Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Η ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων για τα ανασφάλιστα οχήματα και η επικείμενη επιβολή προστίμων φέρνει για ακόμη μία φορά στην επικαιρότητα ένα ζήτημα μεγάλης κοινωνικής σημασίας, το οποίο όμως προσεγγίζεται από λάθος πλευρά.
Γιατί μπορεί το πρόστιμο των 250 ευρώ να θεωρείται τσουχτερό καθώς είναι μεγαλύτερο από το κόστος ασφάλισης του οχήματος, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με το τεράστιο κόστος που θα κληθεί να πληρώσει ο οδηγός ενός ανασφάλιστου οχήματος στην περίπτωση ατυχήματος.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα ελέγχει δύο φορές το χρόνο τα δεδομένα που θα συλλέγει από το δικό της αρχείο, από το Επικουρικό Κεφάλαιο και από άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Στη συνέχεια θα στέλνει ειδοποιητήρια με τα οποία οι ιδιοκτήτες θα καλούνται να ασφαλίσουν το όχημά τους και να πληρώσουν πρόστιμο 250 ευρώ. Το πρόστιμο θα αυξάνεται στην περίπτωση που δεν συμμορφωθεί ο ιδιοκτήτης μέχρι την επόμενη διασταύρωση, ενώ θα επιβάλλονται και νομικές κυρώσεις αν το όχημα εντοπιστεί από την τροχαία ή εμπλακεί σε ατύχημα.
Από την ημέρα που ανακοινώθηκε η πρωτοβουλία των αρμόδιων Αρχών για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων, η συζήτηση για το θέμα επικεντρώνεται αφενός γύρω από το πρόστιμο και τις νομικές επιπτώσεις για τους οδηγούς και αφετέρου στα διαφυγόντα έσοδα για κράτος και ασφαλιστικές εταιρείες.
Κι όμως, υπάρχει μία άλλη διάσταση που είναι πολύ πιο σημαντική καθώς δεν επηρεάζει μόνο τη ζωή του οδηγού που... αποφεύγει την ασφάλιση του οχήματος αλλά και των υπολοίπων. Είναι η κοινωνική διάσταση του προβλήματος, η οποία τυγχάνει να έχει και σημαντικά μεγαλύτερη οικονομική επίπτωση για τους «παραβάτες».
Αναμφισβήτητα το ύψος του προστίμου και οι νομικές επιπτώσεις αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για να προτρέψουν τους κατόχους ανασφάλιστων οχημάτων να ασφαλιστούν. Παρ'' όλα αυτά, ακόμη και από την πλευρά των οικονομικών επιπτώσεων, το αρχικό πρόστιμο των 250 ευρώ θα έπρεπε να είναι το λιγότερο που απασχολεί τους κατόχους οχημάτων.
Η διασφάλιση των ανθρώπων με τους οποίους ενδέχεται να εμπλακεί ένα ανασφάλιστο όχημα σε ατύχημα είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο η πολιτεία θα έπρεπε να έχει ολοκληρώσει πολύ νωρίτερα τους ελέγχους. Θα έπρεπε επίσης να είναι ο κύριος λόγος που θα «έπειθε» τους ιδιοκτήτες να ασφαλιστούν διότι διασφαλίζονται και οι ίδιοι.
Είναι ενδεικτικό ότι τα ελάχιστα υποχρεωτικά από το νόμο όρια κάλυψης σε ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο διαμορφώνονται στα 1 εκατ. ευρώ κατ'' άτομο για σωματικές βλάβες και 1 εκατ. ευρώ για υλικές ζημιές. Αυτό δείχνει το ύψος των αποζημιώσεων που καλούνται να καταβάλλουν οι ασφαλιστικές στην περίπτωση ατυχήματος και επομένως το κόστος που ενδέχεται να προκύψει για τον οδηγό ενός ανασφάλιστου οχήματος.
Επιπλέον, όταν ένας οδηγός εμπλακεί σε ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα είναι υποχρεωμένος να κινήσει μία συγκεκριμένη διαδικασία για να αποζημιωθεί, ενώ θα πρέπει να γνωρίζει ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο χρόνος αναμονής είναι μεγάλος και ξεπερνάει και τον ένα χρόνο. Κατά συνέπεια, είναι πολλές οι περιπτώσεις κατά τις οποίες – ακόμη και σε ατυχήματα που υπάρχουν μόνο υλικές ζημιές – το κόστος είναι δυσβάσταχτο όχι μόνο για τον οδηγό του ανασφάλιστου οχήματος αλλά και για τον οδηγό που έχει ασφαλίσει το όχημα του. Και αυτό γιατί είναι υποχρεωμένος να καλύψει με ιδία μέσα τα έξοδα για τις υλικές ζημιές και να περιμένει την αποζημίωση από το επικουρικό.
Στην περίπτωση, δε, που από το ατύχημα έχουν προκληθεί σωματικές βλάβες σε ένα ή περισσότερα άτομα, οι οικονομικές επιπτώσεις ενδέχεται να είναι από λίγα ευρώ μέχρι πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με το πόσο επηρεάζεται η ζωή του ατόμου που υπέστη τις βλάβες, ενώ στην περίπτωση θανάτου οι επιπτώσεις είναι ανυπολόγιστες.
Κάλυψη για ατύχημα με ανασφάλιστο
Στην αγορά υπάρχουν συμβόλαια που καλύπτουν τις υλικές ζημιές από ανασφάλιστο όχημα. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική κάλυψη, από τη στιγμή που ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 500.000.
Η ασφάλιση αυτή καλύπτει, μέχρι του ποσού που αναγράφεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο, τις υλικές μόνο ζημιές που προκαλούνται στο ασφαλισμένο όχημα, από σύγκρουση αυτού με τρίτο όχημα που είναι ανασφάλιστο και ευθύνεται εξ ολοκλήρου για το ατύχημα. Για τις ανάγκες αυτής της κάλυψης, σαν ανασφάλιστο θα θεωρείται το όχημα που έχει νόμιμη άδεια και αριθμό κυκλοφορίας αλλά δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη.
Θα πρέπει, ωστόσο, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων να έχουν κατά νου ότι η εν λόγω κάλυψη συνοδεύεται από ορισμένες προϋποθέσεις, όπως η καταγραφή του συμβάντος από την αστυνομία, η πιστοποίηση της αποκλειστικής ευθύνης του ανασφάλιστου οχήματος από δημόσια έγγραφα, η πιστοποίηση της μη ασφάλισης του υπαίτιου οχήματος κ.ά.
Το liberal.gr ανοίγει έναν κύκλο ενημέρωσης για τους αναγνώστες του με ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «Ευρωπαϊκή Ένωσις – ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ».