Επιδεινώνεται η γερμανοτουρκική κρίση μετά τις κατηγορίες για κατασκοπεία

Επιδεινώνεται η γερμανοτουρκική κρίση μετά τις κατηγορίες για κατασκοπεία

Μετά τις αποκαλύψεις ότι η Τουρκία κατασκοπεύει μέσω των τζαμιών Τούρκους πολίτες στη Γερμανία, έχει αναθερμανθεί η κόντρα των δύο χωρών. Κατακραυγή από γερμανούς πολιτικούς που εξαπολύουν βαρύτατους χαρακτηρισμούς για Erdogan.

Η επιμονή της Άγκυρας να ρίξει στον Fethullah Gulen την ευθύνη γι'' αυτή την απόπειρα πραξικοπήματος έχει ήδη προκαλέσει εντάσεις τις τελευταίες εβδομάδες ανάμεσα στη Γερμανία και την Τουρκία.

Οι τουρκικές αρχές κάλεσαν την περασμένη Τρίτη τον γερμανό επιτετραμμένο στην Άγκυρα για να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός ότι ο επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών (BND) Bruno Khal εξέφρασε αμφιβολίες για την εμπλοκή του εξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα.

Ο επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών Hans-Georg Maassen εξέφρασε από την πλευρά του στις αρχές Μαρτίου την ανησυχία του για να αναζωπύρωση των δραστηριοτήτων των τουρκικών υπηρεσιών στη Γερμανία.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γερμανία, οι οποίες είχαν επιδεινωθεί σε πολλά μέτωπα μετά την εκτεταμένη επιχείρηση καταστολής που άρχισε η Άγκυρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, επιδεινώθηκαν περαιτέρω τον Μάρτιο μετά τη ματαίωση συγκεντρώσεων υπέρ του προέδρου Erdogan σε πολλές γερμανικές πόλεις.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους κατηγόρησε τότε την καγκελάριο Angela Merkel για «πρακτικές των Ναζί».

Οι τούρκοι ηγέτες κατηγορούν επίσης τακτικά τις γερμανικές αρχές ότι προστατεύοντας τους κούρδους αυτονομιστές και τους οπαδούς του ιεροκήρυκα Gulen «υποστηρίζουν την τρομοκρατία».

Το Βερολίνο εκφράζει από την πλευρά του την ανησυχία του μήπως η Τουρκία εξαγάγει στη Γερμανία τις συγκρούσεις που φέρουν αντιμέτωπους τους οπαδούς και τους επικριτές του Erdogan από τη μια πλευρά και τους Τούρκους και τους Κούρδους από την άλλη.

Γερμανός αξιωματούχος κατηγορεί την Άγκυρα για «απαράδεκτη» κατασκοπεία

Υψηλόβαθμος γερμανός αξιωματούχος κατήγγειλε σήμερα την «παρανοϊκή» βούληση της Τουρκίας να κατασκοπεύει στη Γερμανία οπαδούς του ιεροκήρυκα Fethullah Gulen, ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο στη γερμανοτουρκική κρίση.

«Αναφορικά με τη συμπεριφορά των τουρκικών αρχών, οφείλουμε να πούμε ξεκάθαρα ότι πρόκειται για έναν φόβο συνωμοσίας τον οποίο μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει παρανοϊκό», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Κάτω Σαξονίας (βορειοδυτική Γερμανία) Boris Pistorius.

Ο σοσιαλδημοκράτης αξιωματούχος, ο οποίος εποπτεύει τις περιφερειακές υπηρεσίες πληροφοριών, αποκάλυψε ότι η Άγκυρα είχε ζητήσει από το Βερολίνο να την βοηθήσει να κατασκοπεύει 300 ανθρώπους και οργανώσεις σε όλη τη Γερμανία για τους οποίους θεωρεί ότι πρόσκεινται στο κίνημα του Gulen, που κατηγορείται από την τουρκική εξουσία για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου καλοκαιριού.

«Είναι εντελώς ανυπόφορο και απαράδεκτο», είπε ο Pistorius και κάλεσε την κυβέρνηση της καγκελαρίου Angela Merkel να βρει «τις σωστές και ξεκάθαρες λέξεις» έναντι της Άγκυρας.

Περίπου 10 με 15 από τους εν λόγω στόχους της Άγκυρας, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον ένα σχολείο και δύο επιχειρήσεις, βρίσκονται στην Κάτω Σαξονία και θα ενημερωθούν από τις περιφερειακές αρχές ότι κατασκοπεύονται και κινδυνεύουν ως εκ τούτου «με αντίποινα που μπορούν να φθάσουν μέχρι και τη φυλάκιση» αν μεταβούν στην Τουρκία, διευκρίνισε ο Pistorius.

Ο υπουργός δήλωσε ότι δεν διαθέτει «κανένα στοιχείο που να συνδέει οπαδούς του Gulen με οποιαδήποτε ποινική παράβαση» ή που να τους εμπλέκει «στο πραξικόπημα» εναντίον του προέδρου Recep Tayyip Erdogan που απετράπη τον περασμένο Ιούλιο.

Δριμύτατες επιθέσεις γερμανών πολιτικών κατά Tayyip Erdogan

«Πρόκειται για υποκίνηση σε τρομοκρατία. Μιλά ένας τρομοκράτης. Τίποτε άλλο δεν σημαίνει αυτό», είπε σήμερα σε ομιλία της στο Βερολίνο η Sahra Wagenknecht, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), αναφερόμενη στις απειλές του Recep Tayyip Erdogan ότι κανένας Ευρωπαίος ή Δυτικός δεν θα είναι ασφαλής πουθενά στον κόσμο εάν συνεχίσουν να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο.

Χαρακτήρισε δε τον Τούρκο Πρόεδρο «νονό της τρομοκρατίας» και ζήτησε την άμεση διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία κατηγορώντας ταυτόχρονα την καγκελάριο Merkel ότι δεν κάνει τίποτα κατά του Erdogan.

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε και ο χριστιανοδημοκράτης πρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου (Bundestag) Norbert Lammert, ο οποίος χαρακτήρισε το τουρκικό δημοψήφισμα «προσπάθεια πραξικοπήματος κατά της δημοκρατίας». Αυτό το οποίο σχεδιάζει η τουρκική κυβέρνηση είναι «η μετατροπή μιας αναμφίβολα εύθραυστης, αλλά δημοκρατικής τάξης πραγμάτων σε ένα αυταρχικό σύστημα». Προσέθεσε δε ότι μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα το περασμένο καλοκαίρι ο κ. Erdogan προχωρά σε «μια συστηματική ανατροπή» του πολιτικού συστήματος και έκανε πραξικόπημα κατά της ίδιας του της συνταγματικής τάξης. «Αυτό το δεύτερο πραξικόπημα υπάρχει ο κίνδυνος να επιτύχει», δήλωσε ο κ. Λάμπερτ σήμερα στο Βερολίνο.

Επίσης, η σοσιαλδημοκράτης Aydan Ozoguz, εντεταλμένη της γερμανικής κυβέρνησης για θέματα ενσωμάτωσης, είπε στην εφημερίδα «Passauer Neue Presse» ότι «η Γερμανία πρέπει να εγγυηθεί την ελεύθερη διεξαγωγή της ψηφοφορίας των Τούρκων πολιτών στη Γερμανία για το τουρκικό δημοψήφισμα» διότι «από πολλές συζητήσεις γνωρίζω ότι για πολλούς επικριτές του δημοψηφίσματος, οι οποίοι φοβούνται μια τεράστια οπισθοδρόμηση της διαδικασίας εκδημοκρατισμού στην Τουρκία, αποτελεί μια πραγματική υπέρβαση το να πάνε να ψηφίσουν στα τουρκικά προξενεία».

Τέλος, ο Cem Ozdemir, ο συμπρόεδρος των Πρασίνων της Γερμανίας, έκανε έκκληση στους Γερμανούς τουρκικής καταγωγής να ψηφίσουν κατά της αναθεώρησης του τουρκικού συντάγματος. «Εάν κερδίσει ο Erdogan το δημοψήφισμα θα μετατρέψει την Τουρκία σε μια απέραντη φυλακή, στην οποία κανένας δεν θα μπορεί να πει τη γνώμη του», δήλωσε επίσης στην «Passauer Neue Presse».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία: Carsten Koall/Getty Images/Ideal Image): Τούρκοι ψηφοφόροι αποχωρούν από το εκλογικό κέντρο στο Ολυμπιακό στάδιο του Βερολίνου μετά τις Τουρκικές προεδρικές εκλογές τον Ιούλιο του 2014.