Επαναλειτούργησαν σχολεία και μετρό στο Βέλγιο

Επαναλειτούργησαν σχολεία και μετρό στο Βέλγιο

Οι Βρυξέλλες προσπαθούν να επανέλθουν σταδιακά στους ρυθμούς της καθημερινότητάς τους, παρά τη διατήρηση στο υψηλότερο επίπεδο του συναγερμού για τρομοκρατική απειλή, με τη μερική επαναλειτουργία του μετρό και των σχολείων που τελούν υπό στενό αστυνομικό έλεγχο.

Ξανάνοιξαν σήμερα όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια στη βελγική πρωτεύουσα που είχαν κλείσει από τη Δευτέρα το πρωί.

«Είχα αποφασίσει να μην πάνε τα παιδιά μου στο σχολείο σήμερα το πρωί, όμως άλλαξα γνώμη αργά χθες βράδυ, κατά τη διάρκεια του δείπνου. Η ζωή συνεχίζεται», είπε ένας 47χρονος πατέρας που πήγαινε τους δύο γιους του στο σχολείο.

«Ευτυχώς, σήμερα σχολάω στις 13.00», είπε ο 14χρονος Μαρκ, που πήρε το πρωί το λεωφορείο για να πάει στο σχολείο, έπειτα από τέσσερις ημέρες χωρίς μαθήματα - η ανάπαυλα του Σαββατοκύριακου που παρατάθηκε κατά δύο ημέρες.

Το μετρό που ήταν επίσης κλειστό από τη Δευτέρα, λειτούργησε και πάλι σήμερα το πρωί, αλλά μόνο για ορισμένα δρομολόγια και μέχρι τις 22.00, αντί μέχρι τα μεσάνυχτα όπως συνήθως.

Ορισμένες γραμμές του μετρό και του τραμ δεν εξυπηρετούνται μέχρι το τέλος του δρομολογίου τους, ενώ δύο γραμμές του μετρό παραμένουν κλειστές. Σε ορισμένες γραμμές που επαναλειτούργησαν, ορισμένοι σταθμοί ήταν κλειστοί. Οι λεωφορειακές γραμμές που λειτουργούσαν αλλά με διακοπές, επαναλήφθηκαν σήμερα κανονικά, σύμφωνα με την Εταιρία Διακοινοτικών Μεταφορών των Βρυξελλών (STIB).

Σχεδόν 300 επιπλέον αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν σήμερα για την προστασία των σχολείων στις Βρυξέλλες και περίπου 200 επιπλέον στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί για την ασφάλεια στο μετρό, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς να διευκρινίσει τον συνολικό αριθμό των δυνάμεων της τάξης που έχει κινητοποιηθεί για την ασφάλεια στην πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πόλη των Βρυξελλών ανακοίνωσε χθες αργά το απόγευμα την επαναλειτουργία πολιτιστικών χώρων και δημοτικών κέντρων. Τα ομοσπονδιακά ερευνητικά ιδρύματα παραμένουν ωστόσο κλειστά.

O μεγάλος πολυχώρος Kinepolis άνοιξε ξανά τις πύλες του με "πρόσθετα μέτρα ασφαλείας και την υποστήριξη της αστυνομίας που περιπολεί έξω από το κτιριακό συγκρότημα".

Μεγάλα καταστήματα και εμπορικά κέντρα που είχαν κλείσει το Σάββατο, από σήμερα είναι ανοικτά.

Το ύψιστο επίπεδο συναγερμού λόγω τρομοκρατικής απειλής διατηρείται στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ κάνοντας λόγο για απειλή που παραμένει «σοβαρή και επικείμενη». Το επίπεδο συναγερμού θεωρητικά θα αξιολογηθεί εκ νέου τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα L''Echo που επικαλείται «καλές ενημερωμένες πηγές», οι αρχές πιθανόν κατάφεραν την Κυριακή να αποτρέψουν επιθέσεις που είχαν στόχο να πλήξουν τις Βρυξέλλες, χάρη στη σειρά των αστυνομικών επιχειρήσεων που διεξήγαγαν στις Βρυξέλλες και στο υπόλοιπο Βέλγιο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ