Απ. Τζιτζικώστας: Δεν μπορεί μια περιφέρεια να σηκώσει όλο το βάρος του προσφυγικού

Απ. Τζιτζικώστας: Δεν μπορεί μια περιφέρεια να σηκώσει όλο το βάρος του προσφυγικού

«Δεν μπορεί μια μόνο περιφέρεια της χώρας, η Κεντρική Μακεδονία, να σηκώσει το προσφυγικό, ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να σηκώσει ολόκληρη η χώρα» είπε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, για την απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργηθούν άλλα πέντε κέντρα μετεγκατάστασης στην περιοχή, στη διάρκεια συνέντευξης του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9» και στην εκπομπή «ΑΠΕριττα».

«Απορώ με αυτή την κυβέρνηση! Όχι μόνο δεν μπόρεσε να διαχειριστεί το ζήτημα το προσφυγικό και το μεταναστευτικό από την πρώτη στιγμή, με τον τρόπο που έπρεπε, όχι μόνο εγκατέλειψε την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, με τα κέντρα φιλοξενίας, που αποδεδειγμένα είχε αποδώσει, αλλά σήμερα στο 90΄ και χωρίς να έχει καθόλου χρόνο έναντι των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στους εταίρους μας, έρχεται και επιβάλει στις τοπικές κοινωνίες hotspots και κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων, χωρίς να υπάρχει καμιά ενημέρωση και καμιά συζήτηση, καμιά διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, προκειμένου να βρεθούν χώροι οι οποίοι θα γίνουν αποδεκτοί από τους πολίτες» τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας και πρόσθεσε: «Ανακοίνωσαν χθες και το πληροφορούμαστε από τα ΜΜΕ ότι πρόκειται να δημιουργηθούν πέντε σημεία τέτοια στην Κεντρική Μακεδονία. Και σας ρωτώ: είναι ποτέ δυνατό να σηκώσει μια περιφέρεια της χώρας το πρόβλημα που δεν μπορεί να σηκώσει ολόκληρη η χώρα; Εμείς είχαμε προτείνει πριν από δύο μήνες -και από την εκπομπή σας- να γίνουν σημεία τέτοια κατά μήκος της εθνικής οδού, από την Αθήνα μέχρι τη Μακεδονία. Να γίνουν τρία, τέσσερα, πέντε σημεία κατά μήκος της εθνικής οδού και σε άλλα σημεία στη χώρα και για να μην επιβαρύνεται μια Περιφέρεια με όλους τους πρόσφυγες και ταυτόχρονα να μη ζούμε αυτές τις εικόνες που βλέπουμε στην τηλεόραση, με τους ανθρώπους αυτούς εγκλωβισμένους στην εθνική οδό, με τα παιδάκια να μην έχουν να φάνε. Γιατί μιλάμε για μια ανθρωπιστική κρίση κι εμείς οι Έλληνες έχουμε ευαισθησία απέναντι στις προσφυγιές» 

«Έχουμε την προχειρότητα μιας κυβέρνησης η οποία παραπαίει και δεν απολύτως κανέναν σχεδιασμό». 

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας άσκησε κριτική στις ευρωπαϊκές χώρες που προχωρούν σε μονομερείς ενέργειες στο προσφυγικό, ενώ κατηγόρησε και την ελληνική κυβέρνηση για «προχειρότητα» και «έλλειψη σχεδιασμού», εξαπολύοντας επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Βλέπω να έχουμε δραματικές εξελίξεις μπροστά μας. Το μεταναστευτικό είναι μια βραδυφλεγής βόμβα και βλέπετε ότι πλέον η Ευρώπη αδυνατεί να λειτουργήσει ως ενιαίο σώμα κι αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες, κράτη-μέλη της ΕΕ οι οποίες να κάνουν μονομερείς ενέργειες. Αν αρχίσουμε, κάθε χώρα ανάλογα με τα συμφέροντα της να κάνει μονομερείς ενέργειες και μάλιστα μονομερείς ενέργειες που αποβαίνουν σε βάρος μιας άλλης χώρας μέλους της ΕΕ, τότε κινδυνεύει να διαλυθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Όταν σήμερα το κάνει η Αυστρία, μπορεί αύριο να το κάνει μια άλλη χώρα» επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, παρατήρησε: «Υπάρχει μια προχειρότητα. Εγώ θα ήθελα να δω τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών, να βρίσκεται μέσα σε ένα αεροπλάνο και να τρέχει να επισκέπτεται τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και όχι να είναι κλεισμένος στο Μαξίμου και στο υπουργείο. Αυτή είναι η δουλειά του αυτές τις κρίσιμες ώρες και όχι να κάνει δημόσιες σχέσεις με ανθρώπους, οι οποίοι αντιδρούν σε τυχόν νομοσχέδια που θα έρθουν».

Σε ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις κατοίκων σε περιοχές που πρόκειται να δημιουργηθούν κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων, ο κ. Τζιτζικώστας απάντησε ότι είναι καλό να προηγείται διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες και να αξιοποιηθούν χώροι που έχουν προταθεί από την αυτοδιοίκηση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ