Από 20 Ιανουαρίου ο γενικός εμβολιασμός - Πότε αναμένονται οι υπόλοιπες δόσεις και από ποιες εταιρείες

Από 20 Ιανουαρίου ο γενικός εμβολιασμός - Πότε αναμένονται οι υπόλοιπες δόσεις και από ποιες εταιρείες

Στις δόσεις εμβολίου που αναλογούν στη χώρα αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, παρουσιάζοντας αναλυτικά για το χρονοδιάγραμμα της άφιξής τους.

Ειδικότερα, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου για την πανδημία, ο κ. Θεμιστοκλέους ενημέρωσε ότι «μέχρι τις 4:00 μ.μ. σήμερα εμβολιάστηκαν στα 5 νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας, 471 άτομα», ενώ αναφέρθηκε ένα περιστατικό «μη σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης το οποίο αντιμετωπίστηκε επιτυχώς» και για το οποίο ο γενικός γραμματέας ενημέρωσε «πιστός στη δέσμευσή» για «λεπτομερή ενημέρωση με απόλυτη διαφάνεια».

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι αύριο αναμένουμε 83.850 δόσεις από τη Pfizer, οι οποίες θα μεταφερθούν στα πέντε κέντρα αποθήκευσης.

Στη συνέχεια, έως τα τέλη Ιανουαρίου θα έχουμε ακόμα 419.250 δόσεις της Pfizer, έως τα τέλη Φεβρουαρίου 433.450 δόσεις της Pfizer και έως τα τέλη Μαρτίου 1.255.800 δόσεις.

Τα παραπάνω νούμερα αναμένεται να αυξηθούν όταν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός εγκρίνει το εμβόλιο της Moderna, οπότε και θα προστεθούν άλλες 240.000 δόσεις του εμβολίου της εταιρείας.

Επιπλέον, αναμένεται και η έγκριση του εμβολίου της Astrazeneca, το οποίο έχει χρονοδιάγραμμα 500.000 δόσεις έως τα τέλη Ιανουαρίου, 800.000 έως τα τέλη Φεβρουαρίου, 1,5 εκατ. έως τα τέλη Μαρτίου και 2,2 εκατ. έως τα τέλη Απριλίου.

Θα ακολουθήσουν και οι άλλες εταιρείες με τις οποίες η ΕΕ έχει συνάψει συμφωνία, πρόσθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Σε κάθε περίπτωση, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας επισήμανε ότι έως τις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί οι υγειονομικοί και οι υπερήλικες, οπότε τότε θα ξεκινήσουν και οι εμβολιασμοί στον γενικό πληθυσμό, ενώ όπως ενημέρωσε η πλατφόρμα συμμετοχής θα ανοίξει μία εβδομάδα νωρίτερα.

Μ. Θεοδωρίδου: Με όρους «διαφάνειας» η ιεράρχηση όσων θα εμβολιαστούν

«Ημέρα γιορτής» για τη χώρα μας και την Ευρώπη χαρακτήρισε την έναρξη της εμβολιαστικής επιχείρησης χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για την πορεία και τον προγραμματισμό του εμβολιασμού.

Επισήμανε ότι η ίδια είχε την τύχη να εμβολιαστεί και περιέγραψε την εμπειρία της με συναισθήματα «χαράς».

Ακολούθως η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ξεκαθάρισε ότι οι ποσότητες των εμβολίων που θα φτάσουν στη χώρα μας θα αυξάνονται σταδιακά και ότι η ιεράρχηση όσων θα εμβολιαστούν βασίζεται σε διεθνείς οδηγίες με όρους «διαφάνειας».

Σχετικά με την προτεραιοποίηση όσων θα λάβουν το εμβόλιο επισήμανε ότι: 

- Πρώτο κριτήριο θα είναι ο αυξημένος κίνδυνος από νόσηση, δηλαδή τα άτομα με μεγάλη ηλικία, καθώς αυτός είναι ο «υπ' αριθμόν ένα κίνδυνος για βαριά νόσηση».

- Δεύτερο κριτήριο είναι ο αυξημένος κίνδυνος λόγω έκθεσης στον ιό και η κύρια ομάδα που εκτίθεται και κινδυνεύει σοβαρά από τον ιό είναι οι υγειονομικοί.

«Όταν ξεκίνησε η προτεραιοποίηση είχαμε σκέψεις για το ποια θα είναι η αποδοχή του εμβολίου από τους υγειονομικούς. Οι υγειονομικοί αποτελούν και το παράδειγμα και τον φωτεινό φάρο για τους υπόλοιπους για τον εμβολιασμό. Με μεγάλη ικανοποίηση ήδη από τον πρώτο αριθμό των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μια ευρεία αποδοχή του εμβολίου κατά του covid από τους υγειονομικούς» σημείωσε επί τούτου η κ. Θεοδωρίδου.

- Τρίτο κριτήριο είναι η διασφάλιση της φροντίδας και της νοσηλείας ατόμων ευάλωτων, ατόμων ηλικιωμένων, ατόμων που ζουν σε ειδικές δομές, σε δομές αποκατάστασης ή και οι χρονίως πάσχοντες, 

- Τελευταία ομάδα είναι «οι λίγοι όμως απαραίτητοι» για την λειτουργία του κράτους, ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός που εμβολιάστηκε σε αυτή την κατηγορία είναι «μικρότερος από τους 50».

Σχετικά με τις αλλεργίες, η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι «για τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες». Επίσης, σχετικά με συνήθεις αλλεργίες, όπως σε τρόφιμα, διευκρίνισε ότι «δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό».

Μέσα στα εμβολιαστικά κέντρα «υπάρχει προετοιμασία για την άμεση αντιμετώπιση όποιας αλλεργικής αντίδρασης» ήπιας έως και πιο σοβαρής, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι ίσως να χρειάζονται πριν τον εμβολιασμό και τη γνώμη του γιατρού ή του αλλεργιολόγου μόνο «αναφυλακτικές αντιδράσεις, πιο σοβαρές που οδηγούν ένα άτομα στο νοσοκομείο».

«Ο στόχος όλων μας, όσων ασχολούμαστε με τα εμβόλια είναι να μη μείνει ούτε ένα άτομο στη χώρα μας που να μην εμβολιαστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου.