Αφγανιστάν: Απαγωγή πρώην δημοσιογράφου του BBC από Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Απαγωγή πρώην δημοσιογράφου του BBC από Ταλιμπάν

Ο πρώην δημοσιογράφος του BBC Άντριου Νορθ βρίσκεται μεταξύ εννέα ατόμων που απήχθησαν στην Καμπούλ από Ταλιμπάν, μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης. 

Ο Νορθ, ο οποίος είναι πολεμικός ανταποκριτής, έχει κάνει ρεπορτάζ από τη Βαγδάτη και τη Βηρυτό και εργάζεται ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος και με τον ΟΗΕ. 

Ο πρώην αντιπρόεδρος του Αφγανιστάν Αμρουλάχ Σάλεχ δήλωσε ότι λόγω έλλειψης μέσων ενημέρωσης, η διαφθορά, το έγκλημα και οι φρικαλεότητες δεν αποκαλύπτονται, προσθέτοντας «για παράδειγμα, εννέα πολίτες δυτικών χωρών έχουν απαχθεί, ανάμεσά τους ο Andrew North του BBC και ο Peter Jouvenal ιδιοκτήτης του εστιατορίου Gandomak», χαρακτηρίζοντας ψεύτες τους Ταλιμπάν.

Πηγές του BBC επιβεβαίωσαν την απαγωγή του δημοσιογράφου Άντριου Νορθ ενώ οι Ταλιμπάν δεν έχουν κάνει ακόμα κάποιο σχόλιο για την υπόθεση. 

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες επιβεβαίωσε επίσης την απαγωγή δύο δημοσιογράφων που εργάζονταν για αυτούς στο Αφγανιστάν, τονίζοντας ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να επιλυθεί η κατάσταση.

Ο Νορθ είπε πρόσφατα στην προσωπική του ιστοσελίδα ότι είχε συναντήσεις με ηγέτες των Ταλιμπάν, αναφέροντας πως «η ομάδα που κάποτε ονομαζόταν «Ισλαμικοί Μαοϊκοί» δεν ήταν τόσο αδίστακτη όσο πολλοί φοβόντουσαν, μέχρι στιγμής. Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια πολλών εβδομάδων το φθινόπωρο που πέρασα ταξιδεύοντας στο Αφγανιστάν, συναντώντας διάφορους Ταλιμπάν και βλέποντας τα αποτελέσματα στην καθημερινή ζωή».

«Δεν έχουμε πληροφορίες γι' αυτούς, πότε και πού εξαφανίστηκαν, δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε καμία πληροφορία. Προσπαθούμε να βρούμε πληροφορίες», δήλωσε από την πλευρά των Ταλιμπάν ο εκπρόσωπος του NDS, Χαλίλ Χαμράζ.

Από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την κυβέρνηση του Αφγανιστάν τον Αύγουστο, οι ανησυχίες έχουν αυξηθεί για την καταστολή των φωνών που διαφωνούν. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν σημάνει επανειλημμένα συναγερμό για αγνοούμενες ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών τις τελευταίες εβδομάδες.

Ξένα έθνη αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν την υπό την ηγεσία των Ταλιμπάν διοίκηση, αλλά προσπαθούν να αποτρέψουν μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση που προέρχεται από μια οικονομία που έχει σταματήσει λόγω κυρώσεων και τη διακοπή της αναπτυξιακής χρηματοδότησης από τότε που ανέλαβε η ομάδα.

Αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν επισκέφθηκε τη Γενεύη για συνομιλίες με υπηρεσίες βοήθειας και συναντήσεις με Ελβετούς αξιωματούχους. Το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι σχεδιάζει να καλέσει τους Ταλιμπάν να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.