CNBC: Οι Έλληνες δεν ονειρεύονται πια

CNBC: Οι Έλληνες δεν ονειρεύονται πια

Το μνημόνιο μπορεί να τελειώνει και η ανάπτυξη να έρχεται, όμως το μεγαλύτερο πλήγμα από την πολυετή κρίση στην Ελλάδα είναι ότι οι Έλληνες σταμάτησαν να ονειρεύονται. Αυτό αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το αμερικανικό δίκτυο CNBC, σε ένα οδοιπορικό στην Αθήνα της... ανάκαμψης.

Οι Έλληνες έχουν σταματήσει να ονειρεύονται το δικό τους μέλλον έπειτα από σχεδόν 10 χρόνια οικονομικής κρίσης, τονίζει το CNBC στο ρεπορτάζ από την πρωτεύουσα, που εξετάζει το μέλλον της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τις προσδοκίες των ελλήνων πολιτών.

Το ειδησεογραφικό δίκτυο αναφέρει πως η Ελλάδα πετυχαίνει οικονομική ανάπτυξη τα 3 τελευταία διαδοχικά τρίμηνα ενώ η ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει στο 1,6% αυτή τη χρονιά, σύμφωνα με προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά από χρόνια ύφεσης. 

Σημειώνεται επίσης ότι το 2018 το θετικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία αναμένεται να συνεχιστεί, με ρυθμό ανάπτυξης περίπου 2,5% και με το τέλος της χρηματοπιστωτικής βοήθειας να έρχεται το προσεχές καλοκαίρι. Όμως, στους δρόμους της Αθήνας, οι άνθρωποι δεν είναι ικανοποιημένοι και αμφιβάλλουν για τον αν η οικονομική τους κατάσταση θα βελτιωθεί μεσοπρόθεσμα.

Η 29χρονη σπουδάστρια Έυα Παυλοπούλου δηλώνει ότι «δεν ονειρευόμαστε, είμαστε καλά, συνεχίζουμε τις ζωές μας, ξέρουμε ότι δε ζούμε σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Αλλά αν θες να μάθεις μια δεύτερη ξένη γλώσσα ή αν θες να κάνεις  κάτι για τον εαυτό σου, να βελτιώσεις τις δεξιότητες σου, δεν μπορείς ή είσαι πολύ περιορισμένος».

Το CNBC σημειώνει ότι η ανεργία και ειδικότερα η νεανική ανεργία, παραμένει ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα της Ελλάδας και προσθέτει ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός στις ηλικίες κάτω των 25 ετών παραμένει χωρίς εργασία.

Η ευχή που κάνει ο 38χρονος δάσκαλος Στέλιος Νικητόπουλος για το 2018 είναι οι φίλοι του και η οικογένειά του που δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα να σταματήσουν να ανησυχούν για το ενδεχόμενο να χάσουν τις δουλειές τους.

Ο 40χρονος Γιώργος Φονουράκης που εργάζεται ως μάνατζερ σε ξενοδοχείο στην Αθήνα, αναφέρει πως αναγκάστηκε να επιστρέψει στο πατρικό σπίτι και να ζήσει με τους γονείς του στο αποκορύφωμα της κρίσης και συμπληρώνει πως ο μισθός του περιεκόπη ξαφνικά από τα 3.000 ευρώ το 2012, στα 800 ευρώ, γεγονός που δεν του επέτρεπε να πληρώνει το δάνειο που είχε πάρει για το σπίτι του.

Το ρεπορτάζ σημειώνει επίσης πως οι συντάξεις έχουν περικοπεί περισσότερες από 10 φορές από τη στιγμή που η κρίση ξεκίνησε το 2010, με τους συνταξιούχους να βγαίνουν στους δρόμους και να διαμαρτύρονται, ωστόσο, αναφέρεται επίσης ότι οι δανειστές ζητούν επιπλέον περικοπές στις συντάξεις ενώ τονίζεται ότι πολλοί συνταξιούχοι στηρίζουν ένα ολόκληρο νοικοκυριό με τη σύνταξή τους.

Επισημαίνεται ακόμα το πρόβλημα με τη φυγή πολλών νέων ανθρώπων στο εξωτερικό, σε αναζήτηση καλύτερων συνθηκών ζωής. Η 24χρονη σπουδάστρια Μαρία Χατζή αναφέρει ότι «σκέφτομαι πολύ σοβαρά να φύγω στο εξωτερικό επειδή εκεί μπορείς να βελτιωθείς μέσω μελέτης όπως επίσης μπορείς να θέσεις σε εφαρμογή αυτά που έχεις μάθει.

Τέλος, το ρεπορτάζ του CNBC κάνει αναφορά στο ότι οι περισσότεροι Έλληνες δεν πιστεύουν πως οι μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί θα επιφέρουν βελτίωση στις ζωές τους, παρά το ότι αυτές επικροτούνται από το εξωτερικό ενώ σημειώνεται ότι οι περισσότεροι πολίτες έχουν κουραστεί από το πολιτικό σύστημα.

Φωτογραφία: SOOC