Αποφυλακίστηκε υπό όρους μια Γερμανίδα δημοσιογράφος που είχε συλληφθεί στην Τουρκία

Αποφυλακίστηκε υπό όρους μια Γερμανίδα δημοσιογράφος που είχε συλληφθεί στην Τουρκία

Τουρκικό δικαστήριο διέταξε σήμερα την αποφυλάκιση, υπό όρους, μιας Γερμανίδας δημοσιογράφου και μεταφράστριας η φυλάκιση της οποίας, από τα τέλη Απριλίου, με την κατηγορία της «συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση», είχε προκαλέσει την οργή του Βερολίνου, ανακοίνωσαν οι δικηγόροι της.

Το δικαστήριο «διέταξε την αποφυλάκιση υπό όρους της δημοσιογράφου Mesale Tolu» και άλλων πέντε συγκατηγορουμένων της, ανέφερε στο Twitter το δικηγορικό γραφείο Νόμος των Καταπιεζομένων.

Η Heike Haensel, μια Γερμανίδα βουλευτής του αριστερού κόμματος Die Linke που παρακολουθούσε τη δίκη, ανέφερε στο Twitter πως η υπό όρους αποφυλάκιση της Tolu συνοδεύτηκε με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και την υποχρέωση να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα μια φορά την εβδομάδα.

Η Tolu, η οποία συνελήφθη τον Απρίλιο και στη συνέχεια οδηγήθηκε στη φυλακή, δικάζεται από τον Οκτώβριο με την κατηγορία ότι είναι μέλος του Μαρξιστικού-Λενινιστικού Κομμουνιστικού Κόμματος (MLKP), μιας απαγορευμένης πολιτικής οργάνωσης στην Τουρκία επειδή θεωρείται «τρομοκρατική». Κινδυνεύει με κάθειρξη έως και 15 ετών.

Η Tolu, Γερμανίδα πολίτις τουρκικής καταγωγής, 33 ετών, που εργαζόταν κυρίως ως δημοσιογράφος και μεταφράστρια για ένα μικρό αριστερό πρακτορείο ειδήσεων, το Etkin Jaber Ajansi (ETHA), δικάζεται μαζί με άλλα 17 πρόσωπα.

Κατηγορείται κυρίως ότι συμμετείχε σε διαδηλώσεις και κηδείες μαχητών του MLKP, αλλά οι υποστηρικτές της θεωρούν πως η δίκη της είναι πολιτική.

Στη διάρκεια μιας πρώτης ακροαματικής διαδικασίας, τον Οκτώβριο, η Tolu απέρριψε συνολικά τις κατηγορίες εις βάρος της.

Η φυλάκισή της επιδείνωσε περαιτέρω τις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και στη Γερμανία, η οποία κατήγγειλε τη σύλληψη πολλών πολιτών της στο πλαίσιο των διώξεων που εξαπέλυσε τη Άγκυρα μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Το Βερολίνο καταδικάζει τις ευρύτατες διώξεις στην Τουρκία που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα και στη διάρκεια των οποίων περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι συνελήφθησαν και περισσότεροι από 140.000 απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Από την πλευρά της, η Άγκυρα κατηγορεί τη Γερμανία ότι δείχνει επιείκεια προς τους «τρομοκράτες», παρέχοντας στέγη σε Κούρδους αυτονομιστές και σε φερόμενους ως πραξικοπηματίες.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα P24, που ειδικεύεται στην ελευθερία του Τύπου, περίπου 170 δημοσιογράφοι κρατούνται στην Τουρκία, μια χώρα που καταλαμβάνει την 155η θέση μεταξύ 180 χωρών στον κατάλογο για την ελευθερία του Τύπου που καταρτίζει η ΜΚΟ Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ