Επιτροπή ειδικών για τη διαφάνεια δημιουργεί ο Παναμάς μετά τα Panama Papers

Επιτροπή ειδικών για τη διαφάνεια δημιουργεί ο Παναμάς μετά τα Panama Papers

Ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων η οποία θα εκπονήσει προτάσεις για τη βελτίωση της διαφάνειας στη λειτουργία της βιομηχανίας ίδρυσης off-shore εταιρειών συστήνει η κυβέρνηση του Παναμά.

Η απόφαση έρχεται στον απόηχο της διαρροής 11,5 εκατομμυρίων εγγράφων από το παναμέζικο νομικό γραφείο Mossack Fonseca – τα αποκαλούμενα Panama Papers – που φανερώνουν ότι το γραφείο είχε βοηθήσει πλούσιους και ισχυρούς ανά τον κόσμο να μεταφέρουν περιουσίες σε φορολογικούς παραδείσους.

Στην επιτροπή θα συμμετέχουν ειδικοί από τον Παναμά και από άλλες χώρες.

Σε διάγγελμά του, ο πρόεδρος Χουάν Κάρλος Βαρέλα τόνισε πως η λατινοαμερικανική χώρα θα συνεργαστεί με άλλα κράτη προκειμένου τα συμπεράσματα της επιτροπής να βοηθήσουν στην αύξηση της διαφάνειας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Υπερασπίστηκε όμως τον Παναμά έναντι της «επίθεσης που δέχεται από μέσα ενημέρωσης» πλούσιων χωρών, τις οποίες κατηγόρησε πως αγνοούν τα δικά τους νομικά κενά και στιγματίζουν βολικά τον Παναμά, ρίχνοντας σε αυτόν όλες τις ευθύνες.

Η διαρροή των «Panama Papers» έχει προκαλέσει έρευνες σε πολλές χώρες αλλά και την παραίτηση του πρωθυπουργού της Ισλανδίας, ο οποίος, σύμφωνα με τα έγγραφα, απέκρυπτε επί χρόνια επενδύσεις του ιδίου και της συζύγου του σε ομόλογα κρατικοποιημένων ισλανδικών τραπεζών.

Οι ιδρυτές της Mossack Fonseca έχουν αρνηθεί σε συνεντεύξεις τους ότι έκαναν κάτι κακό ή παράνομο, αντιτείνοντας ότι το μοναδικό έγκλημα που έχει διαπραχθεί είναι το χακάρισμα των εγγράφων του γραφείου τους.

ΠΗΓΗ: skai.gr