Uni Systems: Έτοιμη να γίνει «δυνατός παίκτης» στην αμυντική βιομηχανία

Uni Systems: Έτοιμη να γίνει «δυνατός παίκτης» στην αμυντική βιομηχανία

Η άνοδος στα έσοδα του 2024 με ανάπτυξη 12% και τα 680 εκατ. ευρώ ανεκτέλεστου υπολοίπου προμηνύουν μια εξαιρετική χρονιά για την Uni Systems, που έχει ήδη σημειώσει πρόοδο στην υλοποίηση του στρατηγικού της πλάνου, ενώ δηλώνει έτοιμη να συμμετέχει στην αμυντική βιομηχανία της χώρας. 

Τα οικονομικά αποτελέσματα του 2024 ανέλυσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Γιάννης Λουμάκης κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής συνάντησης, όπου μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο μερίδιο στα έσοδα του 2024, που ήταν 242 εκατ. ευρώ, εξακολουθεί να κατέχει ο κλάδος των διεθνών αγορών με 45%, και ακολουθούν ο χρηματοοικονομικός και τραπεζικός τομέας, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας.

Ο κ. Λουμάκης υπογράμμισε ότι με τα 220 συμβασιοποιημένα έργα και την ανάπτυξη EBITDA κατά 13% η εταιρεία δείχνει ότι «πηγαίνει κάτι περισσότερο από καλά», με το RRF να αποτελεί το 10% των εσόδων της. 

Σημειωτέον, ότι η επένδυση στους βασικούς πυλώνες του στρατηγικού σχεδίου της Uni Systems (Cloud, Cybersecurity, Data Analytics, Fintech, IT Consulting, Managed Services και Customer Experience) ενισχύθηκε μέσα στο 2024, με έσοδα που ξεπέρασαν τα 71 εκατ. ευρώ.

Τα μελλοντικά σχέδια

Πρωταρχικός στόχος της εταιρείας είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης στις αγορές του εξωτερικού, πέρα από τους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και σε άλλες χώρες όπως η Αγγλία και η Κύπρος.

Αναφορικά με την δραστηριοποίησή της Uni Systems στην αμυντική βιομηχανία, ο κ. Λουμάκης εξήγησε ότι δεδομένων των γεωπολιτικών εξελίξεων παγκοσμίως η Ευρωπαϊκή Ένωση επενδύει στην Άμυνα της Ευρώπης με το πρόγραμμα ReArm Europe Plan/Readiness 2030, όπου θα διατεθεί το ποσό των 800 δισ. ευρώ. Με βάση τις σχετικές ανακοινώσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης στην Ελλάδα θα διατεθεί το ποσό των 27 δισ. ευρώ. 

Η διεκδίκηση έργων στην αμυντική βιομηχανία

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Uni Systems αποτύπωσε τη στρατηγική κατεύθυνση προς την υλοποίηση των σχετικών έργων που αφορά πέντε άξονες. 

«Οι δύο άξονες είναι ερευνητικοί. Υπάρχουν κονδύλια τα οποία έρχονται από το European Defence Fance, το οποίο χρηματοδοτεί συμπράξεις ερευνητικών έργων στον χώρο της άμυνας, άρα λοιπόν το γεγονός ότι είμαστε πολύ πετυχημένοι στο κομμάτι του horizon, θεωρώ ότι θα μας κάνει πάρα πολύ ενεργούς στο κομμάτι του EDF. Από την άλλη πλευρά έχει συσταθεί εδώ πέρα το ΕΛΚΑΚ. Είναι ένα ερευνητικό κέντρο το οποίο προσπαθεί να δώσει κίνητρα για την δημιουργία ελληνικής προστιθέμενης αξίας σε προβιομηχανικό επίπεδο. Ήδη υπάρχουν περίπου 12 προτάσεις οι οποίες συζητιούνται», είπε ο κ. Λουμάκης, που συμπλήρωσε ότι «Στο εμπορικό κομμάτι θα προσπαθήσουμε να τοποθετηθούμε στις μεγάλες προμήθειες που έρχονται και έχουν ανακοινωθεί με συμπράξεις. Η Uni Systems μαζί με τις θυγατρικές της θα κινητοποιήσει όλο το δίκτυο συνεργατών της, που προσφέρουν λύσεις.

Πέρα από αυτό, όταν μιλάμε για άμυνα, δεν εννοούμε μόνο όπλα. Η άμυνα είναι σαφέστατα cyber security, critical υποδομές και η προστασία τους, homelan security κλπ. Επιπλέον, όλοι αυτοί οι οργανισμοί, δηλαδή το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΝΑΤΟ είναι οργανισμοί που έχουν ανάγκη πληροφοριακών υποδομών, logistics, analytics.. Μετά είναι και το dual use δηλαδή τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για πολιτική χρήση που μπορούν να αξιοποιηθούν για την άμυνα, αλλά και το ανάποδο».

Ο κ. Λουμάκης τόνισε ότι δεν υπάρχει κάτι στα χαρτιά, αλλά ήδη «κυνηγούν» τις εταιρείες με τις οποίες μπορούν να συνεργαστούν, ενώ είπε χαρακτηριστικά: «Στην Uni Systems λόγω του όγκου, της τεχνογνωσίας και των στρατηγικών συνδέσεων που έχουμε και του οικοσυστήματος μας, θεωρούμε ότι είμαστε ένας πολύ δυνατός παίκτης στον χώρο της άμυνας». 

Σε ερώτηση μας ποιο είναι το δυνατό χαρτί της Uni Systems ο κ. Λουμάκης είπε ότι είναι πολύ δυνατοί στην διασύνδεση και στο integration. 

Σχετικά με την καθυστέρηση της ψηφιοποίησης στο έργο με το κτηματολόγιο ο κ. Λουμάκης δήλωσε: «Το πρόβλημα με την ψηφιοποίηση στο κτηματολόγιο έγκειται στο γεγονός -και αφορά όλους του ανάδοχους- ότι είπαν να μειωθεί στο 16% το budget ενώ είχαμε ήδη ξεκινήσει. Αυτή την στιγμή γίνεται συζήτηση για να βρεθεί φόρμουλα κοινής αποδοχής. Εμείς συνεχίζουμε το έργο και ευελπιστούμε να πέσουν σύντομα και οι υπογραφές στην κοινή λύση».

Τέλος, αναφέρθηκε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί ένα μεγάλο έργο στο εξωτερικό που αφορά σε smart city. 

Τη συνάντηση χαιρέτησαν ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Ομίλου Quest Θεόδωρος Φέσσας και η Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Έφη Κουτσουρέλη, ενώ παραβρέθηκαν ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Quest Απόστολος Γεωργαντζής, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Μάρκος Μπιτσάκος και ο νέος Πρόεδρος της Uni Systems Μιχάλης Τσαμάζ, καθώς και οι επικεφαλής των Γενικών Διευθύνσεων της εταιρείας.

Ο κ. Φέσσας μίλησε για την μεγάλη συμβολή της Uni systems στον Όμιλο, λέγοντας ότι πλέον έχει γίνει διεθνής, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι υπάρχουν στόχοι για εξαγορές.