ΕΕ: Σημαντική η σύνοδος ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό

ΕΕ: Σημαντική η σύνοδος ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό

To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρέτισε το γεγονός ότι η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στις 29 Νοεμβρίου έθεσε στόχο την αναθέρμανση της σχέσης και την εξεύρεση κοινών λύσεων στην προσφυγική κρίση και στον πόλεμο στη Συρία, πλην όμως πολλοί ευρωβουλευτές υπογράμμισαν ότι δεδομένου του ιστορικού της Τουρκίας όσον αφορά το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, η χρηματοδότηση της ΕΕ προς τη χώρα αυτή θα πρέπει να εξετάζεται διεξοδικά. Ταυτόχρονα πολλοί ευρωβουλευτές αμφισβήτησαν και την απόφαση για επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία έχουν «ιδιαίτερη σημασία», όχι μόνο λόγω της «επιτακτικής ανάγκης» για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή σύγκρουση, αλλά και της ανάγκης για αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και της τρομοκρατίας, δήλωσε κατά τη διάρκεια συζήτησης επί του θέματος στην ευρωβουλή ο Nicola Schmidt μιλώντας εκ μέρους της λουξεμβουργιανής προεδρίας του Συμβουλίου. Τόνισε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να ενισχύσουν τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να εφαρμόσουν τις αποφάσεις σχετικά με τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο εντός της ΕΕ.

Απαντώντας εξάλλου στους ευρωβουλευτές, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans επέμεινε ότι η συμφωνία είχε ως στόχο να βοηθήσει αυτούς που έχουν ανάγκη, επιτρέποντας στους Σύρους να εργάζονται νόμιμα στην Τουρκία και να στέλνουν τα παιδιά τους σε σχολεία εκεί, αλλά και βελτιώνοντας την ιατρική περίθαλψη για τους πρόσφυγες. Η προσφορά βοήθειας στους πρόσφυγες στην Τουρκία είναι η «οικονομικότερη λύση για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους» και «βγάζει τους λαθρέμπορους από την όλη εξίσωση», δήλωσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση για να βοηθηθούν οι Τούρκοι στη βελτίωση του ιστορικού τους σχετικά με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η σύνοδος πραγματοποιήθηκε διότι έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα με τους πρόσφυγες κατά μήκος των δυτικών Βαλκανίων. Αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι η κατάσταση είναι τόσο προβληματική, διότι ένα κράτος-μέλος της ΕΕ, η Ελλάδα, δεν εφαρμόζει τους κανόνες του Σένγκεν για τα εξωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ (Γερμανία). «Εάν χρησιμοποιούσαμε όλους τους συνοριοφύλακες που εκτελούν επί του παρόντος τα καθήκοντά τους εντός της ΕΕ στα μήκους 190 χιλιομέτρων σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τότε θα είχαμε μία καλύτερη κατάσταση στην Ευρώπη», προσέθεσε ο ίδιος.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Gianni Pittella (Ιταλία), δήλωσε τα εξής: «Η συμφωνία με την Τουρκία είναι μια ευκαιρία για όλους, χωρίς να αποτελεί όμως “λευκή” επιταγή. Για την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν εκ νέου. Η Τουρκία χρειάζεται την ΕΕ, αλλά και εμείς χρειαζόμαστε την Τουρκία γιατί αποτελεί μία δύναμη σταθερότητας. Χωρίς τη συνεργασία με τη χώρα αυτή δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα των προσφύγων. Υπάρχουν ωστόσο ανησυχητικά ζητήματα όπως η κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στη χώρα αυτή».

Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Guy Verhofstadt (Βέλγιο), τόνισε ότι είναι «λυπηρό το γεγονός ότι στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής δεν έγινε καμία αναφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα ή την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα λέει όχι στην αποστολή συνοριοφυλάκων, μπλοκάροντας το μηχανισμό αυτό στο Συμβούλιο». Ο Guy Verhofstadt ζήτησε να προσκληθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να εξηγήσει ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην εξεύρεση λύσης.

Μιλώντας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο Κύπριος ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου επέμεινε ότι η Επιτροπή πρέπει να «παρακολουθήσει στενά τον τρόπο με τον οποίον θα χρησιμοποιηθούν τα δισεκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν στην Τουρκία» και «να αντιδράσει άμεσα εάν η Τουρκία αρχίσει να στέλνει τους αιτούντες άσυλο πίσω στη Συρία».

Την άποψη αυτή υπερασπίστηκε τέλος και η Rebecca Harms (Γερμανία) μιλώντας εξ ονόματος της ομάδας των Πρασίνων δηλώνοντας τα εξής: «Η Τουρκία δεν αποτελεί αξιόπιστο εταίρο όσον αφορά τους πρόσφυγες. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε πιο δραστικά τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ