Από τους 1.000 αρχαιολόγους μόνο 111 συμμετείχαν στην απεργία
Μενδώνη

Από τους 1.000 αρχαιολόγους μόνο 111 συμμετείχαν στην απεργία

Αιχμηρή εμφανίστηκε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη για την κινητοποίηση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, που  αντιτίθεται στην κύρωση της συμφωνίας για την επιστροφή στην Ελλάδα 161 αρχαιοτήτων του Κυκλαδικού Πολιτισμού από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Παραθέτοντας και τα αριθμητικά μεγέθη συμμετοχής η κ. Μενδώνη ανέφερε:  «Στην απεργία συμμετείχαν εβδομήντα τρεις υπάλληλοι των περιφερειακών υπηρεσιών και τριάντα οκτώ των κεντρικών υπηρεσιών του Υπουργείου, δηλαδή εκατόν έντεκα άτομα. Μάλλον οι Έλληνες αρχαιολόγοι -όταν λέμε Έλληνες αρχαιολόγοι εννοούμε τους υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού- δεν πολυσυμφώνησαν με το προεδρείο τους».

Αποδομώντας την κριτική που ασκείται από τον ΣΕΑ για ένα από ειδώλια που περιλαμβάνει η συλλογή που επαναπατρίζεται με τη συγκεκριμένη συμφωνία, η υπουργός Πολιτισμού υποστήριξε ότι η επίκληση από τα μέλη στου Συλλόγου στο ειδώλιο «27»,  και την εμφάνιση του σε μία έκθεση που έγινε το 1990 σε μία γκαλερί της Νέας Υόρκης, είναι λανθασμένη. 

«Το συγκεκριμένο ειδώλιο με αριθμό 27 του καταλόγου αυτής της έκθεσης δεν είναι κυκλαδικό ειδώλιο και άρα δεν ανήκει και δεν μπορεί να ανήκει ούτε να συνδέεται με κανένα τρόπο με τη συλλογή των 161 κυκλαδικών ειδωλίων και λοιπών αρχαιοτήτων στην οποία και μόνο αφορά η συμφωνία που εισάγεται προς κύρωση στη Βουλή».

Η υπουργός Πολιτισμού ξεκαθάρισε ότι το συγκεκριμένο ειδώλιο δεν ανήκει στη συμφωνία: «Είναι ειδώλιο το οποίο σχετίζεται με τον πολιτισμό Ozieri, είναι νεολιθικός πολιτισμός στη Σαρδηνία. Από κει και πέρα αυτό το οποίο ο ΣΕΑ το ξέρει πάρα πολύ καλά και θα το καταθέσω στη Βουλή και αυτό διότι αυτό το λέει η λεζάντα, έρχεται στο ίδιο δελτίο του ΣΕΑ και τοποθετούν και παραθέτουν το link, το σύνδεσμο και παραπέμπει τον αναγνώστη στην εν λόγω δήλωση, ευελπιστώντας ότι κανείς δεν θα προσέξει ούτε τη λεζάντα ούτε τη δήλωση. Δεν ψάχνει καν, δεν ασχολούνται να δουν αν υπάρχει σύνδεση του Στερν με το Στάινχαρτ».

Πρόσθεσε δε, σε δηκτικό τόνο απευθυνόμενη προς την εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου: «Αν το έψαχναν λοιπόν λίγο περισσότερο θα έβλεπαν ότι δεν υπάρχει καμία σχέση των δύο συλλεκτών και αυτά είναι πράγματα που απαιτούν έρευνα.. Μη γελάτε κ. Αναγνωστόπουλου διότι υπάρχουν στοιχεία τα οποία αυτά το αποδεικνύουν ότι οι δύο συλλέκτες για το συγκεκριμένο ειδώλιο, το οποίο εξετέθη στη Merrin Gallery δεν είχαν σχέση, γι’ αυτό το συγκεκριμένο ειδώλιο της Σαρδηνίας το οποίο σε κάθε περίπτωση δεν το συζητάμε διότι δεν έχει καμία σχέση με τη συλλογή την οποία σήμερα φέρνουμε εδώ να κυρώσουμε διά της συμφωνίας».