ΕΕ-Πολωνία η μάχη για την ελευθεροτυπία

ΕΕ-Πολωνία η μάχη για την ελευθεροτυπία

Ο ευρωπαίος επίτροπος Γκύντερ Ετινγκερ θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή ενωση να ξεκινήσει τη διαδικασία που προβλέπεται κατά μίας χώρας που απειλεί τις ευρωπαϊκές αξίες, στην περίπτωση αυτή κατά της Πολωνίας, το κοινοβούλιο της οποίας ψήφισε νόμο που εγκαθιδρύει κυβερνητικό έλεγχο επί των δημοσίων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών μέσων.

Ο νόμος, ο οποίος μένει να επικυρωθεί από τον πρόεδρο της Πολωνίας για να τεθεί σε ισχύ, προβλέπει ότι ο υπουργός Οικονομικών θα διορίζει τους επικεφαλής των δημοσίων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών μέσων.

Ο νόμος εντάσσεται στα σχέδια του κυβερνώντος υπερσυντηρητικού, ευρωσκεπτικιστικού κόμματος PiS για την αύξηση του κυβερνητικού ελέγχου επί των δημοσίων μέσων ενημέρωσης.

Ο Γκύντερ Ετινγκερ δήλωσε στην Frankfurter Allgemeine Sonntagzeitung ότι έχει την πρόθεση να θέσει το θέμα χρησιμοποίησης του μηχανισμού για την παραβίαση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 13 Ιανουαρίου.

Η ενεργοποίηση του μηχανισμού, που υιοθετήθηκε το 2014, σημαίνει ότι Πολωνία θα τεθεί υπό εποπτεία, θα ξεκινήσει διάλογος και, αν οι πολωνικές αρχές δεν ανταποκριθούν, θα ξεκινήσει μία διαδικασία η οποία μπορεί να φθάσει μέχρι την αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου της χώρας εξαιτίας της παραβίασης των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφράσει ανησυχίες για τον πολωνικό νόμο περί Τύπου και ζήτησε εξηγήσεις από την Πολωνία σχετικά με το πώς προτίθεται να λάβει υπ΄όψιν τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης.

Το κυβερνών PiS απέρριψε τις επικρίσεις σύμφωνα με τις οποίες οι νομοθετικές του πρωτοβουλίες υπονομεύουν τη δημοκρατία και απάντησε ότι εξελέγη με την εντολή να επιδιώξει περισσότερη ανεξαρτησία από τις Βρυξέλλες.

Ακόμη πιο διαφωτιστική είναι η διατύπωση του πολωνού υπουργού Εξωτερικών Βίτολντ Βασικόφσκι, ο οποίος δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild που θα δημοσιευθεί αύριο ότι η νέα πολωνική κυβέρνηση θέλει απλώς "να θεραπεύσει τη χώρα" έπειτα από 25 χρόνια "φιλελεύθερης κατήχησης".

"Θέλουμε απλώς να θεραπεύσουμε τη χώρας μας από ορισμένες ασθένειες ώστε να μπορέσει να ανανήψει". Η προηγούμενη κεντρώα κυβέρνηση "ακολούθησε ένα πολιτικό σχήμα της αριστεράς...σαν ο κόσμος να πρέπει να κατευθυνθεί προς μία και μόνη κατεύθυνση, σύμφωνα με ένα μαρξιστικό μοντέλο - προς ένα νέο ανακάτεμα πολιτισμών και φυλών, προς έναν κόσμο ποδηλατών και χορτοφάγων, που δεν επενδύει παρά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μάχεται κάθε είδος θρησκείας. Ολα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τις παραδοσιακές πολωνικές ρίζες", λέει.

"Αντίθετα, το PiS υποστηρίζει ό,τι ενδιαφέρει την πλειοψηφία των Πολωνών: τις παραδόσεις, την συνείδηση της ιστορίας τους, την αγάπη για την πατρίδα, την πίστη στον θεό, σε μία κανονική οικογενειακή ζωή ανάμεσα σε έναν άνδρα και μία γυναίκα".

"Αποτελεί σοκ για τους αντιπάλους μας, γι΄αυτούς που πιστεύουν στην πρόοδο: ότι 25 χρόνια αριστερής και φιλελεύθερης κατήχησης δεν εξαφάνισαν τις παραδοασιακές αξίες...και ότι κερδίσαμε τις εκλογές με αυτές (τις παραδοσιακές αξίες)"...

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ