Έκρηξη ανομίας στα ΑΕΙ - 358 περιστατικά μέσα σε 6 χρόνια

Έκρηξη ανομίας στα ΑΕΙ - 358 περιστατικά μέσα σε 6 χρόνια

Ένα ιδιαίτερο «αφιέρωμα» στα περιστατικά ανομίας που σημειώθηκαν στα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια κατά την περίοδο 2011-2017 πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με στόχο να γκρεμίσει την ψευδαίσθηση μιας μεγάλης πλειοψηφίας ότι τα πράγματα στον χώρο της Παιδείας κυλάνε ομαλά, καταγράφοντας συνολικά εκατοντάδες περιστατικά με «πρωταγωνιστές» τους καθηγητές.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με θέμα «Η ανομία στα ελληνικά ΑΕΙ» αποκάλυψε έναν σοκαριστικό αριθμό περιστατικών ανομίας και παραβατικότητας στα ελληνικά Πανεπιστήμια που αποδεικνύει την έλλειψη ενός ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου που απαιτείται για να αποφεύγονται τέτοιου είδους περιστατικά.

Συγκεκριμένα, στην έρευνα κατεγράφησαν συνολικά 358 περιστατικά ανομίας σε 19 ΑΕΙ κατά τη δεκαετία 2011-2017 με τις επιθέσεις βίας κατά των ακαδημαϊκών να πρωταγωνιστούν αριθμητικά.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η ατυχής εξέλιξη των πραγμάτων στο χώρο της Παιδείας συνδυάζεται έντονα με το ακαδημαϊκό άσυλο, θεσμός, ο οποίος δημιουργήθηκε με στόχο την προστασία της ελεύθερης κυκλοφορίας των ιδεών σε περιόδους ανελεύθερων καθεστώτων, και σήμερα έχει καταλήξει «όπλο» στα χέρια περιθωριακών μειοψηφιών, οι οποίες το χρησιμοποιούν με σκοπό την επιβολή δια της βίας απόψεις τους στην πλειοψηφία. 

Έτσι, όπως αναφέρεται στην έρευνα, αυτός ο θεσμός ζωτικής σημασίας, στη νεοελληνική του εκδοχή έχει χάσει πλέον το νόημα του και αντί να προστατεύει τις δημοκρατικές ελευθερίες, τα νόμιμα δικαιώματα και τις ευγενικές φιλοδοξίες της νεολαίας, γίνεται εκτροφείο παρανομίας και θώρακας προστασίας και ατιμωρησίας των παρανομούντων.

Στην έρευνα του Πανεπιστημίου τονίζεται, επίσης, ότι δεν είναι ούτε νόμιμο ούτε εφικτό φοιτητές να επιβάλουν την τάξη χώρους των πανεπιστημίων γιατί είναι προφανές ότι θα διακινδυνεύσουν τη σωματική τους ακεραιότητα. Επίσης, δεν είναι επιτρεπτό οι φοιτητές να επιβάλουν τον τρόπο λειτουργίας των ΑΕΙ. Και για τις δύο περιπτώσεις υπάρχουν τα αρμόδια όργανα που ορίζει η Πολιτεία ορίζει να επιτελέσουν ένα συγκεκριμένο έργο.

Σημειώνεται πως με αφορμή την αύξηση αυτών των περιστατικών τον περασμένο χρόνο, τον Ιούλιο του 2017 έγινε γνωστό από τον νυν υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου ότι θα συστήσει επιτροπή η οποία, σε συνεργασία με τα ΑΕΙ, θα μελετήσει τα φαινόμενα βίας στα πανεπιστήμια και θα προτείνει λύσεις. 

Η συγκρότηση της επιτροπής υπεγράφη τελικά από τον κ. Γαβρόγλου στις 31 Ιανουαρίου 2018, στη σκιά των καταγγελιών για ληστείες και κλοπές στους χώρους της Πανεπιστημιούπολης Αθηνών.

Πρόεδρός της ορίστηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και ομότιμος καθηγητής της Νομικής ΑΠΘ Νίκος Παρασκευόπουλος. Μέχρι και σήμερα, όμως, δεν έχει εκδοθεί πόρισμα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που επιβεβαιώνει τη θυματοποίηση των ακαδημαϊκών κατά τις εκδηλώσεις βίας που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια αποτελεί η επίθεση που είχε δεχτεί πριν περίπου ένα χρόνο ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Άγγελος Συρίγος έξω από το Πανεπιστήμιο από τρία άτομα εκ των οποίων ο ένας ήταν φοιτητής της Φιλοσοφικής Σχολής.

Ο καθηγητής έπεσε θύμα έντονου ξυλοδαρμού και στη συνέχεια διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

Υπενθυμίζεται, ότι στις 7 Μαΐου 2018 καταδικάστηκε από το δικαστήριο το ένα από τα τρία άτομα που είχαν επιτεθεί πέρυσι στον καθηγητή σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών με τριετή αναστολή.

Φωτογραφία intime news