Εντολή για οικονομικά αντίποινα κατά της Τουρκίας από τον D. Medvedev

Εντολή για οικονομικά αντίποινα κατά της Τουρκίας από τον D. Medvedev

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Dmitry Medvedev ζήτησε σήμερα από την κυβέρνησή του να ετοιμάσει μέσα δύο ημέρες σειρά οικονομικών μέτρων σε αντίποινα για την "επιθετική ενέργεια" της Τουρκίας η οποία κατέρριψε την Τρίτη ένα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος στη μεθόριο με τη Συρία.

Τα μέτρα θα αφορούν τόσο το εμπόριο, όσο και τις επενδύσεις, καθώς και την απασχόληση εργατικού δυναμικού, τον τουρισμό, τις αεροπορικές μεταφορές, ακόμη και τον πολιτισμό, διευκρίνισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης στο υπουργικό συμβούλιο η συνεδρίαση του οποίου αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Ο Μεντβέντεφ κάλεσε την κυβέρνηση "να θέσει σε εφαρμογή ένα σύνολο μέτρων, στον οικονομικό και πολιτιστικό τομέα, αντιδρώντας στην επιθετική ενέργεια της Τουρκίας".

"Προτείνω όλα αυτά να γίνουν μέσα σε δύο ημέρες προκειμένου να περάσουμε το ταχύτερο δυνατό στις απαραίτητες διαδικασίες", διευκρίνισε.

Χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, άφησε να εννοηθεί πως κοινά πρότζεκτ μπορεί να ανασταλούν, να αυξηθούν οι δασμοί, να περιοριστούν οι μετακινήσεις των τουρκικών αεροσκαφών στον ρωσικό εναέριο χώρο όπως και των τουρκικών πλοίων σε ρωσικά χωρικά ύδατα. Μπορεί επίσης να επηρεαστεί η απασχόληση τουρκικών εργατικών χεριών στη Ρωσία.

Αναφέρθηκε σε πιθανούς περιορισμούς στις εισαγωγές τουρκικών διατροφικών προϊόντων, ενώ το υπουργείο Γεωργίας είχε ανακοινώσει από σήμερα το πρωί μια ενίσχυση των ελέγχων, επισήμως για υγειονομικούς λόγους.

Σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ, "οι συμφωνίες και τα επενδυτικά σχέδια μπορεί να παγώσουν ή απλούστατα να εγκαταλειφθούν", προειδοποίησε.

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας Alexey Ulyukayev δήλωσε πως η Ρωσία μπορεί να επιβάλει διάφορους οικονομικούς περιορισμούς την Τουρκία, μεταξύ των οποίων μέτρα για τον περιορισμό του σχεδιαζόμενου αγωγού αερίου TurkStream.

Ο Ulyukayev δήλωσε πως οι περιορισμοί μπορεί να περιλαμβάνουν επίσης περιορισμούς στις πολιτικές πτήσεις προς και από την Τουρκία και τη διακοπή των προετοιμασιών για τη δημιουργία μιας Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου.

Οι κυρώσεις κατά της Άγκυρας ενδέχεται να συμπεριλαμβάνουν και τον πυρηνικό σταθμό στο Akkuyu, ο οποίος βρίσκεται υπό κατασκευή στη νότια επαρχία της Μερσίνας στην Τουρκία σύμφωνα με τον Alexey Ulyukayev.

Η τουρκική αεροπορία κατέρριψε την Τρίτη κοντά στη μεθόριο με τη Συρία ένα ρωσικό βομβαρδιστικό Su-24 που επέστρεφε από αποστολή μάχης. Η Άγκυρα δηλώνει πως το μαχητικό πετούσε στον εναέριο χώρο της και ότι το είχε προειδοποιήσει "δέκα φορές μέσα σε πέντε λεπτά", ενώ η Μόσχα υποστηρίζει πως το αεροσκάφος πετούσε πάνω από το συριακό έδαφος και δεν έλαβε προειδοποίηση προτού χτυπηθεί.

Ένας από τους δύο πιλότους που επέβαιναν στο πολεμικό αεροσκάφος σκοτώθηκε από το έδαφος ενώ έπεφτε με αλεξίπτωτο, σύμφωνα με τη Μόσχα. Ο δεύτερος επέστρεψε στη βάση του έπειτα από δύο επιχειρήσεις διάσωσης που κόστισαν τη ζωή σε έναν ρώσο στρατιώτη.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Διαβάστε ακόμα:

- Η Μόσχα ενισχύει τους ελέγχους της στα τρόφιμα που εισάγονται από την Τουρκία

- Ρωσία: Τη διακοπή όλων των στρατιωτικών επαφών με την Τουρκία ανακοίνωσε το υπ. Άμυνας