Αφορμή να αλλάξει η νομοθεσία περί όπλων, λέει ο πατέρας της Πακιστανής μαθήτριας που σκοτώθηκε στο Τέξας

Αφορμή να αλλάξει η νομοθεσία περί όπλων, λέει ο πατέρας της Πακιστανής μαθήτριας που σκοτώθηκε στο Τέξας

Ο πατέρας της Πακιστανής μαθήτριας που σκοτώθηκε από τα πυρά του Έλληνα μαθητή στο σχολείο του Τέξας εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ο θάνατος της κόρης του, η οποία ήθελε να υπηρετήσει τη χώρα της ως δημόσιος υπάλληλος ή διπλωμάτης, να βοηθήσει στον έλεγχο των όπλων στις ΗΠΑ.

Το Γυμνάσιο της Σάντα Φε, νοτιοανατολικά του Χιούστον, μπήκε την Παρασκευή στη μαύρη λίστα με τα αμερικανικά σχολεία και πανεπιστήμια όπου έχουν σημειωθεί πολύνεκρες επιθέσεις με δράστες μαθητές ή φοιτητές, ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει έντονο διάλογο στις ΗΠΑ σχετικά με τη νομοθεσία για τα όπλα.

Ανάμεσα στα οκτώ θύματα του δράστη της επίθεσης Δημήτρη Παγουρτζή (οκτώ μαθητές και δύο καθηγητές) ήταν και η 17χρονη πακιστανή μαθήτρια σε πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών, η Σαμπίκα Σιχ.

"Ο θάνατος της Σαμπίκα θα πρέπει να γίνει παράδειγμα για να αλλάξει η νομοθεσία περί όπλων", είπε τηλεφωνικώς στο Reuters μιλώντας από το σπίτι της οικογενείας στο Καράτσι ο πατέρας της, Αζίζ Σιχ.

Οι περισσότεροι νέοι στο Πακιστάν ονειρεύονται να σπουδάσουν στο εξωτερικό και για πολλούς ο αγαπημένος προορισμός είναι οι ΗΠΑ.

Ο Αζίζ Σιχ είπε ότι ο κίνδυνος μιας φονικής επίθεσης στο σχολείο δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό του όταν έστειλε την κόρη του να φοιτήσει για έναν χρόνο στις ΗΠΑ. Τώρα θέλει ο θάνατός της να βοηθήσει ώστε να επέλθει η αλλαγή.

"Έχει γίνει τόσο συχνό. Θέλω να γίνει η αφετηρία για να ψηφιστεί ένας νόμος που θα το αντιμετωπίσει. Θα κάνω ό,τι μπορώ", είπε ο ίδιος.

Η Σαμπίκα συμμετείχε στο πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών YES, το οποίο χρηματοδοτεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το οποίο παρέχει υποτροφίες για μαθητές από χώρες με μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό δίνοντάς τους την ευκαιρία να περάσουν μια ακαδημαϊκή χρονιά στις ΗΠΑ.

Ο πατέρας της Σαμπίκα είπε ότι η κόρη του περνούσε πολύ ωραία στο Τέξας. "Της άρεσε τόσο πολύ. Ήταν τόσο ενθουσιασμένη που βρισκόταν εκεί και φοιτούσε και γνώριζε κόσμο, ειδικά τους καθηγητές".

Η οικογένειά της είχε καθημερινή επικοινωνία μαζί της και η Σαμπίκα επρόκειτο να επιστρέψει στο Πακιστάν στις 9 Ιουνίου, στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο έστειλε με ανακοίνωσή του το Σάββατο τα συλλυπητήριά του τονίζοντας ότι η Σαμπίκα "βοηθούσε στο χτίσιμο των δεσμών μεταξύ των ΗΠΑ και της πατρίδας της, του Πακιστάν".

Ο πατέρας της είπε ότι η Σαμπίκα ήθελε να εργαστεί σε κάποια κυβερνητική θέση για να βοηθήσει τη χώρα της. "Ο λόγος είναι ότι όπως έλεγε υπάρχει μεγάλο ταλέντο στο Πακιστάν αλλά η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό είναι πολύ άσχημη και ήθελε να βοηθήσει να βελτιωθεί αυτή".

Ο αμερικανός πρεσβευτής στο Πακιστάν Ντέιβιντ Χέιλ επισκέφθηκε την οικογένειά της στο Καράτσι για να τη συλλυπηθεί, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αμερικανική πρεσβεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ