Δ. Βίτσας: Προσπαθούμε να πείσουμε τους πρόσφυγες να φύγουν από την Ειδομένη

Δ. Βίτσας: Προσπαθούμε να πείσουμε τους πρόσφυγες να φύγουν από την Ειδομένη

Τόσο ο Πάνος Καμμένος όσο και ο Γιάννης Μουζάλας έχουν δώσει την ψυχή τους για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος και έχουν καταφέρει πολλά, έχοντας διεθνοποιήσει το θέμα, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας μιλώντας σήμερα το πρωί στo MEGA.

Ο ίδιος τοποθετήθηκε ερωτηθείς για το ζήτημα που προέκυψε στην κυβέρνηση μετά την προχθεσινή τοποθέτηση του κ. Μουζάλα σε τηλεοπτική εκπομπή, κατά την οποία αποκάλεσε την ΠΓΔΜ "Μακεδονία".

"Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε όλοι μαζί ώστε να διαχειριστούμε το θέμα που αφορά όλη την Ευρώπη αλλά δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην Ελλάδα. Και η συνδρομή του Πάνου Καμμένου και του Γιάννη Μουζάλα στο κυβερνητικό έργο είναι απαραίτητη στην παρούσα φάση" πρόσθεσε σχετικά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι πρέπει σήμερα όλοι να επικεντρωθούμε στη συζήτηση της Συνόδου ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό.

Σε ότι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού, ο κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι θα ακολουθηθούν όλες οι διπλωματικές διαδικασίες εισόδου ή εξόδου από τη χώρα για τις οδούς πέραν των νομίμων.

"Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τους πρόσφυγες να φύγουν από την Ειδομένη, όπου επικρατούν άθλιες συνθήκες", σημείωσε, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν εγκληματίες που εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες και θα βρεθούν.

Μεταξύ άλλων ο κ. Βίτσας τόνισε ότι οι 4.000 πρόσφυγες στον Πειραιά θα μπορούσαν να στεγαστούν σε κέντρα φιλοξενίας ακόμα και σήμερα.

Μυτιλήνη: Μετανάστες ζητούν να σταματήσουν οι απελάσεις προς την Τουρκία

Ζητώντας να ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής τους και να σταματήσουν οι απελάσεις προς στην Τουρκία διαμαρτύρονται οι περίπου 400 μετανάστες, Πακιστανοί στην πλειονότητά τους και από χώρες της βόρειας Αφρικής, που παραμένουν στον εξωτερικό χώρο του Hot Spot της Μόριας. Πραγματοποιούν δε καθιστικές διαδηλώσεις με πλακάτ που γράφουν «είμαστε κι εμείς άνθρωποι».

Σημειώνεται ότι εδώ και 20 περίπου ημέρες, η διαδικασία της καταγραφής των μεταναστών στη Μόρια έχει διαφοροποιηθεί με αυτή των υπολοίπων προσφύγων. Πλέον, μετά την καταγραφή τους συλλαμβάνονται, κρατούνται και στη συνέχεια μέσω του λιμανιού της Καβάλας, μεταφέρονται σε προαναχωρησιακά Κέντρα της βόρειας Ελλάδας απ'' όπου ακολουθεί η απέλαση τους στην Τουρκία, μέσω συνοριακού σταθμού στους Κήπους του Έβρου. Τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει πάνω από 300 μεταγωγές μεταναστών από τη Μυτιλήνη προς τη Βόρεια Ελλάδα.

«Εργαζόμουν ως δημοσιογράφος στο Πακιστάν, στην πόλη Μουλτάν. Η τοπική μαφία με απείλησε όπως έκανε και με άλλους δημοσιογράφους στην εφημερίδα που δούλευα. Αναγκάστηκα να φύγω. Θέλω να πάω στην Ευρώπη και να προσπαθήσω να φέρω κοντά μου την οικογένεια μου. Αν με γυρίσουν στο Πακιστάν η ζωή μου κινδυνεύει» είπε στην κάμερα της ΕΡΤ ο Κάμερ Αμπάς, ένας από τους διαδηλωτές έξω από το Hot Spot, ζητώντας να του επιτραπεί να συνεχίσει το ταξίδι του προς την Ευρώπη.

«Είμαι χριστιανός και η ζωή μου κινδυνεύει στο Πακιστάν. Ήρθα στην Ευρώπη γιατί πίστευα ότι θα είμαι ασφαλής. Δυστυχώς έμαθα πως θα μας πάνε πίσω στη Τουρκία. Ζητώ την προστασία από την Ευρώπη και το δικαίωμα να πιστεύω σε όποια θρησκεία θέλω χωρίς να απειλείται η ζωή μου. Στο Πακιστάν όποιος δηλώνει χριστιανός βάζει σε κίνδυνο τη ζωή του» είπε άλλος μετανάστης από το Πακιστάν στην ΕΡΤ.

Έφθασαν οι πρώτοι πρόσφυγες που θα φιλοξενηθούν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Κατέφθασαν πριν από λίγη ώρα, με λεωφορεία από την Καβάλα, οι πρώτοι πρόσφυγες που θα φιλοξενηθούν στις αποθήκες 18 και 21, στην τρίτη προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για 6 λεωφορεία με 262 πρόσφυγες, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Σύροι και οικογένειες. Οπως διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Μέλλιος, οι πρόσφυγες θα μπορούν να βγαίνουν από τον χώρο από τις πύλες 10 και 11, αφήνοντας προηγουμένως το καρτελάκι με τα στοιχεία τους που θα τους παραχωρηθεί.

"Δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν στους χώρους του λιμανιού, για να μη διαταραχθεί η λειτουργία του αλλά θα μπορούν να μπαινοβγαίνουν από τις συγκεκριμένες πύλες" ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι κανείς δεν γνωρίζει το χρονικό διάστημα παραμονής τους. Εξήγησε δε, ότι οι δύο αποθήκες είναι συνολικής χωρητικότητας 700 ατόμων αλλά προς το παρόν, θα χρησιμοποιηθεί μόνο η 18 όπου θα στεγαστούν οι οικογένειες, ενώ τα μεμονωμένα άτομα θα μείνουν σε σκηνές του στρατού, ο οποίος μάλιστα θα αναλάβει και τη σίτιση. Χαρακτήρισε, τέλος, «σημαδιακή τη σημερινή μέρα για την πόλη και το λιμάνι».

Στους πρόσφυγες θα παραχωρηθούν υπνόσακοι και κουβέρτες και η πρόσβαση στην αποθήκη δεν θα επιτρέπεται σε όσους δεν είναι διαπιστευμένοι.

Στο λιμάνι του Πειραιά 544 μετανάστες και πρόσφυγες

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "blue star 1" μεταφέροντας 544 μετανάστες και πρόσφυγες από δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα το πλοίο παρέλαβε 326 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη και 182 από τη Χίο.

Εντός της ημέρας, αναμένεται να καταπλεύσει από τα Δωδεκάνησα και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Διαγόρας" χωρίς να έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής πόσους μετανάστες και πρόσφυγες μεταφέρει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ