Διαψεύδεται η χρήση βομβών διασποράς

Διαψεύδεται η χρήση βομβών διασποράς

Ο στρατιωτικός συνασπισμός, επικεφαλής του οποίου είναι η Σαουδική Αραβία, διέψευσε σήμερα ότι χρησιμοποίησε βόμβες διασποράς στις επιχειρήσεις που διεξήγαγε εναντίον στόχων στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά, όπως κατήγγειλαν μια οργάνωση για την προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

«Διαψεύδουμε ότι χρησιμοποιήσαμε βόμβες διασποράς στη Σαναά» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σαουδάραβας ταξίαρχος Άχμεντ αλ Ασίρι, εκπρόσωπος τύπου του συνασπισμού, που επιχειρεί στην περιοχή για να προσφέρει στήριξη στον πρόεδρο της Υεμένης εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι.

Ο ταξίαρχος Ασίρι προέβη σε αυτή τη δήλωση έπειτα από τη δημοσιοποίηση μιας έκθεση της οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) την Πέμπτη που κατήγγειλε, επικαλούμενη μαρτυρίες των κατοίκων της πρωτεύουσας της Υεμένης, ότι σε μια επίθεση που πραγματοποίησε ο συνασπισμός την 6η Οκτωβρίου έγινε χρήση βομβών διασποράς.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν μίλησε την Παρασκευή για «ανησυχητικές πληροφορίες» σχετικά με τη χρήση βομβών διασποράς σε μια επίθεση εναντίον της Σαναά και προειδοποίησε ότι η χρήση τέτοιου είδους όπλων σε βομβαρδισμούς εναντίον κατοικημένων περιοχών «ενδεχομένως θα συνιστούσε ένα έγκλημα πολέμου».

Ο ταξίαρχος Ασίρι υπενθύμισε ότι ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία είχε στο παρελθόν παραδεχθεί ότι χρησιμοποίησε βόμβες διασποράς CBU-105 εναντίον των οχημάτων των σιιτών Χούτι.

«Αυτή τη στιγμή, εκείνοι (οι αντάρτες) δεν έχουν πλέον οχήματα και εμείς δεν τις χρησιμοποιούμε πλέον» τόνισε.

Ο Σαουδάραβας αξιωματικός σημείωσε ότι η έκθεση του HRW έχει «πολλά αδύνατα σημεία» και δεν «εμπεριέχει καμία (απτή) απόδειξη» σχετικά με την χρήση βομβών διασποράς στην πρωτεύουσα της Υεμένης.

Σύμφωνα με τον ίδιο το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρεται σε ενός είδους βόμβα διασποράς που «δε συμπεριλαμβάνεται στο οπλοστάσιο» του συνασπισμού.

Στην έκθεση που δημοσίευσε την Πέμπτη, το HRW παρουσίασε φωτογραφίες που σύμφωνα με την οργάνωση απεικονίζουν πυρομαχικά διασποράς BLU-63 που προέρχονται από τις βόμβες τύπου CBU-58.

Ο ταξίαρχος κατηγόρησε τη μκο για έλλειψη επαγγελματισμού αναφορικά με τη συλλογή πληροφοριών.

«Το να δείχνετε αυτές τις φωτογραφίες δε σημαίνει ότι αυτές τραβήχθηκαν στη Σαναά και ότι (τα όπλα) προέρχονται από τον συνασπισμό» επισήμανε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ