Το Αριστερό Μπλοκ της Πορτογαλίας δηλώνει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο

Το Αριστερό Μπλοκ της Πορτογαλίας δηλώνει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο

Η επικεφαλής του Αριστερού Μπλοκ της Πορτογαλίας, που στηρίζει τη νέα κυβέρνηση των Σοσιαλιστών, δήλωσε σήμερα πως είναι αναπόφευκτη μια αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, συντηρώντας μια διχογνωμία με τους κυβερνώντες συμμάχους του.

«Το βάρος του χρέους στην πορτογαλική οικονομία είναι μη βιώσιμο», δήλωσε η Καταρίνα Μαρτίνς, μιλώντας στο κοινοβούλιο. «Το να το αγνοήσουμε θα ήταν ανεύθυνο», πρόσθεσε απευθυνόμενη στους βουλευτές πριν από την ψηφοφορία για το πρόγραμμα της κυβέρνησης των Σοσιαλιστών. «Μια αναδιάρθρωση του χρέους μοιάζει να είναι αναπόφευκτη», είπε.

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα ανήλθε στην εξουσία αφού ένωσε τις δυνάμεις του με το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Αριστερό Μπλοκ εκδιώκοντας την κεντροδεξιά κυβέρνηση.

Πολλοί αναλυτές λένε τώρα πως οι Σοσιαλιστές θα αντιμετωπίσουν αυξανόμενη πίεση από τους συμμάχους τους της άκρας αριστεράς να υιοθετήσουν περισσότερο ριζοσπαστικές οικονομικές πολιτικές κατά της λιτότητας, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση μειοψηφίας να καταστεί ασταθής και πιθανόν βραχύβια.

Οι Σοσιαλιστές θα ακυρώσουν ορισμένα από τα μέτρα λιτότητας της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά υπόσχονται να τηρήσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρώπης όσον αφορά τη μείωση του ελλείμματος και επιδιώκουν να μειώσουν σταδιακά το βάρος του χρέους μέσω της οικονομικής ανάπτυξης, χωρίς αναδιάρθρωσή του.

Ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ζοάο Ολιβέιρα, στη δική του ομιλία ενώπιον των βουλευτών, ήταν εξίσου ξεκάθαρος πως το κόμμα του θα εμείνει στις θέσεις του.

«Το κυβερνητικό πρόγραμμα των Σοσιαλιστών δεν είναι το πρόγραμμα του Κομμουνιστικού Κόμματος... είμαστε εδώ για να συμβάλουμε ώστε οι πολιτικές να αλλάξουν».

Η Πορτογαλία έχει περάσει χρόνια αυστηρής λιτότητας στη βάση ενός προγράμματος βοήθειας από το οποίο βγήκε πέρυσι και η αριστερά θέλει να ακυρώσει πολλά μέτρα ώστε να επιστραφούν χρήματα στις οικογένειες και να βοηθηθούν οι φτωχοί.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ