Βαρύτατες ευθύνες για την καταστροφή του Πολεμικού Μουσείου Χανίων

Βαρύτατες ευθύνες για την καταστροφή του Πολεμικού Μουσείου Χανίων

Αφύλαχτο, παρατημένο στην τύχη του μετά το σεισμό των Κυθήρων το 2011 που είχε προκαλέσει ζημιές σε παλαιά κτήρια και των Χανίων, με χρήστες ναρκωτικών, πρόσφυγες και μετανάστες να μπαινοβγαίνουν ή να διαμένουν σε αυτό ήταν το Πολεμικό Μουσείο Χανίων, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς από την πυρκαγιά που ξέσπασε αργά το βράδυ της Κυριακής.

Οι ευθύνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μεγάλες. Τόσο για την πλήρη εγκατάλειψη, παρότι πληροφορίες το φέρουν χαρακτηρισμένο ως... στρατόπεδο εντός του οποίου βρισκόταν το κτήριο των παλιών ιταλικών στρατώνων, όσο και για το γεγονός πως δεν το παραχώρησε στο Δήμο Χανίων που το είχε ζητήσει για να το μετατρέψει σε δημαρχείο.

Το εμβληματικό κτήριο που στέγαζε το Πολεμικό Μουσείο αποτελεί πλέον παρελθόν και η σύλληψη ενός αλλοδαπού που βρισκόταν σε αυτό δεν αλλάζει την εικόνα και τις ευθύνες του αρμόδιου υπουργείου που το είχε εγκαταλείψει παρά την ιστορία του.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτίας ήταν το τελικό χτύπημα. Είχε υποστεί ζημίες από τους σεισμούς, είχε εγκαταλειφθεί. Ο Δήμος Χανίων προσπαθούσε να το πάρει. Τον Φεβρουάριο, αναφέρουν πληροφορίες, είχε γίνει και σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη αλλά εκ τότε δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη.

«Χάθηκε ένα σπάνιο μνημείο Αρχιτεκτονικής και μεγάλης αξίας για την πόλη», δήλωσε ο δήμαρχος Χανίων, ενώ θεωρείται ευτύχημα, μέσα στην καταστροφή, το γεγονός πως η πυροσβεστική έδρασε άμεσα δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες και αποτρέποντας με τον τρόπο αυτό την μετάδοση της πυρκαγιάς στο Δημοτικό Πάρκο.

Μιλώντας στο liberal.gr o δημοσιογράφος Γιώργος Σαχίνης από το Κρήτη tv επισημαίνει ότι το κτήριο «ήταν χρόνια εγκαταλελειμμένο και το διεκδικούσε ο Δήμος Χανίων για να το αξιοποιήσει, αλλά δεν το έδιναν λέγοντας πως θα ξαναφτιαχτεί».

«Ήταν» συνεχίζει «πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας η αξιοποίησή του και ο Δήμος επεδίωκε να το κάνει Δημαρχείο και να φιλοξενήσει και το αρχείο που υπήρχε και το οποίο διεσώθη διότι είχε μεταφερθεί στο πολεμικό μουσείο των Αθηνών»

Ο κ. Σαχίνης αποκαλύπτει ότι μέσα στο κτήριο είχε μείνει «το αρχείο ενός Μάνταγκα το οποίο ήταν της λαϊκής παράδοσης και περιελάμβανε μαντινάδες της προπολεμικής Κρήτης. Χάθηκε δηλαδή ένα έργο ζωής 50 χρόνων»

Τέλος επιβεβαιώνει πως το κτήριο ήταν αφύλακτο καθώς και ότι «Συνήθως το βράδυ εκεί έβρισκαν καταφύγιο άστεγοι και άλλα περίεργα άτομα».

Η ουσία είναι ότι ένα κτήριο ιστορικής σημασίας καταστράφηκε και η απόφαση να διατεθούν 6 εκατ ευρώ για την πλήρη ανακατασκευή του κτηρίου των ιταλικών στρατώνων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που γνωστοποιήθηκε μέσω γραπτής δήλωσης από τον υπουργό και Βουλευτή Γ. Σταθάκη, θυμίζει περισσότερο το παλαιάς κοπής «κατόπιν ενεργειών μου» δεδομένου ότι έρχεται «κατόπιν εορτής».

Τ.Ε.