ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2015η
Σάββατο, 8 Μαΐου 2021

ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

Die Welt: O Τσίπρας πίστεψε πως έχει deal με τη Μέρκελ για το προσφυγικό και τον ΦΠΑ

Die Welt: O Τσίπρας πίστεψε πως έχει deal με τη Μέρκελ για το προσφυγικό και τον ΦΠΑ

Μια συμφωνία «χαλασμένο τηλέφωνο» μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Άγγελα Μέρκελ για το προσφυγικό και το μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά αποκαλύπτει η Die Welt, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να εφαρμόζει τη μείωση στον φόρο μόνο για ένα εξάμηνο τελικά, καθώς αντιλήφθηκε αργά ότι η γερμανίδα Καγκελάριος ουδέποτε είχε δώσει την έγκρισή της για κάτι τέτοιο.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνέντευξη Τύπου στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας είχε ανακοινώσει τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση, όταν είχε ρωτηθεί για τη διάρκεια του μέτρου είχε τονίσει χαρακτηριστικά ότι θα ισχύει για όσο ο ίδιος είναι πρωθυπουργός.

Μία, όμως, μόλις αργότερα ανακοινώθηκε ότι τελικά το μέτρο για τον μειωμένο ΦΠΑ θα έχει διάρκεια έξι μηνών.

Εδώ και καιρό οι ευρωπαίοι δανειστές ζητούν από την Ελλάδα να καθιερώσει ενιαίο ΦΠΑ σε ολόκληρη τη χώρα κα να άρει το ειδικό καθεστώς του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ που ισχύει μόνο για πέντε νησιά του Αιγαίου (Μυτιλήνη, Λέρος, Κως, Σάμος και Χίος), γράφει η εφημερίδα Die Welt σε άρθρο της με τίτλο: «Έχουν σχέση τα τεχνάσματα Τσίπρα στον ΦΠΑ με τη προσφυγική συμφωνία Μέρκελ στην ΕΕ;».

Η γερμανική εφημερίδα, το δημοσίευμα της οποίας αναπαράγει η Deutsche Welle, παρατηρεί: «Η ελληνική κυβέρνηση αναβάλλει συνεχώς την καθιέρωση του ενιαίου ΦΠΑ. Από κάποιους γίνεται λόγος για πελατειακές σχέσεις και ότι τα εν λόγω νησιά που ανησυχούν για τους τζίρους τους διαθέτουν ισχυρούς εκπροσώπους στην Αθήνα. Παράλληλα όμως ακούγεται ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Γερμανία φέρεται να έκανε τα στραβά μάτια επειδή χρειαζόταν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη συμφωνία στο προσφυγικό διότι χωρίς την Αθήνα ίσως και να μην ήταν εφικτή η επίτευξη συμφωνίας στις Βρυξέλλες. Πιθανότατα να διαλύονταν στη Γερμανία ακόμα και το ενιαίο κοινοβουλευτικό και κυβερνητικό μέτωπο Χριστιανοκοινωνιστών και Χριστιανοδημοκρατών. Ίσως για αυτό η Άγκελα Μέρκελ έκανε μια παραχώρηση στον καινούργιο φίλο της Αλέξη Τσίπρα με το σκεπτικό «το ένα χέρι νίβει τ΄ άλλο».

«Ο Τσίπρας είπε και η Μέρκελ άκουσε αλλά δεν συμφώνησε»

Η μονομερής ενέργεια του Αλέξη Τσίπρα ωστόσο δεν άρεσε στους ευρωπαίους εταίρους. Σύμφωνα με διαπραγματευτικούς κύκλους της ΕΕ, το ζήτημα ετέθη στην ελληνική αντιπροσωπία στην ομάδα εργασίας του Eurogroup τη Δευτέρα. Οι εκπρόσωποι της Ελλάδας απάντησαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τα σχέδια για διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στην καγκελάριο και έμεινε με την εντύπωση ότι η Άγκελα Μέρκελ τα αποδέχθηκε. Η γερμανίδα καγκελάριος ωστόσο θεωρεί ότι απλά άκουσε και δεν συμφώνησε, ισχυρίζονται διαπραγματευτικοί κύκλοι της ΕΕ.

Στους εκπροσώπους της Ελλάδας ξεκαθαρίστηκε λοιπόν ότι δεν υπάρχει συμφωνία με τη Γερμανία ή την καγκελάριο στο εν λόγω ζήτημα και έτσι η Αθήνα αναγκάστηκε να συμφωνήσει ότι το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ των νησιών αναιρείται στις αρχές του 2019. Για να μην πληγεί το κύρος καμίας πλευράς πάντως έγινε ωστόσο λόγος για καθυστέρηση «τεχνικής φύσεως».