών μας συνταγματικών και θεσμικών επιλογών.

Ακόμη ανέφερε πως "πολιτική λύση από την παρούσα Βουλή στην οποία καταγράφεται  σχετική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ και απόλυτη πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν υπάρχει. Μιλάμε συνεχώς για μια πολιτική λύση, για αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Ας πούμε καθαρά ότι αυτό προϋποθέτει άλλη Βουλή. Αυτό προϋποθέτει εκλογές. Χωρίς εκλογές και χωρίς ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει αλλαγή συσχετισμών. Οφείλουμε να το πούμε καθαρά.

Βεβαίως δεν μπορούμε να ματαιοπονούμε λέγοντας «εκλογές, εκλογές, εκλογές».  Αλλά μπορούμε να πούμε ότι αν ο κ. Τσίπρας έχει στοιχειώδη συνείδηση εθνικής ευθύνης θα πρέπει να πάει το ταχύτερο δυνατό σε εκλογές.  Αν έχει μια διορατικότητα για το μέλλον της παράταξής του θα έπρεπε να πάει το ταχύτερο σε εκλογές. Άλλωστε, η πρότασή του που απορρίψαμε για άμεση υιοθέτηση της απλής αναλογικής ήταν πανηγυρική ομολογία πολιτικής ήττας.

Ανοίγματα στο ΠΑΣΟΚ

Σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με το άνοιγμα σε ανθρώπους που έχουν φύγει από το ΠΑΣΟΚ (σ.σ Γ. Παπανδρέου), ο κ. Βενιζέλος φάνηκε ικανοποιημένος από την ομιλία της κα Γεννηματά

"Κλείνοντας να εκφράσω την πολύ μεγάλη ικανοποίηση μου γιατί στο τέλος της ομιλίας της η Φώφη Γεννηματά, σήμερα, έθεσε και ζητήματα ηθικής τάξης. Αποκλείοντας κατηγορίες προσώπων και συμπεριφορών από την πρόσκληση. Ακόμη και αν αυτό έχει πολιτικό κόστος. Ακόμη κι αν αυτό δεν λειτουργεί πολυσυλλεκτικά.  Ακόμα κι αν αυτό κρατάει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνικής μας βάσης σε μας και δεν το διώχνει. Γιατί και η κοινωνική μας βάση έχει ηθικά κριτήρια και μνήμη. Και πράγματι. Δεν υπάρχουν μόνο πολιτικής σκοπιμότητες.  Δεν υπάρχουν μόνο ψυχρές εκλογικές συγκυρίες. Υπάρχουν ζητήματα αλήθειας. Υπάρχουν ζητήματα ήθους. Γιατί, η πολιτική είναι μια στάση ζωής δεν είναι κυνισμός που συνδέεται με έναν ρόλο γύρω από την εξουσία ή μέσα στην εξουσία".

Οικονομική πολιτική


Τέλος για την κυβερνητική πολιτική τόνισε ότι,  " ηχώρα βαδίζει πλησίστια σε ένα μνημόνιο 3 plus που είναι η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο  μνημόνιο. Γιατί το τρίτο μνημόνιο ποτέ δεν ολοκληρώθηκε. Το υπεσχημένο δάνειο των 85 δις ποτέ δεν ολοκληρώθηκε γιατί ο δεύτερος δανειστής, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,  ουδέποτε υπέγραψε τη δική του δανειακή σύμβαση και δεν έχει συνάψει,  έως τώρα,  το δικό του τρίτο μνημόνιο, άρα η χώρα πορεύεται προς το μνημόνιο 3 plus με πρόσθετους όρους εκπορευόμενους από το ΔΝΤ. Και στη συνέχεια, μετά το τέλος του προγράμματος αυτού, το δεύτερο εξάμηνο δηλαδή του 2018, πορεύεται, δυστυχώς, αναπόφευκτα, σε ένα ιδιόρρυθμο 4ο μνημόνιο με αντάλλαγμα τις μακροπρόθεσμες παραμετρικές αλλαγές στο χρέος, που είχαν συμφωνηθεί, ήδη, από το 2012. Αυτό, δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει και 4ο δάνειο. Και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Γιατί εάν δεν υπάρξει 4ο δάνειο, θα πρέπει να αρκεστούμε στις μικρές συμπληρωματικές αλλαγές στο χρέος και να διασφαλίσουμε την επάνοδο στις αγορές, με υψηλά επιτόκια, όσο μας επιτρέπεται να αφομοιώνουμε υψηλά επιτόκια για νέα δάνεια, τα οποία ως μέσος όρος διατηρούνται χαμηλά λόγω του υπέρμετρα φιλικού επιτοκίου που έχουν τα δάνεια της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα. Όμως όλα αυτά που θα γίνουν ως προς το χρέος, δεν είναι παρά μερική επανόρθωση, μερική, μερικότατη επανόρθωση, της βλάβης που έχει συντελεστεί το 2015-2016. Η επίπτωση στη δυναμική του χρέους, η επίπτωση των επιλογών του ελληνικού λαού, δυστυχώς, η επίπτωση των χειρισμών της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου είναι τραγική. Ανετράπησαν  οι ισορροπίες και οι προοπτικές. Όχι για το 2022, αλλά για το 2060. Έπαιξαν με τις τύχες του έθνους και με τις τύχες πολλών επόμενων γενεών.

Και παρακαλώ, όσους μας ακούν έξω από την αίθουσα αυτή, να την κρατήσουν. Οι παραμετρικές αλλαγές στο χρέος, όταν ολοκληρωθούν με τις βραχυπρόθεσμες, τις μεσοπρόθεσμες (μετά το τέλος του προγράμματος) και τις μακροπρόθεσμες που θα συνοδεύονται από ένα ad infinitum μνημόνιο με όρους για το χρέος, όλες μαζί, θα έχουν επίπτωση στο χρέος σε πραγματική αξία, σε παρούσα αξία, μικρότερη από το 10% της παρέμβασης του 2012. Και αυτό το πολύ 10% της παρέμβασης του 2012, θα είναι, όπως είπα προηγουμένως, σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, μικρή και μερική επανόρθωση της βλάβης που προκάλεσε στην οικονομία και στο εθνικό συμφέρον ο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.