Διεθνείς αντιδράσεις λόγω των Panama Papers

Διεθνείς αντιδράσεις λόγω των Panama Papers

Αντιδράσεις σε πολλές χώρες παγκοσμίως έχουν προκαλέσει τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και κάνουν λόγο για 72 νυν ή πρώην πολιτικούς ηγέτες που σχετίζονται με offshore εταιρείες.

Η International Consortium of Investigative Journalism (ICIJ) έδωσε στη δημοσιότητα περίπου 11,3 εκατ. έγγραφα ή 2,3 terrabyte δεδομένων και πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαρροή πληροφοριών στην ιστορία. Η παραπάνω διαρροή προέκυψε από την Mossak Fonseca που έχει έδρα τον Παναμά και έχει ήδη τεράστιο αντίκτυπο σε σειρά χωρών καθώς αφορά πολιτικούς, αξιωματούχους, σταρ, εμπόρους ναρκωτικών, αστέρες του αθλητισμού κτλ.

Η γαλλική Δικαιοσύνη ξεκινά έρευνα για "νομιμοποίηση εσόδων από διακεκριμένη φοροδιαφυγή"

H γαλλική Δικαιοσύνη ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη έρευνας για «νομιμοποίηση εσόδων από διακεκριμένη φοροδιαφυγή» μετά τις αποκαλύψεις - σοκ που δημοσιεύτηκαν στον διεθνή Τύπο σχετικά με τα «αρχεία του Παναμά» που αφορούν ένα τεράστιο σύστημα φοροδιαφυγής.

Οι πρακτικές που αποκαλύφθηκαν «ενδέχεται να αφορούν (πρόσωπα ή εταιρείες) με φορολογική έδρα στη Γαλλία» εξήγησε η οικονομική εισαγγελία προκειμένου να δικαιολογήσει την απόφασή της.

Η γαλλική κυβέρνηση θα επιδιώξει να εξασφαλίσει πρόσβαση στα έγγραφα πίσω από τις αποκαλύψεις των 'Panama Papers' που αφορούν ενδεχόμενη φοροδιαφυγή μέσω offshore εταιριών και θα τιμωρήσει τους φοροφυγάδες, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

«Σε εφαρμογή των φορολογικών συμβάσεων με τους εταίρους της, η Γαλλία θα επιδιώξει της διαβιβαστούν τα στοιχεία των Panama Papers», ανέφερε σε ανακοίνωση ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande δήλωσε ότι οι αποκαλύψεις για φοροδιαφυγή μέσω εταιρειών offshore, που οφείλονται στη δημοσιογραφική έρευνα και προέκυψαν από τα αποκαλούμενα πλέον "έγγραφα του Παναμά" (Panama Papers), είναι μια καλή είδηση που θα βοηθήσει να ενισχυθούν τα φορολογικά έσοδα.

"Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα διενεργηθούν έρευνες βάσει των πληροφοριών που έρχονται στο φως, θα ανοιχθούν υποθέσεις και θα γίνουν δίκες", δήλωσε ο Hollande στο περιθώριο επίσκεψής του σε μια εταιρεία σε προάστιο του Παρισιού. "Αυτές οι αποκαλύψεις είναι καλή είδηση επειδή θα αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα απ'' αυτούς που διαπράττουν απάτες".

Ο Hollande ευχαρίστησε γι'' αυτό τους καταμηνυτές ατασθαλιών οι οποίοι προέβησαν σ'' αυτές τις αποκαλύψεις.

Οι ρυθμιστικές αρχές της Αυστρίας διενεργούν έρευνα σε δύο τράπεζες μετά τη διαρροή των αρχείων

Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Αυστρίας για τις χρηματοπιστωτικές αγορές FMA διενεργεί έρευνα για το κατά πόσο οι τράπεζες Raiffeisen Bank International και Hypo Landesbank Vorarlberg ακολούθησαν τους κανόνες κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, καθώς τα δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατονομάστηκαν στα αρχεία που διέρρευσαν για τις δραστηριότητες των offshore εταιριών.

Εκπρόσωπος της FMA δήλωσε σήμερα ότι εξετάζεται κατά πόσο τηρήθηκαν οι διαδικασίες όπως οι έλεγχοι για την φύση των συναλλαγών και τα ατόμα που εμπλέκονται σε αυτές. Εάν κριθεί απαραίτητο, οι υποθέσεις αυτές μπορούν να παραπεμφθούν στις αρμόδιες διωκτικές αρχές, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Eταιρείες βιτρίνες του συριακού καθεστώτος για να παρακάμπτει τις κυρώσεις

Το συριακό καθεστώς κατάφερε να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις και να χρηματοδοτήσει την πολεμική μηχανή του χάρη σε τρεις εταιρείες-βιτρίνες με έδρα στις Σεϋχέλλες, τα ονόματα των οποίων αποκαλύφθηκαν μετά τη διαρροή των αποκαλούμενων "Εγγράφων του Παναμά", γράφει σήμερα η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Οι τρεις συριακές εταιρείες, οι Pangates International, Maxima Middle East Trading και Morgan Additives Manufacturing, "παρείχαν καύσιμα στην πολεμική αεροπορία του συριακού καθεστώτος, από τους βομβαρδισμούς της οποίας (...) σκοτώθηκαν πολλές χιλιάδες άμαχοι από την έναρξη" των συγκρούσεων, το 2011.

Ο ΥΠΟΙΚ της Ρωσίας δηλώνει ότι δεν έχει καμία σχέση με το σκάνδαλο των offshore

Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αλεξέι Ουλιουκάγιεφ υποστήριξε σήμερα ότι το όνομά του δεν έχει "καμία σχέση" με το σκάνδαλο των offshore που αποκαλύφθηκε από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) την Κυριακή.

Το όνομα του Ουλιουκάγιεφ δεν αναφέρεται πουθενά στα έγγραφα που διέρρευσαν. Λέγεται όμως ότι εξωχώριες εταιρείες έχουν ιδρυθεί στο όνομα του γιου του, Ντμίτρι.

"Δεν αντιλαμβάνομαι πλήρως τους μηχανισμούς και τη φύση" της παρουσίασης ακατέργαστων πληροφοριών εκτός του πλαισίου τους, είπε ο υπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τη διαρροή των αποκαλούμενων "Εγγράφων του Παναμά". "Το όνομά μου δεν έχει καμία σχέση με αυτές τις δραστηριότητες", συμπλήρωσε.

Ουκρανία: Το Ριζοσπαστικό Κόμμα ζητάει τη διενέργεια έρευνας για τον Poroshenko 

Ο επικεφαλής του ουκρανικού λαϊκιστικού Ριζοσπαστικού Κόμματος δήλωσε σήμερα πως το κοινοβούλιο θα πρέπει να ξεκινήσει έρευνα για την παραπομπή του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο σχετικά με τις πληροφορίες ότι χρησιμοποίησε έναν λογαριασμό σε εταιρία offshore για να αποφύγει τη φορολόγησή του.

"Είναι ο ύψιστος κυνισμός να ιδρύεις εξωχώριες εταιρίες σε μια στιγμή κατά την οποία εκατοντάδες στρατιώτες μας σκοτώνονται", έγραψε ο ηγέτης του κόμματος Όλεχ Λιάσκο σε ανάρτησή του στο Facebook, αναφερόμενος στον πόλεμο της Ουκρανίας με τους φιλο-ρώσους αυτονομιστές.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε σήμερα οτι σέβεται κατά γράμμα τη νομοθεσία, διαψεύδοντας τα έγγραφα που διέρρευσαν και τον φέρουν να εμπλέκεται σε μια υπόθεση φοροδιαφυγής επειδή ίδρυσε μια εταιρεία στις βρετανικές Παρθένες Νήσους εν μέσω του πολέμου με τους φιλορώσους αυτονομιστές.

"Αφότου έγινα πρόεδρος, δεν ασχολούμαι πλέον με τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων μου και έχω αναθέσει αυτήν την ευθύνη σε εταιρείες συμβούλων και νομικά γραφεία", πρόσθεσε.

Το δικηγορικό γραφείο Avellum που είχε αναλάβει να διαχειριστεί την πώληση της σοκολατοποιίας Roshen που ανήκει στον Ποροσένκο υποστηρίζει επίσης ότι οι κατηγορίες περί φοροδιαφυγής σε βάρος του προέδρου είναι αβάσιμες. Στην ανακοίνωσή του το δικηγορικό γραφείο τονίζει ότι η Roshen εξακολουθεί να καταβάλλει κανονικά τους φόρους που της αναλογούν στην Ουκρανία.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα εξάλλου ανακοίνωσε ότι δεν έχει δει καμία απόδειξη ότι ο πρόεδρος Ποροσένκο διέπραξε κάποιο αδίκημα.

Στελέχη από επτά κόμματα της Βραζιλίας στα Panama Papers

Στελέχη από επτά διαφορετικά κόμματα στη Βραζιλία κατονομάζονται ως πελάτες της εταιρείας με έδρα τον Παναμά που βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σκανδάλου πιθανής φοροδιαφυγής, έγραψε σήμερα η εφημερίδα O Estado de S.Paulo.

Στα έγγραφα δεν περιλαμβάνονται πολιτικοί του κόμματος της προέδρου Ρουσέφ, του Κόμματος των Εργατών (PT) αν και συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον 57 πρόσωπα ή εταιρείες που βρίσκονται ήδη υπό διερεύνηση από τις αρχές στη Βραζιλίας καθώς φέρονται να εμπλέκονται με την υπόθεση της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Petroleo Brasileiro SA.

Η σουηδική Αρχή Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας διενεργεί έρευνα για την τράπεζα Nordea

Η σουηδική Αρχή Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας (FSA) ήρθε σε επαφή με τις αρχές στο Λουξεμβούργο ζητώντας πληροφορίες σχετικά με κατηγορίες ότι ο τραπεζικός όμιλος Nordea βοήθησε κάποιους πελάτες για να συστήσουν λογαριασμούς σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους.

Οι πληροφορίες για την Nordea περιλαμβάνονταν στη διαρροή περισσοτέρων των 11,5 εκατ. εγγράφων από τα αρχεία της δικηγορικής εταιρίας Mossack Fonseca, που εδρεύει στον Παναμά.

«Αντιμετωπίζουμε το θέμα με μεγάλη σοβαρότητα» δήλωσε ο Κρίστερ Φούρουστεντ, επικεφαλής του τμήματος της FSA που έχει την εποπτεία των μεγάλων σουηδικών τραπεζών.

Τον Μάιο του 2015 επιβλήθηκε στη Nordea πρόστιμο ύψους 50 εκατ. κορωνών για ανεπάρκειες σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Επιχειρηματίας προσκείμενος στην κυβέρνηση του Μεξικού

Επιχειρηματίας προσκείμενος στην κυβέρνηση του Μεξικού, ο οποίος έχει εμπλακεί στην πώληση ιδιοκτησίας της πρώτης κυρίας της χώρας, έχει μεταφέρει κεφάλαια ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε υπεράκτιες εταιρείες με τη βοήθεια της παναμαϊκής δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Aristegui Noticias που είχε πρόσβαση στα αρχεία «Panama Papers».

Η νορβηγική τράπεζα DNB βοήθησε πελάτες της να ιδρύσουν εταιρείες offshore

Αποκαλύψεις ότι η κορυφαία νορβηγική τράπεζα DNB βοήθησε πελάτες της να ιδρύσουν εταιρείες offshore στις Σεϋχέλλες θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό κλάδο, ανακοίνωσε σήμερα η Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας της Νορβηγίας (FSA).

Οι δραστηριότητες της DNB δημοσιοποιήθηκαν πρώτα από την εφημερίδα Aftenposten, η οποία επικαλείται έγγραφα που διέρρευσαν από τη νομική εταιρεία Mossack Fonseca που έχει την έδρα της στον Παναμά.

"Διευθετήσεις με πελάτες, όπως αυτές που έχουν προκύψει τώρα, μπορεί να συμβάλλουν στην εξασθένηση της εμπιστοσύνης στις ενεχόμενες τράπεζες και στη χρηματοπιστωτική βιομηχανία γενικά", αναφέρει σε δήλωσή του ο επικεφαλής της FSA Μόρτεν Μπάλτζερσεν.

Η ρυθμιστική αρχή θα ζητήσει εξηγήσεις από τα διοικητικά συμβούλια των ενεχόμενων τραπεζών, πρόσθεσε.

Η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε αντίγραφο των δεδομένων

Η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα ένα αντίγραφο των δεδομένων που έχουν διαρρεύσει σχετικά με πελάτες μιας δικηγορικής εταιρείας με έδρα τον Παναμά ώστε να μπορέσει να εξετάσει τις πληροφορίες και να αναλάβει δράση σχετικά με οποιαδήποτε ενδεχόμενη υπόθεση φοροδιαφυγής.

Η διαρροή, χάρη στην οποία έχουν αποκαλυφθεί οι λεπτομέρειες για εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες της νομικής εταιρείας Mossack Fonseca, θα μπορούσε ενδεχομένως να φέρει σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έχει καταφερθεί εναντίον της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

Ο εκλιπών πατέρας του, ο Ίαν Κάμερον, αναφέρεται στα περισσότερα από 11,5 εκατ. έγγραφα που προέρχονται από τους φακέλους, μαζί με μερικά μέλη του Συντηρητικού Κόμματός του στην άνω βουλή του κοινοβουλίου, πρώην βουλευτές των Συντηρητικών και δωρητές του κόμματος, αναφέρουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Η εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον αρνήθηκε σήμερα να σχολιάσει το αν η οικογένεια του πρωθυπουργού έχει χρήματα επενδεδυμένα σε εξωχώριες εταιρείες που ιδρύθηκαν από τον πατέρα του, λέγοντας ότι πρόκειται για "ιδιωτική υπόθεση".

Η Ολλανδία θα διερευνήσει τις κατηγορίες που αποκάλυψε η διαρροή αρχείων

Οι ολλανδικές αρχές θα διερευνήσουν τις κατηγορίες που σχετίζονται με την Ολλανδία μετά τα εκατομμύρια εγγράφων που διέρρευσαν για τους πελάτες της δικηγορικής εταιρίας Mossack Fonseca, με έδρα της τον Παναμά.

Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε σε σημερινή του ανακοίνωση ότι οι φορολογικές αρχές θα διεξαγάγουν έρευνα για το «κατά πόσο υπάρχουν στοιχεία που σχετίζονται με επιβολή φόρων», πρόσθεσε.

Η Mossack Fonseca διατηρούσε γραφείο στην Ολλανδία που έκλεισε τον περασμένο μήνα ύστερα από πενταετή λειτουργία.

Διαβάστε ακόμα:

- Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία ερευνούν κατοίκους των χωρών τους που εμπλέκονται στα «Panama Papers»