Βουλή: Υπό συζήτηση το νομοσχέδιο για την παράταση μέτρων κατά της πανδημίας

Βουλή: Υπό συζήτηση το νομοσχέδιο για την παράταση μέτρων κατά της πανδημίας

Με την ακρόαση φορέων, την ψήφιση επί της Αρχής και τη συζήτηση επί των άρθρων συνεχίζεται η επεξεργασία του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας» στη Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Κατά την επί της Αρχής συζήτηση του σχεδίου νόμου, ο εισηγητής της πλειοψηφίας Σπύρος Τσιλιγγήρης χαρακτήρισε απαραίτητη την ψήφιση του σχεδίου νόμου καθώς σκοπός του είναι η παράταση ισχύος έως το τέλος Σεπτεμβρίου ρυθμίσεων που κρίνονται αναγκαίες για την διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, τον έλεγχο διασποράς της πανδημίας και τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο βουλευτής, οι παρατάσεις αφορούν:

- Τη λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων έτσι ώστε να συνεχιστεί να υφίσταται η δυνατότητα εμβολιασμού των συμπολιτών μας.

- Τους εμβολιασμούς σε δομές αρμοδιότητας των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών για εμβολιασμούς όπως σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα κοινωνικής πρόνοιας, διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας.

- Παράταση της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού. Της ένταξης και συμμετοχής των ιδιωτών γιατρών στους φορείς υλοποίησης του Προγράμματος εμβολιασμού.

 -Των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου των ιατρών για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, λόγω του κορωνοϊού, της δυνατότητας πρόσληψης επικουρικού ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

- Της δυνατότητας για μετακινήσεις του προσωπικού των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας για υπηρεσιακούς σκοπούς. Τη σύναψη συμβάσεων για την υλοποίηση του δικτύου νοσηλευτών για κατ' οίκον υπηρεσία νοσηλευτικής φροντίδας και λήψη δειγμάτων.

- Των συμβάσεων των οικογενειακών γιατρών και των ασκούντων καθήκοντα οικογενειακού ιατρού.

- Της δυνατότητας κατ' οίκον ή εξ αποστάσεως παροχής υπηρεσιών ιατρικών υπηρεσιών των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ και των ιατρών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

- Των συμβάσεων προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στην κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας και των εποπτευόμενων φορέων.

-  Αμοιβών για εργασία καθ' υπέρβαση του ωραρίου. Των συμβάσεων έργου και παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών επαγγελματιών υγείας διαφόρων ειδικοτήτων και νοσηλευτικού προσωπικού. Την πρόσληψη προσωπικού στον Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

- Για την υπερωριακή απασχόληση του προσωπικού του ΕΟΔΥ. Την απασχόληση του ιατρικού προσωπικού του ΕΟΔΥ σε Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων.

- Της δυνατότητα εξέτασης κρουσμάτων από ιδιώτες παρόχους.

- Των συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου του ΕΟΔΥΥ για υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας και κάλυψη αναγκών εστίασης και σίτισης.

- Της διενέργεια ελέγχων με τεστ και από τους ΟΤΑ . Της δυνατότητας απασχόλησης ιδιωτών και συνταξιούχων γιατρών σε δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ.

- Της υγειονομικής κάλυψης των ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων Της δυνατότητας μετατροπής χρήσης κλινών για την καταπολέμηση της διασποράς του κορονοϊού και για την αποζημίωση ιδιωτικών κλινικών και θεραπευτηρίων που δεσμεύτηκαν αναγκαστικά για την κάλυψη έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας από την έξαρση του κορονοϊού.

- Της επίταξης ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού και μέσων ατομικής προστασίας και φαρμάκων και την αποζημίωσή τους χρήσεως αεροσκαφών, πλωτών μέσων, διάθεσης ειδικού εξοπλισμού ΜΕΘ και ΜΑΘ. 

- Η συνέχιση του εθνικού μητρώου ασθενών covid 19. Εξάμηνη παράταση των συμβάσεων, οι οποίες έχουν συναφθεί από τον ΕΟΔΥ με γιατρούς, με καθεστώς έκδοσης δελτίου απόδειξη παροχής υπηρεσιών.