Ακυρώνονται κρατήσεις και κλείνουν ξανά καταλύματα λόγω ΚΑΔ

Ακυρώνονται κρατήσεις και κλείνουν ξανά καταλύματα λόγω ΚΑΔ

Να κλείσουν ξανά αναγκάζονται χιλιάδες μικρά ξενοδοχεία, παρόλο που άνοιξαν την περασμένη Δευτέρα, με αποτέλεσμα να μένουν «στον αέρα» μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, εργαζόμενοι και πελάτες που είχαν κάνει κράτηση για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, με την εξέλιξη αυτή να οφείλεται στους ΚΑΔ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το protothema.gr, για ένα τυπικό λάθος στην δήλωση Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας από τον λογιστή, ξενοδοχειακές μονάδες 12μηνης λειτουργίας που έχουν έσοδα και φορολογούνται με Τέλος Επιτηδεύματος για ολόκληρο τον χρόνο, αντιμετωπίζονται σαν εποχικές επιχειρήσεις που δουλεύουν μόνον «σεζόν». 

Η αρχική εξαγγελία ότι από την 1η Ιουνίου επαναλειτουργούν τα 12μηνης λειτουργίας καταλύματα, κινητοποίησε τους επιχειρηματίες που είχαν κλείσει με κρατική εντολή αλλά δεν γνώριζαν ως τώρα ότι έγινε λάθος δήλωση ονοματολογίας στην Εφορία, με αποτέλεσμα να δέχονται κρατήσεις πελατών για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και να προσλάβουν προσωπικό.

Όπως σημειώνει το ίδιο δημσίευμα, παρόλο που το λάθος στη δήλωση ΚΑΔ διορθώνεται εύκολα με μια επίσκεψη στην εφορία, λόγω κορονοϊού οι τοπικές αστυνομικές και λιμενικές Αρχές έχουν λάβει εντολή να μην δέχονται τις αλλαγές στους ΚΑΔ, αλλά να επιβάλλουν πρόστιμα σε όσους άνοιξαν με λανθασμένο ΚΑΔ.

Επίσης δεν δέχονται οι υπηρεσίες ούτε την προσθήκη ΚΑΔ, δηλαδή ότι μια τουριστική μονάδα που ήταν ανοικτή πριν τα μέτρα, αλλά ανοίγει ξανά από 1ης Ιουνίου, δεν θα κλείσει τον Οκτώβριο αλλά θα συνεχίσει όπως πάντα έκανε χειμώνα-καλοκαίρι.

Το πρόβλημα με τις ΚΑΔ αποκαλύφθηκε στην αρχή της κρίσης που προκάλεσε ο κορονοϊός, όταν η κυβέρνηση άρχισε να δίνει τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, καθώς τότε ανακάλυψαν πολλοί για πρώτη φορά στα χρονικά, πόσο σοβαρές συνέπειες μπορεί να έχει ένα λάθος στην κωδικοποίηση της ονοματολογίας των επιχειρήσεων.