ΕΜΠ: Αμελητέα η επίδραση της λειτουργίας της ΔΕΗ στην επιβάρυνση των υδάτων Πτολεμαίδας και Κοζάνης

ΕΜΠ: Αμελητέα η επίδραση της λειτουργίας της ΔΕΗ στην επιβάρυνση των υδάτων Πτολεμαίδας και Κοζάνης

Σε φυσικούς παράγοντες και στη χρήση λιπασμάτων στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις της περιοχής οφείλονται κατά κύριο λόγο οι αυξημένες συγκεντρώσεις χρωμίου στα υπόγεια και επιφανειακά νερά της περιοχής Πτολεμαίδας - Κοζάνης ενώ η επίδραση της στάχτης από τις λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ είναι αμελητέα.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από σχετική έρευνα του Πολυτεχνείου (Εργαστήριο Ορυκτολογίας-Πετρολογίας-Κοιτασματολογίας της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών) που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Αντικείμενο του Ερευνητικού Προγράμματος ήταν, συγκεκριμένα, η μελέτη του βαθμού αλληλεπίδρασης φυσικών και ανθρωπογενών παραγόντων, στα υδροχημικά χαρακτηριστικά των υπόγειων και επιφανειακών υδροφορέων, στη λεκάνη Σαριγκιόλ (περιοχή Πτολεμαΐδας - Κοζάνης), κυρίως ως προς την παρουσία εξασθενούς χρωμίου και άλλων βαρέων μετάλλων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που ανακοινώθηκαν από τη ΔΕΗ:

-Οι αυξημένες συγκεντρώσεις χρωμίου (και συνεπώς εξασθενούς χρωμίου) στα υπόγεια νερά της λεκάνης Σαριγκιόλ, είναι το σύνθετο συνδυαστικό αποτέλεσμα της επίδρασης φυσικών και ανθρωπογενών παραγόντων στην ευρύτερη περιοχή.

-Οι φυσικοί παράγοντες (γεωγενής ρύπανση) θεωρούνται αυξημένης βαρύτητας, λόγω της μεγάλης σε έκταση, παρουσίας των πλούσιων σε χρώμιο γεωλογικών σχηματισμών (υπερβασικά πετρώματα), σε συνδυασμό με την παρουσία οξειδίων του μαγγανίου, που αποτελούν τον πιο ισχυρό φυσικό οξειδωτικό μηχανισμό του τρισθενούς χρωμίου σε εξασθενές.

-Οι ανθρωπογενείς παράγοντες (ανθρωπογενής ρύπανση), συνίστανται, κατά κύριο λόγο, στη χρήση αγροχημικών πλούσιων σε χρώμιο, όπως τα υπερφωσφορικά λιπάσματα, καθώς και αζωτούχων λιπασμάτων, που δημιουργούν ένα έντονα οξειδωτικό περιβάλλον (νιτρορύπανση).

-Η επίδραση της απόθεσης τέφρας στις αυξημένες συγκεντρώσεις χρωμίου στα υπόγεια νερά της λεκάνης Σαριγκιόλ εκτιμάται ως αμελητέα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ