Αγωνία για τις δηλώσεις Trump για την Ιερουσαλήμ - «Αυτοσυγκράτηση» ζητά η ΕΕ από τους Παλαιστίνιους

Αγωνία για τις δηλώσεις Trump για την Ιερουσαλήμ - «Αυτοσυγκράτηση» ζητά η ΕΕ από τους Παλαιστίνιους

Μία ώρα πριν από την ομιλία του, στην οποία αναμένεται να ανακοινώσει την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump δήλωσε ότι η απόφασή του αυτή έχει ήδη καθυστερήσει πολύ.

"Έχουμε να κάνουμε μια σημαντική ανακοίνωση (...) και πιστεύω ότι έχει καθυστερήσει πολύ. Πολλοί πρόεδροι είχαν πει ότι ήθελαν να κάνουν κάτι και δεν το έκαναν", δήλωσε, σε μια συνάντηση που είχε με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του, αναφερόμενος στην υπόσχεση που είχαν δώσει προκάτοχοι του να μεταφέρουν την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ-Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τηλεγράφημα που απέστειλε στις αμερικανικές διπλωματικές αντιπροσωπείες σε όλον τον κόσμο, ζήτησε από τα στελέχη τους να αποφύγουν τα μη απολύτως απαραίτητα ταξίδια στο Ισραήλ, την Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται ένα σχετικό έγγραφο.

"Η πρεσβεία στο Τελ Αβίβ και το γενικό προξενείο της Ιερουσαλήμ ζητούν από όλους τους μη αναγκαίους επισκέπτες να αναβάλουν τα ταξίδια τους στο Ισραήλ, την Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη από τις 4 Δεκεμβρίου μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2017" αναφέρεται στο διπλωματικό τηλεγράφημα, χωρίς να διευκρινίζονται οι λόγοι.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Federica Mogherini κάλεσε σήμερα τους Παλαιστίνιους να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» στις αντιδράσεις τους, σε μια ενδεχόμενη αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump.

Η απόφαση του αμερικανού προέδρου, θα ανακοινωθεί σήμερα με ένα εξ ορισμού ιστορικό διάγγελμά του στις 13:00 (20:00 ώρα Ελλάδας) από τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με έναν αμερικανό αξιωματούχο ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί σε δημοσιογράφους και τον οποίο επικαλούνται το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas η Mogherini επανέλαβε τη "σταθερή θέση" της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία "το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ ως μελλοντικής πρωτεύουσας του Ισραήλ και ενός παλαιστινιακού κράτους θα πρέπει να καθοριστεί μέσω διαπραγματεύσεων που θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των δύο πλευρών".

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε επαναλαμβάνει επίσης ότι η ΕΕ τάσσεται υπέρ της επανέναρξης "μιας πραγματικής ειρηνευτικής διαδικασίας που θα οδηγούσε σε μια λύση των δύο κρατών", καθώς αυτή είναι η μοναδική προοπτική που "εγγυάται την ειρήνη και την ασφάλεια τόσο για τους Παλαιστίνιους όσο και για τους Ισραηλινούς".

Η Mogherini κάλεσε τους Παλαιστίνιους να αντιδράσουν "με αυτοσυγκράτηση" στην αναμενόμενη ανακοίνωση, χαιρετίζοντας τη δέσμευση του προέδρου Abbas ότι οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας θα είναι ειρηνικές.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΕΕ για μια ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος, η Mogherini κάλεσε τον Abbas να συναντηθεί στις αρχές Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος αποδέχτηκε την πρόσκληση.

Ο πρόεδρος Abbas θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα μετά τις ανακοινώσεις Trump

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα μετά τις ανακοινώσεις του Donald Trump για την Ιερουσαλήμ, έγινε γνωστό από έναν Παλαιστίνιο αξιωματούχο.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu αναμένεται την Δευτέρα στις Βρυξέλλες για μια "ανεπίσημη συνάντηση" με τους υπουργούς Εξωτερικών η οποία, σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή, θα έχει τη μορφή "προγεύματος εργασίας".

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: SOOC

 

Διαβάστε ακόμα: 

- Επιμένει ο D. Trump παρά τις προειδοποιήσεις - Σήμερα η ανακοίνωση για την Ιερουσαλήμ