Τζαννετάκης (Motor Oil):  Οι επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ και οι στόχοι για την φετινή χρονιά

Τζαννετάκης (Motor Oil): Οι επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ και οι στόχοι για την φετινή χρονιά

Με την προοπτική ότι θα ενισχυθεί η ζήτηση και τα περιθώρια διύλισης τους επόμενους μήνες, εφόσον θα αποκατασταθούν πλήρως οι ζημιές που είχαν προκληθεί από την περσινή φωτιά, η Motor Oil αναμένει βελτίωση στο 2ο εξάμηνο του 2025. 

Κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη με αναλυτές, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Πέτρος Τζαννετάκης, τόνισε ότι ο όμιλος αφήνει πίσω του τη ζημιά που προκάλεσε η περσινή πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου, με την κατάσταση σταδιακά να εξομαλύνεται, ενώ το επόμενο διάστημα δημιουργούνται οι συνθήκες για βελτιωμένη λειτουργική απόδοση στα προσεχή τρίμηνα.

Ο κ. Τζαννετάκης αναφέρθηκε, επίσης, στο σύνολο των αποζημιώσεων για τη ζημιά στις εγκαταστάσεις της Motor Oil, το οποίο ανέρχεται σε 112 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν ήδη γίνει κάποιες πληρωμές ενώ επιπλέον πληρωμές να δρομολογούνται για Ιούνιο και Σεπτέμβριο.

Την καλύτερη πορεία του β' εξαμήνου θα φέρει και η έναρξη εμπορικής λειτουργίας της νέας θερμικής μονάδας φυσικού αερίου της Θερμοηλεκτρικής Κομοτηνής στο β' εξάμηνο του 2025. Παράλληλα, αναμένεται αυξημένη συνεισφορά από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ η τουριστική περίοδος προβλέπεται να δώσει ώθηση στις πωλήσεις καυσίμων.

Περαιτέρω, σημείωσε ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2025 αναμένεται η πλήρης αποκατάσταση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων στους Αγίους Θεοδώρους, ενώ με βάση τις προβλέψεις για την τουριστική κίνηση προβλέπεται και ενίσχυση των καυσίμων κίνησης, αλλά και των αεροπορικών καυσίμων. Ειδικότερα, για τα πρατήρια, ο κ. Τζαννετάκης τόνισε ότι η Motor Oil αναπτύσσει το δίκτυο της και το ενισχύει με την συνεχή βελτίωση των νέων σημείων. 

Επενδυτικό πρόγραμμα 500 εκατ. ευρώ 

Για το 2025, η Motor Oil προγραμματίζει συνολικές επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ, με την κατανομή να αφορά κατά 40% το διυλιστήριο, 44% τον ενεργειακό τομέα, 11% στα καύσιμα  και 5% λοιπές δραστηριότητες. Το εμπροσθοβαρές πλάνο ξεκίνησε να «ξεδιπλώνεται» από το πρώτο τρίμηνο, με τις κεφαλαιουχικές δαπάνες να ανέρχονται σε 76 εκατ. σε επίπεδο ομίλου και σε 40 εκατ. σε επίπεδο μητρικής.

Ωστόσο, ο όμιλος αναπροσάρμοσε τον αρχικό στόχο των 560 εκατ. ευρώ, καθώς καθυστερεί κατά έναν χρόνο η ολοκλήρωση των φωτοβολταϊκών πάρκων της UNAGI (στην οποία η Motor Oil Renewable Energy – MORE – κατέχει το 75%). Όπως διευκρίνισε ο κ. Τζαννετάκης, δεν πρόκειται για ακύρωση επενδύσεων, αλλά για μετάθεση στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Σε ό,τι αφορά την σύμπραξη με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, πέρα από την έναρξη της Θερμοηλεκτρικής Κομοτηνής, ο κ. Τζαννετάκης σχολίασε και τις συζητήσεις για πιθανή  συμφωνία με την ΗΡΩΝ, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει προς το παρόν καμία νεότερη εξέλιξη.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, υπογράμμισε πως καταδεικνύουν την ανθεκτικότητα του Ομίλου, παρά το περιβάλλον ασθενών περιθωρίων διύλισης, αλλά και τη μείωση της παραγωγής λόγω της πυρκαγιάς στο διυλιστήριο τον περασμένο Σεπτέμβριο, που προκάλεσε βλάβες στη μία από τις δύο μονάδες διύλισης αργού πετρελαίου. Μάλιστα, τόνισε πως η παραγωγή του διυλιστηρίου κινήθηκε ελαφρώς πάνω από το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Επίσης, στο πρώτο τρίμηνο του 2025 αυξήθηκε πρόσκαιρα ο δανεισμός της εταιρείας στα 2,1 δισ. ευρώ, από 1,7 δισ. κυρίως για να καταβάλει τον φόρο αλληλεγγύης.

Επιπλέον, στο πρώτο τρίμηνο του 2025 ήταν μειωμένη η συνεισφορά του τομέα ενέργειας, καθώς οι καιρικές συνθήκες μείωσαν την παραγωγή των έργων ΑΠΕ μειώνοντας τις επιδόσεις της MORE, ενώ και η NRG απώλεσε μερίδιο και έφτασε στο 4,4% από 5,5% πέρσι. 

Σε ερώτηση αναλυτών σύμφωνα με τις φήμες περί στρατηγικής συνεργασίας ή εξαγοράς της λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας της ΗΡΩΝ από την NRG (θυγατρική της Motor Oil), αναφέρθηκε ότι «δεν υπάρχει τίποτα νεότερο». 

Να θυμίσουμε ότι ο όμιλος με βάση τα αποτελέσματα τριμήνου είχε κύκλο εργασιών 2,68 δισ. ευρώ με πτώση 10%. Ταυτόχρονα, τα μικτά κέρδη υποχώρησαν στα 186,5 εκατ. ευρώ από τα 378,2 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2024. Τα καθαρά κέρδη έπεσαν στα 84,6 εκατ. ευρώ από τα 190,7 εκατ. ευρώ. Όπως τονίζεται, οι πιέσεις προήλθαν κυρίως από το ασθενέστερο περιβάλλον διύλισης. 

Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις του ομίλου το 54,3% έγινε στην Ελλάδα αυξημένο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο που ήταν στο 49,9%. Δεύτερη χώρα ήταν η Λιβύη με το ποσοστό στο 8,4% από 4,8% και τρίτη χώρα το Γιβραλτάρ με 7,6% από 6%.