D. Cameron: Τα αιτήματα για αλλαγές στην ΕΕ μπορούν να αντιμετωπιστούν

D. Cameron: Τα αιτήματα για αλλαγές στην ΕΕ μπορούν να αντιμετωπιστούν

Ο Βρετανός πρωθυπουργός D. Cameron δήλωσε σήμερα πως οι συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πηγαίνουν καλά και πως έχει την πεποίθηση ότι θέματα όπως η ανταγωνιστικότητα και η μετανάστευση μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία.

"Πιστεύουμε πως όλα αυτά τα θέματα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Οι συζητήσεις πάνε καλά. Είναι δύσκολες, είναι σκληρές. Αυτά είναι δύσκολα θέματα", δήλωσε ο D. Cameron στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με τη γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel στη Βαυαρία αργά χθες.

"Όμως είμαι πεπεισμένος ότι με καλή θέληση –και υπάρχει καλή θέληση νομίζω από όλες τις πλευρές– μπορούμε να οδηγήσουμε τις διαπραγματεύσεις αυτές σε μία κατάληξη και στη συνέχεια να διεξαγάγουμε το δημοψήφισμα", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ORB που δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα, η πλειονότητα των Βρετανών που έχουν αποφασίσει θα ψηφίσουν υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθιστώντας τη Βρετανία μακράν την πιο ευρωσκεπτικιστική χώρα στην 28μελή Ένωση.

Εξάλλου, σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Bild, ο Κάμερον ζητεί την υποστήριξη της Γερμανίας για τις αλλαγές που επιθυμεί να επέλθουν στη λειτουργία της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι αυτές μπορεί επίσης να είναι χρήσιμες για το σύνολο της ΕΕ.

"Εδώ και πολλά χρόνια η υποστήριξη στην (ευρωπαϊκή) εταιρική μας σχέση υποχωρεί", γράφει ο βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέπτεται χθες και σήμερα τη Βαυαρία ως προσκεκλημένος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), του συντηρητικού εταίρου της καγκελαρίου Μέρκελ.

Ο D. Cameron θα μεταβεί ακολούθως στην Ουγγαρία για να συναντήσει τον πρωθυπουργό Victor Orban.

Αυτός είναι ο λόγος που διαπραγματεύομαι αλλαγές που απαντούν στις ανησυχίες των βρετανών πολιτών", συνεχίζει ο D. Cameron.

"Οι αλλαγές αυτές θα εξυπηρετήσουν επίσης την ΕΕ και η Γερμανία μπορεί να βοηθήσει να καταλήξουν" σε αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις, συνεχίζει ο βρετανός πρωθυπουργός.

"Θέλουμε σαφείς κανόνες ώστε οι μεταρρυθμίσεις της ευρωζώνης να μην βλάψουν τις χώρες που δεν είναι μέλη", πρόσθεσε.

"Όπως η Γερμανία, έτσι και η Βρετανία πιστεύει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων. Όμως αυτό δεν μπορεί να σημαίνει, όπως σήμερα, ότι κάποιος θα δικαιούται από την πρώτη ημέρα όλα τα κοινωνικά επιδόματα και αυτός είναι ο λόγος που πρότεινα να μειωθούν τα τέσσερα προσεχή έτη", γράφει.

Ο Κάμερον ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τα μέλη της κυβέρνησής του θα είναι ελεύθερα να διεξαγάγουν εκστρατεία είτε για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ είτε για την έξοδό της από αυτήν.

Προς το παρόν διαπραγματεύεται με τους ευρωπαίους εταίρους του προκειμένου να εξασφαλίσει μεταρρυθμίσεις από την ΕΕ, με την πιο αμφιλεγόμενη από αυτές να αφορά την κατάργηση των επιδομάτων στους μετανάστες προκειμένου να ανακοπεί η μετανάστευση προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ