Βουλή: Κυρώθηκε η συμφωνία επιστροφής αρχαιοτήτων του Κυκλαδικού Πολιτισμού

Βουλή: Κυρώθηκε η συμφωνία επιστροφής αρχαιοτήτων του Κυκλαδικού Πολιτισμού

Με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, εγκρίθηκε το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης της Αθήνας, του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης και του Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντελαγουέρ, σχετικά με την επιστροφή στην Ελλάδα, ιδιωτικής συλλογής εκατόν εξήντα μίας (161) αρχαιοτήτων του Κυκλαδικού Πολιτισμού, ευρισκόμενης στη Νέα Υόρκη και την έκθεση αυτής στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης».

Καθώς, κατά τη διάρκεια της συζήτησης βουλευτές της αντιπολίτευσης επέκριναν την κυβέρνηση και προσωπικά την υπουργό Πολιτισμού, μεταξύ αυτών και ο Νίκος Φίλης που μίλησε για ποινικά αδικήματα, η Λίνα Μενδώνη προκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει να κινηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

«Μου κάνει ιδιαίτερα δυσάρεστη εντύπωση, όταν ένας γνήσιος αριστερός σαν τον κ. Φίλη, με τη δικιά του διαδρομή, μιλάει τόσο εύκολα για ύπαρξη ποινικών ευθυνών υπουργών της Ελληνικής Δημοκρατίας. Επειδή, όπως άκουσα, είναι διατεθειμένος να προχωρήσει, μεταξύ άλλων, σε ποινική μάχη εναντίον μου, θα τον παρακαλούσα να κάνει χρήση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και να ζητήσει να ξεκινήσει η διαδικασία στη Βουλή. Να καταθέσει πρόταση κατηγορίας και να εξετάσει η Βουλή αν πρέπει να μου ασκηθεί δίωξη για την επιστροφή των Κυκλαδικών αρχαιοτήτων», είπε η υπουργός Πολιτισμού.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ εξασφάλισε την επιστροφή του συνόλου της Συλλογής των 161 αρχαίων αντικειμένων του Κυκλαδικού Πολιτισμού. Ούτε ένα ούτε δύο. Αυτή είναι η πατριωτική στάση επιστροφής και επαναπατρισμού των πολιτιστικών αγαθών στα πλαίσια της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης. Το 2048, στα 25 χρόνια. Η Συλλογή όλη επιστρέφει στην Ελλάδα και στις Κυκλάδες. Το 2048 θα γίνει κυβέρνηση και τότε ας αλλάξει τη συμφωνία», είπε η Λίνα Μενδώνη.

Από την ψηφοφορία αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε Περισσότερα